breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΗ» ΓΑΛΛΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΩΝ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ – ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΟ» ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ – Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

compressed_img-JUIGzFlFZwfv5oR2pYhnjvwp

 

Η «πεφωτισμένη» Γαλλία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, θα εφαρμόσει μαζική επιτήρηση πληθυσμού με τεχνητή νοημοσύνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόλυτη φρίκη νομιμοποιείται στην Ευρώπη…για το «καλό» μας…

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι τραβούν τα βλέμματα του κόσμου καθώς χιλιάδες αθλητές και προσωπικό υποστήριξης και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο πηγαίνουν στη Γαλλία. Δεν είναι μόνο τα μάτια του κόσμου που θα παρακολουθούν όμως. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα παρακολουθούν επίσης…

Οι κυβερνητικές και ιδιωτικές εταιρείες θα χρησιμοποιούν προηγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και άλλες τεχνολογίες επιτήρησης για τη διεξαγωγή διάχυτης και επίμονης παρακολούθησης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Αγώνες. Η παγκόσμια σκηνή των Ολυμπιακών Αγώνων και τα διεθνή πλήθη θέτουν αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια τόσο σημαντικούς που τα τελευταία χρόνια οι αρχές και οι επικριτές έχουν περιγράψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας στον κόσμο εκτός πολέμου ».

Η γαλλική κυβέρνηση, χέρι-χέρι με τον ιδιωτικό τομέα τεχνολογίας, έχει εκμεταλλευτεί αυτή τη θεμιτή ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια ως βάση για την ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων εργαλείων επιτήρησης και συλλογής δεδομένων. Τα σχέδια επιτήρησής της για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης χρήσης της πειραματικής βιντεοπαρακολούθησης με τεχνητή νοημοσύνη, είναι τόσο εκτεταμένα που η χώρα έπρεπε να αλλάξει τους νόμους της για να καταστήσει νόμιμη τη σχεδιαζόμενη παρακολούθηση .

Το σχέδιο υπερβαίνει τα νέα συστήματα παρακολούθησης βίντεο AI. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, το γραφείο του πρωθυπουργού έχει διαπραγματευτεί ένα προσωρινό διάταγμα που έχει χαρακτηριστεί για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενισχύσει σημαντικά τα παραδοσιακά, κρυφά εργαλεία επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών για τη διάρκεια των Αγώνων. Αυτές περιλαμβάνουν τις υποκλοπές. συλλογή δεδομένων γεωγραφικής θέσης, επικοινωνιών και υπολογιστών· και τη λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων οπτικών και ακουστικών δεδομένων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ελέγχει τις κάμερες παρακολούθησης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Christophe Petit Tesson/AFP μέσω Getty Images

Δείτε Επίσης:   Ε.Μασκ: «Η Tesla θα αρχίσει να παράγει και να χρησιμοποιεί ανθρωποειδή ρομπότ από το 2025»
Είμαι καθηγήτρια νομικής και δικηγόρος και ερευνώ, διδάσκω και γράφω για το απόρρητο, την τεχνητή νοημοσύνη και την επιτήρηση. Παρέχω επίσης νομικές και πολιτικές κατευθύνσεις για αυτά τα θέματα στους νομοθέτες και σε άλλους. Οι αυξημένοι κίνδυνοι ασφάλειας μπορεί και απαιτούν αυξημένη επιτήρηση. Φέτος, η Γαλλία αντιμετώπισε ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων και αξιόπιστες απειλές σχετικά με τις δημόσιες αθλητικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα με τους κινδύνους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η Γαλλία χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αρπαγή ισχύος επιτήρησης και ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτήν την «εξαιρετική» δικαιολογία παρακολούθησης για να ομαλοποιήσει την κρατική επιτήρηση σε ολόκληρη την κοινωνία .

Ταυτόχρονα, υπάρχουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την επαρκή και αποτελεσματική επιτήρηση για την ασφάλεια. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το έθνος ρωτά πώς η επιτήρηση ασφαλείας της Μυστικής Υπηρεσίας απέτυχε να αποτρέψει μια απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου 2024.

Μαζική επιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη

Έχοντας ενεργοποιηθεί από τους πρόσφατα διευρυμένους νόμους επιτήρησης, οι γαλλικές αρχές συνεργάζονται με τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης Videtics, Orange Business, ChapsVision και Wintics για την ανάπτυξη σαρωτικής βιντεοπαρακολούθησης AI. Έχουν χρησιμοποιήσει την επιτήρηση AI κατά τη διάρκεια μεγάλων συναυλιών, αθλητικών εκδηλώσεων και σε σταθμούς μετρό και τρένων κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της συναυλίας της Taylor Swift και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι αυτά τα πειράματα επιτήρησης τεχνητής νοημοσύνης πήγαν καλά και τα «φώτα είναι πράσινα» για μελλοντικές χρήσεις .

Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται είναι γενικά σχεδιασμένο για να επισημαίνει ορισμένα συμβάντα όπως αλλαγές στο μέγεθος και την κίνηση του πλήθους, εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, παρουσία ή χρήση όπλων, σώμα στο έδαφος, καπνό ή φλόγες και ορισμένες κυκλοφοριακές παραβάσεις. Ο στόχος είναι τα συστήματα επιτήρησης να ανιχνεύουν αμέσως, σε πραγματικό χρόνο, γεγονότα όπως ένα πλήθος που εκτινάσσεται προς μια πύλη ή ένα άτομο που αφήνει ένα σακίδιο σε μια γεμάτη κόσμο γωνία του δρόμου και να ειδοποιεί το προσωπικό ασφαλείας. Η επισήμανση αυτών των γεγονότων φαίνεται σαν μια λογική και λογική χρήση της τεχνολογίας.

Αλλά τα πραγματικά ζητήματα απορρήτου και νομικής φύσης πηγάζουν από τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης αυτών των συστημάτων. Πόσα και ποια είδη δεδομένων πρέπει να συλλεχθούν και να αναλυθούν για την επισήμανση αυτών των συμβάντων; Ποια είναι τα δεδομένα εκπαίδευσης των συστημάτων, τα ποσοστά σφαλμάτων και τα στοιχεία μεροληψίας ή ανακρίβειας; Τι γίνεται με τα δεδομένα μετά τη συλλογή τους και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά; Υπάρχει ελάχιστη δυνατότητα διαφάνειας για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Παρά τις διασφαλίσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή της χρήσης βιομετρικών δεδομένων που μπορούν να ταυτοποιήσουν άτομα, είναι πιθανό τα δεδομένα εκπαίδευσης να καταγράφουν αυτές τις πληροφορίες και τα συστήματα να μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να τις χρησιμοποιούν.

Παρέχοντας σε αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες πρόσβαση σε χιλιάδες βιντεοκάμερες που βρίσκονται ήδη σε όλη τη Γαλλία, αξιοποιώντας και συντονίζοντας τις δυνατότητες επιτήρησης σιδηροδρομικών εταιρειών και μεταφορικών φορέων και επιτρέποντας τη χρήση drones με κάμερες, η Γαλλία επιτρέπει και υποστηρίζει νομικά αυτές τις εταιρείες να δοκιμάζουν και να εκπαιδεύουν Λογισμικό AI για τους πολίτες και τους επισκέπτες του.

Νομιμοποιημένη μαζική επιτήρηση

Τόσο η ανάγκη όσο και η πρακτική της κρατικής επιτήρησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το απόρρητο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο ήταν τόσο υψηλές που το FBI προέτρεψε «όλους τους αθλητές» να αφήσουν τα προσωπικά κινητά τηλέφωνα στο σπίτι και να χρησιμοποιούν μόνο ένα τηλέφωνο με καύση ενώ βρίσκονταν στην Κίνα λόγω του ακραίου επιπέδου κρατικής επιτήρησης.

Η Γαλλία, ωστόσο, είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ είναι ένας από τους ισχυρότερους νόμους περί απορρήτου δεδομένων στον κόσμο και ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη ηγείται των προσπαθειών για τη ρύθμιση των επιβλαβών χρήσεων των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ως μέλος της ΕΕ, η Γαλλία πρέπει να ακολουθεί το δίκαιο της ΕΕ.

Η Γαλλία άνοιξε νομικά τον δρόμο για να επεκτείνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην επιτήρηση δημόσιων χώρων.

Προετοιμαζόμενη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες , η Γαλλία το 2023 θέσπισε τον νόμο αριθ . Περιλαμβάνει το αμφιλεγόμενο Άρθρο 7, μια διάταξη που επιτρέπει στις γαλλικές αρχές επιβολής του νόμου και στους τεχνικούς εργολάβους της να πειραματίζονται με έξυπνη βιντεοπαρακολούθηση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και το άρθρο 10, το οποίο επιτρέπει συγκεκριμένα τη χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για έλεγχο βίντεο και κάμερας. τροφοδοτεί. Αυτοί οι νόμοι καθιστούν τη Γαλλία την πρώτη χώρα της ΕΕ που νομιμοποίησε ένα τόσο εκτεταμένο σύστημα επιτήρησης που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Μελετητές , ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και υποστηρικτές της πολιτικής ελευθερίας έχουν επισημάνει ότι αυτά τα άρθρα είναι αντίθετα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων και τις προσπάθειες της ΕΕ να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη. Υποστηρίζουν ότι το άρθρο 7 παραβιάζει συγκεκριμένα τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων που προστατεύουν τα βιομετρικά δεδομένα.

Γάλλοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι τεχνολογικών εταιρειών είπαν ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιτύχει τους στόχους του για τον εντοπισμό και την επισήμανση αυτών των συγκεκριμένων τύπων συμβάντων χωρίς να αναγνωρίζει άτομα ή να παραβιάζει τους περιορισμούς του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα έχουν επισημάνει ότι εάν ο σκοπός και η λειτουργία των αλγορίθμων και των καμερών με τεχνητή νοημοσύνη είναι να ανιχνεύουν συγκεκριμένα ύποπτα συμβάντα σε δημόσιους χώρους, αυτά τα συστήματα αναγκαστικά «θα καταγράφουν και θα αναλύουν φυσιολογικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές » των ανθρώπων σε αυτούς τους χώρους. . Αυτές περιλαμβάνουν τις θέσεις του σώματος, το βάδισμα, τις κινήσεις, τις χειρονομίες και την εμφάνιση. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για βιομετρικά δεδομένα που συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία, και ως εκ τούτου η νομοθεσία της Γαλλίας παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.

Ασφάλεια με τεχνητή νοημοσύνη – με κόστος

Για τη γαλλική κυβέρνηση και τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης μέχρι στιγμής, η επιτήρηση τεχνητής νοημοσύνης ήταν μια αμοιβαία επωφελής επιτυχία. Οι αλγοριθμικοί παρατηρητές χρησιμοποιούνται περισσότερο και δίνουν στις κυβερνήσεις και στους τεχνολογικούς συνεργάτες τους πολύ περισσότερα δεδομένα από αυτά που θα μπορούσαν να παρέχουν μόνο οι άνθρωποι.

Αλλά αυτά τα συστήματα επιτήρησης με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης δεν ρυθμίζονται καλά και υπόκεινται σε ελάχιστες ανεξάρτητες δοκιμές. Μόλις συλλεχθούν τα δεδομένα, οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάλυση δεδομένων και παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής είναι τεράστιες

makeleio

Back to top button