«Καμπανάκι» έχει σημάνει σε πολλές περιοχές λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, η οποία σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από την αρχή του καλοκαιριού, δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ με λίμνες και ταμιευτήρες να είναι ένα βήμα πριν στερέψουν και τη λειψυδρία να απειλεί τη χώρα.
Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε αρκετά μέρη, ενώ αποκαρδιωτικές είναι δορυφορικές φωτογραφίες από την τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία, που δείχνουν τα χαμηλά επίπεδα της στάθμης της, ως αποτέλεσμα της ανομβρίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νησιά και ειδικά το καλοκαίρι, με πολλές γεωτρήσεις να έχουν στερέψει.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήμοι της χώρας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνολικά έχει κηρύξει 14 δήμους της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά αλλά και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
«Κηρυχθήκαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους λειψυδρίας. Οι γεωτρήσεις έχουν κάποια μειωμένη παραγωγή, λόγω της ανομβρίας, και κάποιες λίγες είναι εκτός λειτουργίας. Να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με αλόγιστες χρήσεις, κατασπατάληση και κακή χρήση γενικά», λέει η δήμαρχος της Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.
Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές δυσχεραίνουν την κατάσταση, την ώρα που η τουριστική περιόδος βρίσκεται στην κορύφωσή της.
«Πράγματι, φέτος σε πολλές περιοχές στα ανατολικά της χώρας υπάρχει για το διάστημα Οκτωβρίου 2023 με Απρίλιο 2024 μια μείωση των βροχοπτώσεων, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, κατά 40-50%. Στην Αττική, για παράδειγμα, είχαμε μείωση 45% ενώ μείωση είχαμε και στην Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο, ήταν της τάξεως του 60%», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς την ξηρασία.
Η κα Μιμίκου επισημαίνει ότι οι ξηρές χρονιές και η ανοικονόμητη κατανάλωση νερού προκαλούν λειψυδρία, ενώ μεγάλη είναι η ανάγκη για περιορισμούς και λήψη αποφάσεων.
«Υπάρχει ένα έντονο καμπανάκι στην Ελλάδα. Πρέπει σε κάθε χρήση νερού είτε είναι υδρευτική είτε αρδευτική- κυρίως στην αρδευτική- να βελτιωθούν οι μέθοδοι άντλησης να μεγαλώσει ο λόγος παραγωγικότητας του αγροτικού νερού», εξηγεί η κ. Μιμικού και προσθέτει ότι χρειάζεται να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
karditsastakra