breaking newsΕλλάδα

Στα όρια της εσχάτης προδοσίας ο Μητσοτάκης – Δεν γνωρίζει τις «τρύπες» στην άμυνα της Ελλάδας από τη βοήθεια στην Ουκρανία

 

 Σε μια απίστευτη παραδοχή υπέπεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού παραδέχτηκε σχεδόν ωμά ότι δεν έχει γίνει απολογισμός για το ποιες “τρύπες” (όπως είπε) δημιούργησε στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα έχει… τα βασικά αναφορικά με τα εξελιγμένα συστήματα που πρέπει να διαθέτει.
“Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικές είναι, για παράδειγμα, οι 155 χλσ οβίδες, και ότι δεν θα είναι όλα τόσο τεχνολογικά εξελιγμένα σε έναν σύγχρονο πόλεμο όπως πολλοί άνθρωποι πίστευαν”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην Nadia Schadlow στο NATO Public Forum.
Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει η Ελλάδα να εξορθολογίσει την παραγωγή, να ενισχύσει τα αποθέματά της ενώ ταυτόχρονα στηρίξει την Ουκρανία.

Σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί επιτυχημένο επειδή μπόρεσε να προσαρμοστεί και ενίοτε να επανεφεύρει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν «επιβάτες χωρίς εισιτήριο», και γι’ αυτό η τήρηση της δέσμευσης του 2% είναι τόσο σημαντική, τουλάχιστον για τις χώρες που ήταν πάντα πολύ συνεπείς με αυτόν τον στόχο.
Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε την αύξησή του.
Ίσως το 2% δεν είναι αρκετό. Ίσως πρέπει να φτάσουμε στο 2,5% εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας», υποστήριξε.

Πυρά κατά Μητσοτάκη για τα κενά στην άμυνα – Βελόπουλος: Συνυπεύθυνος για εσχάτη προδοσία – Δεν είναι χαζός, είναι δουλικός

Σφοδρά πυρά στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του στο NATO Public Forum όπου και παραδέχθηκε την ύπαρξη κενών στις αμυντικές ικανότητες της Ελλάδας λόγω της στήριξης στην Ουκρανία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει πως είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις πως η συνδρομή της Ουκρανίας, δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας
Σε παρέμβαση του στη Βουλή ο κ.Βελόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να απαντήσουν στο πώς θα αποκαλούσαν έναν Έλληνα πρωθυπουργό που παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι έχει δημιουργήσει κενά στην άμυνα της χώρας εξαιτίας της στήριξης που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία.
«Θα τον αποκαλούσατε χαζό;
Ανίκανο;
Είναι μείζον θέμα.
Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι έχει κενά η άμυνα της χώρας.
Δεν είναι χαζός ο πρωθυπουργός.
Είναι δουλικός στα αμερικανικά συμφέροντα.
Ομολογεί ότι πρέπει να εξετάσουμε τα κενά στο Αιγαίο.
Είστε συνυπεύθυνος για εσχάτη προδοσία», ανέφερε ο κ.Βελόπουλος.

Αντίδραση και από ΣΥΡΙΖΑ

Αντίδραση υπήρξε και από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη.
«Η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική, πλην όμως, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., έχοντας την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία.
Σε ερωτήσεις και ομιλίες μου στη Βουλή είχα τονίσει ότι, δεν συμφωνούμε με την αποστολή οπλικών συστημάτων αλλά και ότι η οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας μας.
Ως απάντηση είχαμε λάβει διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Έρχεται τώρα ο Πρωθυπουργός της χώρας και μιλάει για «κενά» στην αμυντική θωράκιση.
Επιπλέον αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση.
Μάλιστα, ενώ οι εξοπλιστικές δαπάνες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια, ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, παρά τις συνεχείς προτάσεις μας υπέρ της ανάγκης στήριξης της εγχώριας παραγωγής.
Η εθνική άμυνα είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια, έχοντας μάλιστα της απαραίτητη διακομματική συναίνεση και συνεννόηση προς όφελος της χώρας», καταλήγει σε ανακοίνωση του ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

ΠΑΣΟΚ: Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα για την Ουκρανία; – Τι επιπτώσεις έχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Άμεσα απαντήσεις για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ζητεί το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές (10/7) δηλώσεις του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που είπε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί».
Παράλληλα, όπως τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, με κοινή δήλωση των Δημήτρη Μπιάγκη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Άμυνας και Δημήτρη Μάντζου, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών, «χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σε ‘κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες’, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνεισφοράς μας στην Ουκρανία, γεγονός που γεννά ανησυχία και εύλογα ερωτήματα για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ουκρανίας».
«Η επαμφοτερίζουσα και με διγλωσσία στάση της κυβέρνησης απειλεί πλέον να πλήξει το κύρος και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων»
Τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν, μάλιστα, πως «η δημόσια αυτή δήλωση έρχεται σε συνέχεια άλλων δηλώσεων και αναρτήσεων του Ουκρανού προέδρου για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του από την Ελλάδα, καθώς και παλαιότερων δηλώσεων ξένων ηγετών, όπως του Γερμανού καγκελαρίου, για αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα».

«Στήριξη αλλά όχι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων»

Και υπογραμμίζουν πως η επίμαχη αναφορά του πρωθυπουργού «είναι ευθέως αντιφατική προς τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια – εντός συνόρων – ότι η Ελλάδα πρόκειται να έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της ιστορίας, καθώς και προς τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων, ότι δεν έχει αποδυναμωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας μας».
«Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας έναντι της παράνομης ρωσικής εισβολής, αποτελεί άμεση απόρροια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και της αφοσίωσης της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί όμως να γίνεται εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως έχουν ήδη ζητήσει δύο φορές να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προσθέτοντας πως «και τις δύο φορές η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μάς αγνόησαν. Θα επιμείνουμε να το ζητάμε επανακαταθέτοντας σήμερα το σχετικό αίτημα».

«Επαμφοτερίζουσα στάση και διγλωσσία που απειλεί το αξιόμαχο των ΕΔ»

Κάνουν λόγο για «επαμφοτερίζουσα και με διγλωσσία στάση της κυβέρνησης», η οποία, όπως υποστηρίζουν, «απειλεί πλέον να πλήξει το κύρος και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», μία εξέλιξη «πολύ επικίνδυνη, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τις εξωτερικές απειλές ιδίως στα νησιά του Αιγαίου».
«Το βαρύ πέπλο αδιαφάνειας, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, καθιστούν πλέον τα ερωτήματα αδήριτα», αναφέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ζητούν απαντήσεις στα εξής:
– »Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει, αναλυτικά και ειδικά, η χώρα μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών;».
– «Έχει επιδράσει η ως άνω συνδρομή στην ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας;».
«Θα αναμένουμε τις άμεσες απαντήσεις της κυβέρνησης με επίσημο θεσμικό τρόπο, όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει μέχρι σήμερα», σημειώνουν καταληκτικά.

Απάντηση Βορίδη: «Κανένα κενό στην άμυνα μας, έχουμε φροντίσει γι’ αυτό»

Να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, για τις αμυντικές δυνατότητες, επιχείρησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
«Κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα της χώρας, γιατί έχουμε φροντίσει εμείς», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις αιχμές που άφησαν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης.

«Ο λαός ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας»

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση σήτα Ολομέλεια, νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Βορίδης, διάβασε ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού και εξήγησε πως η αναφορά πως οι αδυναμίες στις αμυντικές δυνατότητες, δεν αφορούσε την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη.
«Για μαντέψτε εσείς του εξυπνακισμού, γιατί αναφέρεται ειδικά στα βλήματα και τη σημασία τους ο πρωθυπουργός; Για μαντέψτε την εργασία που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός που τον κατηγορείτε για εσχάτη προδοσία στο εξωτερικό, παλεύοντας να δημιουργήσει ένα συνολικό αμυντικό πλαίσιο που θα δώσει δουλειά και παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία και εσείς κάνετε εδώ πλάκα», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «γιατί δεν λέτε αλήθειες; αφού δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα συντάσσεστε με τα ρωσικά συμφέροντα; Έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε.
Ο λαός ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας. Είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας».
Νωρίτερα πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να φτάνει στο σημείο να μιλά για «εσχάτη προδοσία» και τον Σωκράτη Φάμελλο να επισημαίνει:
«Είχαμε επισημάνει πολλές φορές την ανησυχία μας. Και τότε είχαμε πάρει απάντηση ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί. Και τώρα μιλάμε για κενά σε δημόσιο χώρο; Η άμυνα είναι σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τη διαχειρίζεται με πολιτική σκοπιμότητα», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Χαρίτση της Νέας Αριστεράς να σημειώνει: «ακούσαμε τον αντ’ αυτού να προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα. Ο πρωθυπουργός ομολόγησε αυτό που τον κατηγορούσαμε».

Η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Μητσοτάκη

Nadia Schadlow: Είναι χαρά μου να έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρωθυπουργέ, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Δεδομένου ότι έχουμε στη διάθεσή μας λίγα λεπτά, θα ήθελα να αρχίσουμε κατευθείαν τη συζήτησή μας.
Όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση για πρώτη φορά, το 2019, η Ευρώπη είχε διαφορετική όψη και οι προκλήσεις που αντιμετώπιζε το ΝΑΤΟ ίσως φάνταζαν λιγότερο έντονες συγκριτικά με αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε λίγο για το εάν το ΝΑΤΟ έχει προσαρμοστεί σε ικανοποιητικό βαθμό από το 2019, από το 2022; Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά πρωτοστατήσει όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό και στην προσαρμογή, αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν έγινα Πρωθυπουργός, το 2019, ουδείς πίστευε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πόλεμο στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής ηπείρου, όμως αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πιστεύω ότι η Συμμαχία έχει προσαρμοστεί και έχει αντιμετωπίσει αυτή τη μνημειώδη πρόκληση με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.
Tο 2019 μας απασχολούσε ακόμη το ερώτημα αν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα τηρούσαν τη δέσμευση του 2%, δηλαδή αμυντικές δαπάνες που ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ.
Σήμερα οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη πετύχει αυτόν τον στόχο και όσες δεν τον έχουν επιτύχει, έχουν δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι θα το πράξουν.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ξεπερνούν το επίπεδο του 2% ουσιαστικά από τότε που εντάχθηκαν στη Συμμαχία.
Θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα, εκσυγχρονίζοντας σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλοντας στις συνολικές δυνατότητες της Συμμαχίας.
Οι νέες προκλήσεις, λοιπόν, μάς αναγκάζουν να σκεφτούμε διαφορετικά και ως προς τι σημαίνει αυτό για τη συλλογική ευρωπαϊκή ασφάλεια ως πυλώνα της συνολικής ολοκληρωμένης δομής του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη.

Nadia Schadlow: Αναφερθήκατε στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Πώς τα μέτρα της ΕΕ στον τομέα της άμυνας συμπληρώνουν το ΝΑΤΟ ή πώς βλέπετε τη σχέση μεταξύ των προσπαθειών της ΕΕ να αυξήσει σημαντικά την άμυνά της και του ΝΑΤΟ; Είναι η σχέση συμπληρωματική και με ποιον τρόπο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατά την άποψή μου είναι απολύτως συμπληρωματική. Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις αμυντικές δαπάνες μας. Εξετάζοντας την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, διαπιστώνω μεγάλο κατακερματισμό, δεν βλέπω αρκετή διαλειτουργικότητα.
Βλέπω, μερικές φορές, δεν θα έλεγα μη αναγκαίο ανταγωνισμό, αλλά σίγουρα πάρα πολλά οπλικά συστήματα που δεν επικοινωνούν απαραίτητα μεταξύ τους.
Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις δαπάνες μας.
Πιστεύω ότι σε μια εποχή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη, πρέπει επίσης να είμαστε δημιουργικοί όσον αφορά στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να στηρίξουμε τις αμυντικές μας δαπάνες.
Δεν αρκεί να βασιζόμαστε μόνο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όπως κάναμε μέχρι σήμερα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξα ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του ότι χρειαζόμαστε κάποιου είδους ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συμπληρώνει τις αμυντικές δαπάνες που αναλαμβάνουμε σε εθνικό επίπεδο με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Επομένως, αυτός ο συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, κατά τη γνώμη μου, θα είναι απαραίτητος εάν οικοδομήσουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα όσον αφορά στις συνολικές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Nadia Schadlow: Θα είναι κάποιου είδους ευρωπαϊκό ταμείο; Πώς φαντάζεστε αυτόν τον μηχανισμό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε υποβάλει με τον Πρωθυπουργό Donald Tusk πρόταση για ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό σχέδιο, ουσιαστικά έναν ευρωπαϊκό «Σιδερένιο Θόλο», ο οποίος θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες δυνατότητες αεράμυνας και ο οποίος θα μπορούσε -τονίζω τη διατύπωση «θα μπορούσε», διότι σαφώς δεν έχουμε συμφωνία σε αυτό το στάδιο- να χρηματοδοτηθεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού.
Όταν αντιμετωπίσαμε την πανδημία, το 2020, λάβαμε την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση να συγκεντρώσουμε 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τη κάμψη που προκάλεσε ο COVID στις οικονομίες μας.
Τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εργαλείο.
Έχω την αίσθηση ότι αν συγκεντρώσαμε 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, για να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητά μας και για να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας, θα ήταν λογικό να μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ένα σαφώς μικρότερο ποσό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες μας.

Nadia Schadlow: Αυτό θα μας πήγαινε πέρα από τη συζήτηση για το 2%, σωστά; Αλλά είναι διαφορετικό, είναι εναλλακτικοί τρόποι για να φτάσουμε στο 2%, αλλά και τρόποι για να αυξήσουμε τις αμυντικές δυνατότητες, ιδίως τις συνολικές αμυντικές δυνατότητες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται επίσης, ασφαλώς, για τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε μια εποχή που μιλάμε πολύ για στρατηγική αυτονομία, όταν το θέμα της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνα, της συνεργασίας, της ευρωπαϊκής καινοτομίας.
Έχουμε κάνει κάποια πρώτα βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση αλλά σαφώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Nadia Schadlow: Η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί; Ένα κομβικής σημασίας θέμα κατά το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα και η ικανότητα ή μη του ΝΑΤΟ να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες ή τι θα μπορούσε να έχει ουσιαστική επίδραση ώστε να ενεργούμε ταχύτερα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.
Το 2022 πιστεύω ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Μόσχα, θα στοιχημάτιζαν στην αδυναμία της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος.
Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες.
Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Και πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία της Τσεχίας, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες.
Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη.
Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν.
Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε.

Nadia Schadlow: Η ποσότητα έχει σημασία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ποσότητα και η ποιότητα.

Nadia Schadlow: Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα για την πρωτοβουλία της Τσεχίας που μόλις αναφέρατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία της Τσεχίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Πολλές χώρες συμμετέχουν.
Όπως επισημάνατε, το ζητούμενο πλέον είναι η ταχύτητα και να διασφαλίσουμε ότι οι απαραίτητες συναλλαγές, για παράδειγμα για την πώληση εξοπλισμού, θα πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό. Μου φαίνεται ότι αυτό θα άξιζε να εξεταστεί περαιτέρω.

Nadia Schadlow: Κλείνοντας, ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 75ο δημόσιο φόρουμ; Τι πιστεύετε για το ΝΑΤΟ, τι θα θέλατε να δείτε να προκύπτει από την 75η επετειακή Σύνοδο Κορυφής;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό όσων έχουμε επιτύχει. Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί επιτυχημένο επειδή μπόρεσε να προσαρμοστεί και ενίοτε να επανεφεύρει τον εαυτό του.
Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και τώρα. Για εμένα, η πιο κρίσιμη πτυχή του ΝΑΤΟ ήταν πάντα η δύναμη της διατλαντικής εταιρικής σχέσης.
Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτή την αμοιβαία δέσμευση, αλλά και να αναγνωρίσουμε ότι σε μία συμμαχία όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.
Δεν υπάρχουν «επιβάτες χωρίς εισιτήριο», και γι’ αυτό η τήρηση της δέσμευσης του 2% είναι τόσο σημαντική, τουλάχιστον για τις χώρες που ήταν πάντα πολύ συνεπείς με αυτόν τον στόχο. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε την αύξησή του.
Ίσως το 2% δεν είναι αρκετό. Ίσως πρέπει να φτάσουμε στο 2,5% εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας η συμμετοχή σε μια Συμμαχία που είναι ισχυρή, αμυντική και ικανή να μας υπερασπιστεί όλους από εξωτερικές απειλές εξακολουθεί να είναι αμείωτης σημασίας.

www.bankingnews.gr

Back to top button