breaking newsΚύπρος

13 χρόνια Μαρί, 13 ήρωες, μια τραγωδία κι ένας εφιάλτης που καραδοκεί

13 χρόνια Μαρί, 13 ήρωες, μια τραγωδία κι ένας εφιάλτης που καραδοκεί

11 Ιουλίου 2011. Ώρα 5.50. Η περιοχή του Μαρί συγκλονίζεται από φοβερή έκρηξη. Το ωστικό κύμα που προκλήθηκε ήταν τεράστιο. Απλώθηκε ταχύτατα σε ολόκληρο το νησί. Μεταφέροντας σε κάθε γωνιά του το μήνυμα του ολέθρου. Και της αστείρευτης οδύνης την οποία προκάλεσε.

Εκείνο το πρωινό ήταν πολύ διαφορετικό. Άγριο. Απότομο. Τρομακτικό. Η φοβερή έκρηξη σημειώθηκε στον χώρο όπου φυλάσσονταν σε στοιβάδα 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα και άλλα συναφή υλικά. Αρκετά για να σκορπίσουν τον όλεθρο. Ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού σαν πελώριο μανιτάρι κάλυψε αρχικά ολόκληρη την περιοχή της έκρηξης. Γρήγορα, όμως, μετατράπηκε σε μαύρο πέπλο θλίψης και πένθους, που κάλυψε ολόκληρο το νησί.

Το τραγικό μαντάτο έφτασε παντού. Συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άλλοι 62 τραυματίστηκαν. Ζημιές πολλών εκατομμυρίων προκλήθηκαν στην υποδομή και τον εξοπλισμό του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό, στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, σε οικίες, υποστατικά και οχήματα στη γύρω περιοχή. Τεράστιο το πλήγμα για την ήδη τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία της Κύπρου.
Καμία υλική ή οικονομική ζημιά, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανθρώπινη απώλεια. Εκείνο το μαύρο πρωινό στιγμάτισε για πάντα τη ζωή όλων εκείνων που είδαν ξαφνικά τους ανθρώπους τους να ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια του ηρωισμού. Αψηφώντας τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος. Γονείς, σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια έσπευδαν στη ναυτική βάση, που είχε μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο, με την ψυχή στο στόμα. Ζητούσαν απεγνωσμένα να μάθουν την τύχη των ανθρώπων τους. Με βασανιστική καθυστέρηση μάθαιναν ο ένας μετά τον άλλο ότι η φοβερή εκείνη έκρηξη τους επιφύλασσε τον μεγαλύτερο πόνο.
Το τραγικό μαντάτο καρφώθηκε εκείνο το εφιαλτικό πρωινό σαν ασήκωτος βράχος στην ψυχή τους. Δυστυχώς, εκεί θα μείνει για πάντα. 
Για να κρατάει ανοικτή μια αιμορροούσα πληγή. Προκληθείσα από τον απέραντο ωχαδερφισμό, που αποδείχτηκε ότι κυριαρχούσε σε επίπεδο πολιτείας και κράτους.

Ένας τεράστιος κρατήρας στον χώρο στον οποίο εγκληματικά είχαν στοιβαχτεί τα εμπορευματοκιβώτια του ολέθρου, ομοίαζε με πελώριο τάφο. Έτοιμο, μαζί με τα θύματα, να σκεπάσει και τις ένοχες αιτίες. Την ανευθυνότητα, την αμέλεια, την ανικανότητα, τον ερασιτεχνισμό. Όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας πολιτείας ευρισκόμενης σε διαχρονικό λήθαργο. Ενός κράτους χαρακτηριζόμενου από εγκληματική ανεπάρκεια. Μιας κοινωνίας παραμένουσας σε νοσηρή παθητικότητα. 

Όσο και όπως και αν επιχειρήσει κάποιος να περιγράψει με λόγια εκείνην την τραγωδία, δεν θα μπορέσει να αποδώσει το πραγματικό μέγεθός της. Δεν υπάρχουν λέξεις οι οποίες μπορούν να κουβαλήσουν το πραγματικό βάρος του πόνου που προκάλεσε. Αυτό μόνο μέσα από τις εικόνες μπορεί να γίνει. Μια θα ήταν αρκετή για να τα περιλάβει όλα. Η εικόνα της μητέρας των δίδυμων ναυτών, της κυρίας Πόπης Χριστοφόρου, που ράγισε την καρδιά και του πιο σκληρού ανθρώπου. Θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μου για πάντα.

Το μέγεθος της τραγωδίας, τα προκλητικά αίτια τα οποία την προκάλεσαν και ο απέραντος πόνος προκάλεσαν ασυγκράτητη οργή στην κοινωνία. Αυθόρμητα εκδηλώθηκε εκείνες τις μέρες, πρωτοφανής αντίδραση από χιλιάδες πολίτες. Οι “Αγανακτισμένοι” γέμιζαν επί μέρες δρόμους και πλατείες. Απαιτούσαν απονομή δικαιοσύνης. Κάθε πλατεία και μια “κηδεία”. Κάθε δρόμος κι ένα “μνημόσυνο”. Παντού πένθος. Παντού πόνος. Παντού η φρίκη να χαράζει τα ανθρώπινα πρόσωπα και να ραγίζει τις καρδιές.

Άνθρωποι που δεν είχαν προσωπική σχέση με τις οικογένειες των θυμάτων. Άνθρωποι τους οποίους διαπέρασε το ωστικό κύμα της έκρηξης και συντάραξε την ψυχή τους. Η λαϊκή οργή υποχρέωσε την πολιτεία να ανακηρύξει τα 13 θύματα της τραγωδίας σε ήρωες. Πώς αλλιώς μπορούσε να πράξει. Τα λεξικά ορίζουν την έννοια ήρωας ως τον άνθρωπο που προβαίνει σε γενναία πράξη, συχνά μέχρι σημείου αυτοθυσίας.

Αυτό ακριβώς έπραξαν οι 13 αθάνατοι. Δεν έτρεξαν να φύγουν την ώρα που έβλεπαν τα εμπορευματοκιβώτια του θανάτου να παίρνουν φωτιά. Δεν κρύφτηκαν για να σωθούν την ώρα που το σαθρό σύστημα άναβε τη θρυαλλίδα στο πρώτο εμπορευματοκιβώτιο. Έμειναν πιστοί στο καθήκον τους. Πάλεψαν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν την τραγωδία. Να γλυτώσουν ανθρώπους από τον θάνατο. Να προστατεύσουν την πατρίδα τους από μια φοβερή καταστροφή.

Η θυσία τους και η εκκωφαντική έκρηξη αποκάλυψε την ωμή αλήθεια. Διέλυσε το προσωπείο που η Κυπριακή Δημοκρατία φορούσε επί δεκαετίες. Εκείνο μιας κάλπικης ευδαιμονίας. Που δεν στηριζόταν σε υπόβαθρο πραγματικών αξιών αλλά σε πλαστές επιταγές κενές περιεχομένου. Στη θέση του εμφανίστηκε το φρικτό πρόσωπο ενός τέρατος ευθυνοφοβίας, ανεπάρκειας και επιπολαιότητας. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε και το πρόσωπο μιας υπνώττουσας κοινωνίας.
Η οποία συμβιβαζόταν με ανοχή, αδιαφορία και παθητικότητα.

Δεκατρία χρόνια μετά, πολύ λίγα έχουν αλλάξει. Στο κράτος, διάσπαρτα πολλά μικρά «Μαρί» απειλούν ανά πάσα στιγμή μια νέα τραγωδία. Δεκατρείς ήρωες, η Κύπρος σας ευγνωμονεί! Αθάνατοι! Όμως, κάθε πρωινό 11ης Ιουλίου η θλίψη θα πλακώνει τις ψυχές όλων. Η θυσία σας θα μας θυμίζει ότι απαιτείται διαρκής πόλεμος με τον εφιάλτη που καραδοκεί…

*Διασκευή κειμένου του γράφοντος, το οποίο συνόδευσε λεύκωμα για το Μαρί του φωτογράφου Ανίκητου Χατζηχαραλάμπους, που με τίμησε πριν τρεις μήνες με την επιλογή του.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1489025/13-chronia-mari-13-iroes-mia-tragodia-ki-enas-efialtis-pou-karadoki/

Back to top button