breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος, μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες

 

Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»

Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής: –

Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. – Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος. –

Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές. – Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων. – Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες. – Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες. –

Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά. – Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 185 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. «Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.» – Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά. –

Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. – Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%. – Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας. – Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια. –

Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: «Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή.

Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!» Λίγη ενέργεια – Πολλά «σκουπίδια»

Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. – Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων.

Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν. Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

Ένας κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας φέρνει στο φως ανησυχητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τις νέες του έρευνες, αυτές οι δομές επηρεάζουν αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής, αλλάζοντας τη συχνότητα των βροχοπτώσεων και αλλοιώνοντας το τοπικό επίπεδο υγρασίας. Καθώς οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μια σχετικά νέα τεχνολογία, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν εκτενείς μελέτες για τις επιπτώσεις τους. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες συχνά χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρείες ενέργειας, δημιουργώντας ανησυχίες για την αμεροληψία τους.

Παρά την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν υψηλές, ενώ το χρηματιστήριο ενέργειας επιτρέπει στους παρόχους να διαμορφώνουν τις τιμές εις βάρος των καταναλωτών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανεμογεννήτριες δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά καταστροφικές, αλλά συνδέονται και με σκάνδαλα διαφθοράς. Τοπικοί άρχοντες, όπως δήμαρχοι, φαίνεται να εμπλέκονται σε χρηματισμούς για να προωθήσουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις περιοχές τους, παρότι αυτές συχνά προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μάνη Λακωνίας, όπου έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δωροδοκίας σε τοπικούς ηγέτες αντιδράσεων για να καμφθούν οι αντιστάσεις. Πίσω από το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» κρύβεται ένα σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς, όπου εταιρείες ενέργειας αγοράζουν τη σιωπή για να συνεχίσουν ανενόχλητες την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Αυτό το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο ορατό σε πυρόπληκτες περιοχές, όπως η Εύβοια, όπου ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε καμένες εκτάσεις, προκαλώντας την οργή των κατοίκων. Η πράσινη ανάπτυξη έχει μετατραπεί σε ένα πρόσχημα για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, με τους πολίτες να πληρώνουν υψηλά κόστη ενέργειας ενώ οι εταιρείες αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Η κατάσταση αυτή έχει γίνει ευρέως κατανοητή από τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν πλέον με καχυποψία τις ανεμογεννήτριες και τις πρακτικές των ενεργειακών εταιρειών. Η Πολιτεία, αντί να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους, φαίνεται να κλείνει τα μάτια στην αυθαιρεσία, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση αυτών των πρακτικών χωρίς συνέπειες.

Πηγή: https://kythera.news/anemogennitries-mikro-ofelos-megali-katastrofi-lene-tora-oi/

Back to top button