Το Ισραήλ θέτει ως νέο όρο, να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία του στη Γάζα ελέγχοντας την μετακίνηση των Παλαιστινίων.
Νέους όρους στο άτυπο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτει ακόμα μία φορά το Ισραήλ για να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, αναφέρουν δέκα πηγές με γνώση των συνομιλιών στο Reuters. Οι ΗΠΑ είχαν δεχτεί σε προηγούμενη φάση κάποιους επιπλέον όρους που έθεσε το Τελ Αβίβ στην πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν τον Μάιο, αλλά τώρα το Ισραήλ φαίνεται πως θέτει νέα εμπόδια.
Οι νέοι όροι αφορούν τον στρατιωτικό έλεγχο από το Ισραήλ του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας (τη στενή λωρίδα γης ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο) και του διαδρόμου Νετζαρίμ (που εκτείνεται από το ανατολικό προς δυτικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα διχοτομώντας ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας στη μέση).
Επίσης το Ισραήλ βάζει εμπόδια στην πρόταση της Χαμάς για απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, εξαιρώντας ονόματα από τη λίστα που έχει δώσει η παλαιστινιακή οργάνωση και ζητά κάποιοι από αυτούς που θα απελευθερωθούν να μην επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά να φύγουν σε άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των κρατουμένων που η Χαμάς ζητά να απελευθερωθούν είναι και ο Μαρουάν Μπαργούτι, ο πιο δημοφιλής παλαιστίνιος ηγέτης, μέλος της Φατάχ που είναι στη φυλακή εδώ και 22 χρόνια.
Η Χαμάς θεωρεί ότι το Ισραήλ άλλαξε τους όρους και τις παραμέτρους του «την τελευταία στιγμή» και ανησυχεί ότι οι όποιες παραχωρήσεις κάνει θα απαντηθούν με περισσότερες απαιτήσεις, δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές.
Η ενστάσεις της Αιγύπτου
Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα ασφαλείας στον διάδρομο Φιλαδέλφειας, αλλά απορρίπτει την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων εκεί, δήλωσαν οι αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο του στρατηγικού διαδρόμου τον Μάιο, λέγοντας ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για τη λαθραία εισαγωγή όπλων και απαγορευμένων υλικών στις σήραγγές της προς τη Γάζα.
Η ισραηλινή προέλαση είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το πέρασμα της Ράφα, μειώνοντας απότομα την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, σταματώντας τη δυνατότητα να βγουν εκτός Λωρίδας ασθενείς που χρήζουν επείγουσας βοήθειας και στερώντας ενδεχομένως από την Αίγυπτο το ρόλο της να μεσολαβεί για την πρόσβαση στο μοναδικό συνοριακό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν ελεγχόταν άμεσα από το Ισραήλ.
Η Αίγυπτος λέει ότι οι σήραγγες που χρησιμοποιούνται για το λαθρεμπόριο στη Γάζα έχουν κλείσει ή καταστραφεί, ότι η παλαιστινιακή παρουσία στη Ράφα πρέπει να αποκατασταθεί και ότι η νεκρή ζώνη του διαδρόμου Φιλαδέλφειας είναι εγγυημένη από την ειρηνευτική συνθήκη Αιγύπτου-Ισραήλ του 1979. Η παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των διαδρόμων, είπαν οι πηγές της Χαμάς, θα ισοδυναμούσε με συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή που θα σταματούσε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.