Με την κάλυψη κυβερνήσεων και Αρχών, που υποτίθεται ότι τηρούν, αφού έχουν υπογράψει την Συνθήκη της Γενεύης και την Συνθήκη για την Γενοκτονία, εταιρείες και πετρελαϊκές συνεχίζουν να τροφοδοτούν χωρίς κανένα πρόσκομμα την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, στην γενοκτονική της προσπάθεια εναντίον των Παλαιστινίων.
Τα στοιχεία που έφερε στο φως η μη κερδοσκοπική Oil Change International και παρουσίασε σε δημοσίευμα του ο Guardian, αποδεικνύουν την εμπλοκή και του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στην μεταφορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου για να συνεχίσει την σφαγή των Παλαιστίνιων στην Γάζα, παρά την απόφαση της 26ης Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΧ) που καλούσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του ο Guardian, περίπου το 80% των παραδόσεων σε καύσιμα για πολεμικά αεροσκάφη, ντίζελ και άλλα πετρελαιοειδή που έχει προμηθευτεί το Ισραήλ από τις ΗΠΑ τους τελευταίους εννιά μήνες έχουν μεταφερθεί στην χώρα μετά την απόφαση του ΔΔΧ.
Επιπλέον το Ισραήλ έχουν τροφοδοτήσει με 4,1 εκατομμύρια τόνους αργού (με την μισή ποσότητα να έχει παραδοθεί μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου), το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Γκαμπόν, η Νιγηρία, η Βραζιλία και πιο πρόσφατα η Δημοκρατία του Κονγκό και η Ιταλία. Περίπου τα δύο τρίτα της ποσότητας αργού που έχει παραδοθεί στο Ισραήλ προέρχεται είτε από εταιρείες με πολλούς μετόχους είτε από ιδιωτικές εταιρείες.
Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνονται στοιχεία που συγκέντρωσε η συμβουλευτική εταιρεία Data Desk στην έρευνα της για την αλυσίδα εφοδιασμού του Ισραήλ από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι και την 12 Ιουλίου, η οποία ενσωματώνει δεδομένα για τις θέσεις των πλοίων μεταφοράς, τις εμπορικές ροές, πληροφορίες από τις λιμενικές αρχές, ναυλομεσιτικές εταιρείες και δορυφορικές εικόνες, καθώς και οικονομικές εκθέσεις και ρεπορτάζ από μέσα ενημέρωσης.
Από αυτά προκύπτει ότι το αργό που κατέληξε στα δύο διυλιστήρια του Ισραήλ, προήλθε κατά 28% από το Αζερμπαϊτζάν και κατά 22% από το Καζακστάν. Το αζέρικο πετρέλαιο πέρασε από τον αγωγό Μπακού- Τσεϊχάν και φορτώθηκε στα τάνκερ από το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν (παρά το γεγονός ότι η Τουρκία πρόσφατα κατέθεσε αίτημα να είναι «σύνδικος» την Νότια Αφρική στην υπόθεση της στο ΔΔΧ εναντίον του Ισραήλ).
Επιπλέον προκύπτει ότι οι Αφρικανικές χώρες έστειλαν συνολικά 37% του αργού που έφτασε στο Ισραήλ, αλλά ότι ευρωπαϊκές εταιρείες με έδρα την Ιταλία, την Ελλάδα και την Αλβανία προμήθευσαν με ήδη επεξεργασμένα πετρελαιοειδή το Ισραήλ μετά τις 26 Ιανουαρίου. Από την πλευρά της η Κύπρος παρείχε υπηρεσίες διαμετακόμισης για το αργό από την Αφρική και το Καζακστάν.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στην Ελλάδα το Ισραήλ έχει εισάγει ποσότητες ντίζελ από την χώρα μας, όπως επίσης και τις ΗΠΑ. Επιπλέον στις αρχές Αυγούστου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που επέτρεψε την παρουσία τάνκερ που μετέφερε 300.000 βαρέλια καυσίμων στο Ισραήλ στα χωρικά της ύδατα, αφού Ισπανία και Γιβραλτάρ δεν δέχθηκαν να δέσει σε λιμάνι, εξαιτίας αντιδράσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τα ευρήματα που την αφορούν, σύμφωνα με τον Guardian.
Δεν είναι όμως απίθανο, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και άλλοι παράγοντες, όπως επί παραδείγματι γνωστοί Έλληνες εφοπλιστές να αναγκαστούν να λογοδοτήσουν στα πλαίσια της υπόθεσης για γενοκτονία από το Ισραήλ, αφού οι συνθήκες που η χώρα μας (όπως και άλλες εμπλεκόμενες χώρες) έχει υπογράψει την δεσμεύουν να κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει μια πιθανή γενοκτονία ή πράξεις γενοκτονίας.
karditsastakra