Βασικός στόχος της Τεχεράνης η άρση των εξοντωτικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και η αποφυγή μιας κοινωνικής εξέγερσης στο εσωτερικό της χώρας
Την επόμενη μέρα της άγριας επίθεσης της Χαμάς στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) θα χρησιμοποιήσουν άμεσα ό, τι έχουν στη διάθεση τους για να καταστρέψουν τη Χαμάς.
«Θα καταστρέψουμε την ηγεσία της και θα εκδικηθούμε γι’ αυτή τη μαύρη μέρα που επιφύλαξαν για το κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του», είχε πει τότε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση του αυτή είχε δεχτεί διάφορα σχόλια με τα περισσότερα εξ αυτών να κάνουν λόγο για έναν αδύνατο στόχο, όπως υπενθυμίζει σχετικό δημοσίευμα του ForeignPolicy.
Έκτοτε οι Ισραηλινοί απέδειξαν ότι στον πόλεμο όλα είναι πιθανά, αφού πρόσφατα έβγαλαν από τη μέση τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, τον Οσάμα μπιν Λάντεν της Γάζας, στον οποίο και είχε αποδοθεί η οργάνωση του πρώτου χτυπήματος που άναψε πριν από περίπου έναν χρόνο το φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.
Μαζί του σκοτώθηκε και ο αναπληρωτής του Ράφαα Σαλάμεχ, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε εξοντωθεί και ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη Βηρυτό.
Με τη δολοφονία του ηγέτη του πολιτικού τμήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν το Ισραήλ απέδειξε ότι εξαρχής ο μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη και μόνον αυτή.
Ακόμη κι αν ο Νετανιάχου συνεχίζει έναν πόλεμο και για την προσωπική του πολιτική επιβίωση, όλο το Ισραήλ πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας και να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους είναι να νικήσουν τη Χαμάς στο πεδίο της μάχης.
Με τη δολοφονία του Χανίγια όμως σε ιρανικό έδαφος οι Ισραηλινοί έριξαν μια πετυχημένη ζαριά εξαιτίας της οποίας ίσως και να χάσουν την πολεμική παρτίδα.
Κι αυτό όχι γιατί η Χεζμπολάχ έχει μεγάλη εμπειρία, είναι καλά εξοπλισμένη και πανέτοιμη να σπείρει τον όλεθρο, αλλά κυρίως επειδή η απάντηση του Ιράν, που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή και η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπόφ «θα κάνει αυτή την οντότητα (σ.σ. το Ισραήλ) και τις ΗΠΑ που το υποστηρίζουν να μετανιώσουν για τις ενέργειες τους» μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει τον περιφερειακό πόλεμο που όλοι τρέμουν.
Είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί η βία και τα ανταποδοτικά χτυπήματα μπορούν να πυροδοτήσουν έναν ατέρμονο κύκλο βίας και καταστροφής.
Επίσημα το Ιράν δηλώνει ότι είναι έτοιμο για όλα και σύμφωνα με όσα είπε στο France 24 ο Γκιγιόμ Ανσέλ, πρώην στρατιωτικός και ειδικός σε ζητήματα πολέμου το Ιράν έχει δύο επιλογές, είτε να ακολουθήσει την τρομοκρατική οδό με ένα χτύπημα για παράδειγμα στους Ισραηλινούς αθλητές που βρίσκονται στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε με μια επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, τη δεύτερη για φέτος, καθώς έχει προηγηθεί η εκτόξευση περίπου 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ τον Απρίλιο.
Αυτή η τελευταία επίδειξη δύναμης που αναχαίτισε το Τελ Αβίβ με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ίσως και αυτή τη φορά η Τεχεράνη δώσει «νερωμένη» απάντηση, καθώς η όποια επιθυμία της για εκδίκηση μετριάζεται από τη βασική επιδίωξη της να αποφύγει «έναν ολοκληρωτικό πόλεμο» με το εβραϊκό κράτος.
«Οι Ιρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και καθώς το έδαφός τους είναι 70 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Ισραήλ, οι Ιρανοί ηγέτες κατανοούν σαφώς ότι δεν θα ήταν σε θέση να προστατεύσουν τη χώρα από ισραηλινά πλήγματα», εκτίμησε ο Ανσέλ.
Ομοίως και ο Κλεμέντ Θερμέ, ερευνητικός συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Ιρανικών Σπουδών, πιστεύει ότι το Ιράν δεν πρόκειται να «αυτοκτονήσει», μόνο και μόνο για να εκδικηθεί τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ιράν δεν υποστηρίζει τις πιο ακραίες πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή, επισήμανε ο ίδιος, επιχειρηματολογώντας ότι γι’ αυτό το λόγο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του δεν υποστήριξε την «καταστροφή του Ισραήλ» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όπως έκαναν προκάτοχοί του στο παρελθόν.
Στόχος του είναι ο διάλογος με τη Δύση με την ελπίδα της άρσης των εξοντωτικών κυρώσεων των ΗΠΑ που έχουν βυθίσει τη χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο πληθωρισμό και μαζική ανεργία.
Το Ιράν επομένως ίσως αποδειχτεί ότι είναι διατεθειμένο «να κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια κλιμάκωση, που θα το έφερνε σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό του» και θα πυροδοτούσε ενδεχομένως μια κοινωνική εξέγερση ανάλογη αυτής που ακολούθησε τον βίαιο θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στα χέρια της θρησκευτικής αστυνομίας τον Σεπτέμβριο του 2022, κατέληξε ο Θερμέ.
Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό βλέπουν τον εφιάλτη του Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνεται από τη δημοσκοπική άνοδο της Κάμαλα Χάρις ίσως και να κάνουν κι εκείνες ότι περνά από τα χέρια τους και ακόμα παραπάνω ώστε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να μην φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.