Μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα
Η αστυνομία του Μπαγκλαντές επανήλθε στις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ντάκα. Τερματίζοντας την απεργία σχεδόν μίας εβδομάδας, η οποία είχε αποφασιστεί την επομένη της ανάληψης του ελέγχου της χώρας από τον στρατό και την φυγή στο εξωτερικό της πρώην πρωθυπουργού. Μετά δηλαδή το πραξικόπημα.
Οι δυνάμεις κι τα όργανα της τάξης είχαν εξαφανιστεί την περασμένη εβδομάδα από τους δρόμους της μεγαλούπολης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά την παραίτηση της Σέιχ Χασίνα έπειτα από 15 χρόνια στα ηνία.
Η αστυνομία επικρίθηκε ότι αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην φονική καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 450 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 42 αστυνομικών.
Οι αρχές είχαν δεσμευτεί να επαναλάβουν την εργασία τους όταν λάβουν εγγυήσεις για ασφάλεια των μελών τους και δέχθηκαν να δουλέψουν και πάλι έπειτα από συζητήσεις που είχαν στην διάρκεια της νύχτας με τη νέα προσωρινή κυβέρνηση υπό τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Μουχάμαντ Γιουνούς. Οι -υπό την ηγεσία των φοιτητών- διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Χασίνα ήταν κατά βάση ειρηνικές μέχρι την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για την διάλυσή τους.
Περίπου 450 από τα 600 αστυνομικά τμήματα της χώρας πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές στην διάρκεια επιθέσεων, σύμφωνα με το συνδικάτο της εθνικής αστυνομίας. Πολλά από αυτά ξανάνοιξαν στα τέλη της εβδομάδας υπό την προστασία του στρατού, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην καταστολή.
Χωρίς την αστυνομία, οι φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις προσφέρθηκαν εθελοντικά να αποκαταστήσουν την τάξη έπειτα από λεηλασίες και επιθέσεις αντιποίνων τις πρώτες ώρες μετά την φυγή της Χασίνα. Πληροφορίες έκαναν λόγο για βία εναντίον κατοικιών, ναών και επιχειρήσεων της ινδουιστικής κοινότητας μετά την αναχώρηση της Χασίνα με προορισμό την Ινδία.
Αυτή η θρησκευτική μειονότητα, η πιο σημαντική στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας που αριθμεί 170 εκατομμύρια κατοίκους, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνων, θεωρήθηκε πως προσέφερε την υποστήριξή της στο κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος (Awami League) της Χασίνα.
Η διοίκηση του Jamaat -του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος του Μπανγκλαντές- δήλωσε πως θα συναντήσει εκπροσώπους της ινδουιστικής κοινότητας και άλλων μειονοτήτων, προκειμένου να ηρεμήσει τις εντάσεις. Ο 84χρονος οικονομολόγος Γιουνούς δέχθηκε να αναλάβει την σκυτάλη της προσωρινής κυβέρνησης μέχρι την διεξαγωγή “ελεύθερων” εκλογών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σαχαουάτ Χοσάιν, δήλωσε πως η προσωρινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να απαγορεύσει το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού.
The post Μπαγκλαντές: Ξανά στους δρόμους η αστυνομία – Μετά την απεργία σχεδόν μίας εβδομάδας first appeared on Prime News.