Το Κρεμλίνο απέκλεισε την Παρασκευή (2/8) οποιαδήποτε άμεση πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αυτές διαδικασίες διέπονται από «εντελώς διαφορετικές αρχές».
Δηλώσεις του Κρεμλίνου
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και τα διεθνή προβλήματα διέπονται από τις αρχές των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας, διαχωρίζοντας αυτές τις διαδικασίες από την ανταλλαγή κρατουμένων. «Η εργασία αυτή γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ακολουθώντας άλλες αρχές», σημείωσε ο Πεσκόφ.
Κατάσταση των Διαπραγματεύσεων
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα παραμένουν μπλοκαρισμένες πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα αντίπαλα στρατόπεδα έχουν αξιώσεις που δείχνουν ασυμβίβαστες.
Σύνοδος Κορυφής και Διεθνείς Αντιδράσεις
Η Ουκρανία διοργάνωσε σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία στα μέσα Ιουνίου, με τη συμμετοχή περίπου εκατό χωρών, κυρίως συμμάχων της. Η Ρωσία αποκλείστηκε από αυτήν, ενώ η Κίνα, σύμμαχος της Ρωσίας, αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα επεξεργαστεί μέχρι τον Νοέμβριο σχέδιο που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια μελλοντική σύνοδο κορυφής, στην οποία θα κληθεί το Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι θα ήθελε η Μόσχα να συμμετάσχει σε μια προσεχή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη.
Αξιώσεις της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θέτει ως όρο για διαπραγματεύσεις την αποχώρηση της Ουκρανίας από τα εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός και την απόρριψη της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, αξιώσεις που δεν γίνονται αποδεκτές από την Ουκρανία και τους Δυτικούς συμμάχους της.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με το Κρεμλίνο να αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις και να θέτει αυστηρούς όρους που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί από την Ουκρανία. Οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης συνεχίζονται, αλλά οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών παραμένουν βαθιές.