Η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στην Αφρική και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις για να εξερευνήσει πετρελαϊκά κοιτάσματα στη Σομαλία τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η κίνηση αυτή, που επιβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Χάσι, διευθυντής του υπουργείου Πετρελαίου της Σομαλίας, μπορεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της Τουρκίας με αργό πετρέλαιο και αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Άγκυρας να ενισχύσει τη θέση της σε μια περιοχή όπου η Κίνα, η Ρωσία, οι χώρες του Κόλπου και η Δύση ανταγωνίζονται για επιρροή.
Εντωμεταξύ, οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο, όπως αναφέρεται σε σχετικές αναλύσεις.
Η στρατηγική της Τουρκίας επικεντρώνεται στον ορυκτό πλούτο και τον αυξανόμενο πληθυσμό της Αφρικής, γεγονός που την καθιστά λογική επιλογή για νέα οικονομική ανάπτυξη.
Τουρκία-Σομαλία
Η Σομαλία αποτελεί παράδειγμα της τουρκικής πολιτικής στην Αφρική, καθώς η Τουρκία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση και έχει αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού και του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.
Η Baykar, η τουρκική εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έχει προμηθεύσει τη Σομαλία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, βοηθώντας την κατά των επιθέσεων της ισλαμιστικής ομάδας al-Shabaab.
Επιπλέον, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για την αποστολή ναυτικής υποστήριξης στη Σομαλία, σε απάντηση της αύξησης της πειρατείας στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι.
Από το 2011, όταν η πείνα πλήττει τη Σομαλία, η Τουρκία έχει εντείνει τη βοήθειά της, ξεπερνώντας το 1 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία. Τα τουρκικά προϊόντα είναι ευρέως διαδεδομένα στη Σομαλία, και νεαροί Σομαλοί έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε τουρκικά σχολεία και πανεπιστήμια με υποτροφίες.
Η μεγάλη εικόνα
Η στρατηγική της Τουρκίας στη Σομαλία είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στην Αφρική. Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την ήπειρο ανήλθαν σε 28,6 δισ. δολάρια το 2023, μειωμένες από τα 30,6 δισ. δολάρια το 2022, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να προέρχεται από την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.
Η Άγκυρα συνδυάζει συνεργασίες στον τομέα των πληροφοριών και της άμυνας με συμφωνίες στον τομέα της εξόρυξης και της ενέργειας. Νωρίτερα φέτος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε τον Νίγηρα, υπογράφοντας συμφωνίες με την στρατιωτική κυβέρνηση που απομάκρυνε τα γαλλικά στρατεύματα και ζήτησε το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης.
Ο Νίγηρας, ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου, έχει ήδη προσελκύσει τουρκικές επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης χρυσού. Η Τουρκία έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με την Αλγερία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η Turkish Airlines επεκτείνει τις πτήσεις της στην Αφρική.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 της Baykar έχουν πωληθεί σε τουλάχιστον 11 αφρικανικές χώρες, ενώ η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία SADAT έχει αποστείλει προσωπικό στη Σαχέλ για να στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα.
Τα ρίσκα
Η στρατηγική της Τουρκίας στην Αφρική, ιδιαίτερα στη Σομαλία, συνεπάγεται και κινδύνους. Η Σομαλία βρίσκεται σε σύγκρουση με την Αιθιοπία για την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης, με την οποία η Άγκυρα προσπαθεί να μεσολαβήσει για επίλυση της διαφοράς. Τα οφέλη από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στη Σομαλία θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για την Τουρκία, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και το Ιράν, αυξάνοντας τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν.