Το “R/V Bilim 2” ανέλαβε να διεξάγει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας
Η Τουρκία απαντά δυναμικά στην Ελλάδα με ένα «ερευνητικό πλοίο» στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, όπως αποκαλύπτει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό πλοίο πόντισης καλωδίων και έρευνας “RA/levoli Relume“, το οποίο επιχειρούσε χωρίς άδεια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Αθήνας, αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στα ελληνικά χωρικά ύδατα μετά από παρέμβαση τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η Άγκυρα δεν έμεινε εκεί. Απαντώντας με αποφασιστικότητα, έστειλε το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος “R/V Bilim 2” στην περιοχή».
Έρευνες και διεκδικήσεις
Το “R/V Bilim 2” ανέλαβε να διεξάγει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 7 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μαρμαρίδας, ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα.
«Με αυτό το βήμα, η Τουρκία απέρριψε τις θέσεις της Αθήνας, η οποία, όταν αντιμετώπισε τα τουρκικά πολεμικά πλοία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η Άγκυρα συνεχίζει να διεξάγει έρευνες με δικά της ερευνητικά σκάφη στη λεγόμενη ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)».
Ο ειδικός σε θέματα άμυνας Τουράν Ογούζ δήλωσε ότι αυτή η ένταση ξεκίνησε με την απόφαση της Ελλάδας να μετατρέψει το Αιγαίο σε “θαλάσσιο πάρκο“. Ο Ογούζ προσθέτει ότι η Τουρκία, με το πλοίο Akdeniz Arast?rma-1, απορρίπτει τον αποκαλούμενο χάρτη της Σεβίλλης και τους ισχυρισμούς της Ελλάδας περί ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία ασκεί τα διεθνή δικαιώματά της.
«Η Ελλάδα αναζητά συνεχώς προστάτη», σημειώνει ο Ογούζ. «Τώρα, ο θυμός της Ελλάδας πηγάζει από το γεγονός ότι δεν την υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, στις οποίες έχει παραχωρήσει τις βάσεις της, η ΕΕ, που θα επωφεληθεί από την ενεργειακή γραμμή, και το Ισραήλ, που θα χρησιμοποιήσει αυτή τη γραμμή για μεταφορά ενέργειας».