breaking newsΔιεθνή

Σοκ και δέος από την αποχώρηση της Volkswagen από τη Γερμανία

Δίχως τέλος φαίνεται ότι είναι τα προβλήματα στη Γερμανία, καθώς μετά την ήττα – σοκ που υπέστησαν τα κυρίαρχα κόμματα της χώρας στις εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας, ήρθαν τα στοιχεία από τους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής (IPI) και του όγκου των βιομηχανικών παραγγελιών, αλλά και του ΑΕΠ, που δείχνουν ότι στη χώρα υπάρχει μια επικίνδυνη στασιμότητα.

Μπορεί λοιπόν ο καγκελάριος Olaf Scholz να καυχιόταν τόσο για την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα όσο και για την αυξημένη χρησιμοποίηση των βιομηχανικών κέντρων της Γερμανίας, αλλά παρέλειπε να αναφέρει ότι οι ρυθμοί ήταν από τη χαμηλή βάση της περιόδου της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουν, ειδικά οι ψηφοφόροι, ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα.

Γι’ αυτό και το εκλογικό αποτέλεσμα – σοκ των πρόσφατων εκλογών. Δηλαδή, όλες οι επιτυχίες της ομάδας του Scholz που εγκαταλείπει το τιμόνι είναι μια προσπάθεια να βγουν από τα βάθη του λάκκου της αποβιομηχάνισης, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν ακόμη και τους δείκτες του 2021. Διότι με την έναρξη του CWO και την επιβολή κλαδικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όλοι οι αναφερόμενοι δείκτες της γερμανικής οικονομίας κατέρρευσαν.

Ο ΔΤΚ μειώθηκε, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής από σχεδόν (προ κρίσης) μηδέν σε –30% και το ΑΕΠ από την αναδυόμενη ανάπτυξη (+5%) έπεσε στην αρνητική ζώνη (-20%). Το Βερολίνο, συνειδητοποιώντας ότι δεν είχε καμία σχέση με τέτοια εκλογικά αποτελέσματα, άρχισε να μειώνει μανιωδώς τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής σφαίρας.

Τα μέτρα που ελήφθησαν φέτος είχαν βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Οι οικονομικές παρεμβάσεις από τον προϋπολογισμό κατέστησαν δυνατή τη μετάβαση στην ανάπτυξη (PPI – έως +30%, PP – έως +5%, ΑΕΠ – έως +21%), αλλά δεδομένου ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει κυριολεκτικά να πλημμυρίσει το πραγματικό τομέα με χρήματα, η θετική δυναμική αντιστράφηκε γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, την εποχή των πρόσφατων εκλογών, η γερμανική οικονομία χωλαίνει με αυστηρά αρνητικούς δείκτες (PPI – -5%, PP – -10%, ΑΕΠ – -6%). Επομένως, είναι περίεργο το γεγονός ότι το AfD δεν κέρδισε σαρωτικά…

Ανεβαίνει το AfD

Για να συμπληρωθεί η εικόνα του λαϊκού αισθήματος στη Γερμανία και τους παροξυσμούς της περιφερειακής επιτροπής του Βερολίνου, ας προσθέσουμε μια ακόμη τολμηρή πινελιά. Μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο συμπρόεδρος του κόμματος Tino Hrupalla μίλησε στην εορταστική συνεδρίαση του AfD. Από το βήμα, από τη σκοπιά του σύγχρονου δυτικού φιλελεύθερου δόγματος, διέπραξε πραγματική ιεροσυλία. Διότι είπε ότι το κόμμα του, πρώτον, τάσσεται υπέρ της πλήρους παύσης κάθε βοήθειας προς την Ουκρανία και δεύτερον, οι «εναλλακτικές» απαιτούν να γυρίσει πίσω η οικονομία της χώρας.

Με την έννοια ότι για να το σώσει, απαιτείται ένα ευρύ μείγμα ενέργειας άνθρακα, πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Φαίνεται ότι αυτά είναι τα πιο προφανή πράγματα που βρίσκονται στην κορυφή της λογικής επίγνωσης ακόμη και στο πλαίσιο της βασικής γνώσης και είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα σε άτομα με σοβαρή εμπειρία διαχείρισης.

Η τρέχουσα οικονομική και ενεργειακή πορεία επιβλήθηκε από το εξωτερικό στην αδύναμη γερμανική ηγεσία με πλήρη κατανόηση της καταστροφικής της πορείας. Οποιεσδήποτε απόπειρες προσφυγής στην κοινή λογική, τα μαθηματικά μοντέλα και τη φυσική καυσίμων χαρακτηρίστηκαν αμέσως ως ρωσική προπαγάνδα.

Υπήρξε ένας κλασικός διαχωρισμός της άρχουσας ελίτ στο Βερολίνο από την πραγματικότητα – με υποχρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό, αυξανόμενη ανεργία, διόγκωση των δασμών, αυξανόμενα κόστη διαβίωσης και τη συνοδευτική αναγκαστική υποχρέωση να είναι ο κύριος χορηγός του πολέμου στην Ουκρανία. Το 2024 οι Γερμανοί, όπως λένε, ψήφισαν με το πορτοφόλι και το στομάχι τους, προεκτείνοντας τα προσωπικά τους στο κράτος συνολικά εν αναμονή μιας καμπής.

Η Volkswagen σχεδιάζει να μεταναστεύσει εκτός Γερμανίας

Ένα συντρηπτικό πλήγμα ήρθε όμως στην ολέθρια κυβέρνηση του Olaf Scholz και για την γερμανική μεταποίηση συνολικά που μετά την απώλεια των φθηνών ενεργειακών αγαθών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Το… διαμάντι της γερμανικής βιομηχανίας είναι η αυτοκινητοβιομηχανία η οποία τώρα αρχίζει να υστερεί απέναντι στο ανταγωνισμό των κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχήμάτων αλλά και της… παλαβής πολιτικής της «αποσύνδεσης» από την Κίνα.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική όπως και την επιβολή κυρώσεων ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας – όπως π.χ. ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων – έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως και τη θεωρούν αυτοκτονική.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen άφησε για πρώτη φορά την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσιά της στη χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Oliver Blume δήλωσε σχετικά ότι «η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και σοβαρό καθεστώς» και πως, για να θωρακιστεί η εταιρεία, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές περικοπές.

«Το οικονομικό περιβάλλον έγινε ακόμη πιο σκληρό και νέοι ανταγωνιστές εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον, η Γερμανία, ιδίως ως τόπος παραγωγής, υπολείπεται ακόμη περισσότερο από πλευράς ανταγωνιστικότητας», ανέφερε, προσθέτοντας πως, η εταιρεία «πρέπει τώρα να δράσει αποφασιστικά».

«Συντονισμό με τους κοινωνικούς εταίρους» ζήτησε από την Volkswagen ο Ρόμπερτ Χάμπεκ

Οι αποφάσεις της Volkswagen πρέπει να ληφθούν σε στενό συντονισμό με τους κοινωνικούς εταίρους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας για ενδεχόμενες περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων και κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους έναντι των εργαζομένων».

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε σχετικά ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται σε στενό συντονισμό με τους κοινωνικούς εταίρους, τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει πάντα να είναι η διατήρηση της Γερμανίας ως σημαντικής τοποθεσίας για την αυτοκινητοβιομηχανία. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για τους εργαζόμενους», δήλωσε. Η Wolkswagen δεν έχει μέχρι τώρα ποτέ κλείσει εργοστάσιό της στην Γερμανία και πουθενά στον κόσμο από το 1988.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα παραμείνει μεγάλη παραγωγός αυτοκινήτων και διεθνώς ανταγωνιστική», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, διευκρινίζοντας ότι αποφάσισε να παρέμβει έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Νωρίτερα σήμερα οι ηγεσίες των συνδικάτων της VW εξέφρασαν την οργή τους για τα σχέδια του Ομίλου και υποσχέθηκαν να αγωνιστούν σκληρά ενάντια σε οποιοδήποτε κλείσιμο εργοστασίου ή απολύσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις καθώς στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τους ξένους ανταγωνιστές. «Οι Γερμανοί κατασκευαστές πρέπει να συμβαδίσουν με τον ανταγωνισμό. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ακρογωνιαίος λίθος της γερμανικής οικονομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει», είπε χαρακτηριστικά. «Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους είναι καλοί εργοδότες για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και σημαντική δύναμη για την καινοτομία. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Volkswagen, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες αυτοκινήτων στον κόσμο», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας.

Το τελευταίο διάστημα πάντως η ζήτηση για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στην Γερμανία έχει περιοριστεί, καθώς η κυβέρνηση ήρε το μέτρο επιδοτήσεών τους.

Prime News.

Back to top button