Σε έλεγχο όλων των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών της Εφορίας, που λιμνάζουν την τελευταία πενταετία, καθώς και των χρεών που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης την τελευταία 10ετία προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ημοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).
Πρόκειται για μια αυτονόητη διαδικασία, που θα έπρεπε να είχε «τρέξει» εδώ και πολλά χρόνια, με δεδομένο πως οι μεγαλοφειλέτες του Ελληνικού ∆ημοσίου οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος των ανείσπρακτων οφειλών. Η εντολή που έχει δοθεί προς τον φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι να ελεγχθεί εξονυχιστικά πάνω από το 70% των υποθέσεων που εκκρεμούν και οι οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Έτσι, δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός προκειμένου να διαπιστώνει σε ποια φάση βρίσκονται ο εντοπισμός των φορολογουμένων, η πορεία είσπραξης των οφειλών, αν στο μεσοδιάστημα έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα, αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον τους.
«Λιμνάζουν» τεράστια ποσά
Στόχος της ΑΑ∆Ε είναι στο σύνολο του 2024 να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 2,8 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς στα αρχεία της Φορολογικής ∆ιοίκησης λιμνάζουν κάθε χρόνο τεράστια ποσά, με την Εφορία να μην είναι σε θέση να γνωρίζει ποια από αυτά μπορούν να εισπραχθούν και ποια παραμένουν στις λίστες ως εκκρεμή, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση εδώ και δεκαετίες. Ακόμη, στο στόχαστρο της ΑΑ∆Ε θα βρεθούν τα χρέη εκείνα που κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης». Οι οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προβλέπουν τον επανέλεγχο του 60% των υποθέσεων με χρέη τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», με αποφάσεις που ελήφθησαν τα έτη 2013, 2014 και 2015.
Ξεπερνούν τα 26 δις. τα χρέη
Θα εξεταστεί, συγκεκριμένα, εάν μετά την πάροδο περίπου 10 ετών, που θα παύσουν άλλωστε και οι έννομες συνέπειες, έχει εισπραχθεί κάποιο ποσό από αυτά, ή αν έχουν βρεθεί περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών τα οποία μπορούν να κατασχεθούν, έναντι των οφειλών. Γι’ αυτόν τον λόγο στο στόχαστρο μπαίνουν και αυτά τα χρέη, τα οποία ξεπερνούν τα 26,3 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 107 δισ. ευρώ που αποτελούν το «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως «μαρτυρούν» και οι λίστες των μεγαλοοφειλετών του ∆ημοσίου που δίνονται στη δημοσιότητα κάθε καλοκαίρι, ως οφειλέτες εμφανίζονται πτωχευμένες επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά και επιχειρηματίες που χρωστούν τεράστια ποσά στο κράτος (φόρους, εισφορές, πρόστιμα και προσαυξήσεις) και δεν βρίσκονται καν στη ζωή.
Θα πετάξουν στον δρόμο 10.000 οικογένειες
Την ίδια ώρα, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, προκειμένου να ασκήσει πίεση για αναστολές πλειστηριασμών και ρυθμίσεις οφειλών δανειοληπτών. Η συλλογικότητα σημειώνει ότι, για το τρίτο τετράμηνο του 2024 έχουν προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, 15.000 πλειστηριασμοί εκ των οποίων περίπου 10.000 αφορούν κατοικίες, ενώ τονίζεται η ανάγκη η servicer να φανεί διαλλακτική στους διακανονισμούς οφειλών ευάλωτων οικογενειών, καθώς λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στους πλειστηριασμούς.
Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό