Στο κατώφλι του Γ’ Παγκόσμιου, με πυρηνικά! Πούτιν: αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τότε θα μπούμε σε πόλεμο με NATO-ΗΠΑ-Ευρώπη!
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αυτό “δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.”
Η Ουκρανία απαιτεί άδεια να χτυπήσει στόχους βαθιά σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους που παραδίδονται από τη Δύση.
Πούτιν: «Αν η Ουκρανία μας χτυπήσει με δυτικά όπλα, τότε θα πολεμήσουμε με τις χώρες του ΝΑΤΟ»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατηγορηματικά χθες Πέμπτη ότι εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύονται στο Κίεβο από δυτικές χώρες, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητα πλήγματα με δυτικά όπλα υψηλής ακρίβειας, οι αποστολές πτήσης «μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από τον στρατό του ΝΑΤΟ και οι ίδιοι οι πύραυλοι καθοδηγούνται από δορυφορικά συστήματα του ΝΑΤΟ».
«Και επομένως, δεν μιλάμε για να επιτρέψουμε στο ουκρανικό καθεστώς να χτυπήσει τη Ρωσία με αυτά τα όπλα ή να μην τους επιτρέψουμε. Μιλάμε για λήψη απόφασης όπου οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα σε μια στρατιωτική σύγκρουση. Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν θα σημαίνει τίποτα περισσότερο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό, φυσικά, αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και αν αυτό είναι έτσι, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ίδια την ουσία αυτής της σύγκρουσης, θα λάβουμε την κατάλληλη απόφαση με βάση τις απειλές που θα μας δημιουργηθούν», είπε ο Πούτιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δώσουν στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει βαθιά στην ενδοχώρα Ρωσίας, αλλά με βρετανικούς πυραύλους, γράφουν οι Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να αποφασίσει να δώσει πράσινο φως στη χρήση πυραύλων Storm Shadow και των γαλλικών αντίστοιχων πυραύλων Scalp, για να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία, με την αιτιολογία ότι η Βρετανία και η Γαλλία υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει τη μεγαλύτερης εμβέλειας έκδοση του ATACMS εναντίον στόχων στο εξωτερικό, «ελπίζοντας να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης».
Μία από τις πηγές είπε ότι αναμένουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Keir Starmer και τον Biden να συζητήσουν αυτήν την επιλογή στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, αν και δεν πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα «αιφνίδιας ανακοίνωσης» για το θέμα (δηλαδή, η απόφαση μπορεί να μην δημοσιοποιηθεί).
Ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να εκτιμήσει τις απόψεις τους για τυχόν αλλαγές πολιτικής. Πηγή σε βρετανικούς αμυντικούς κύκλους είπε ότι η Βρετανία δεν χρειάζεται την υποστήριξη άλλων χωρών του ΝΑΤΟ για να δώσει άδεια. Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν ότι το ίδιο το Λονδίνο δεν έχει αποφασίσει τίποτα ακόμα και όλα θα ξεκαθαρίσουν τελικά μόνο μετά τη συνάντηση Μπάιντεν και Στάρμερ.
Ωστόσο, υπάρχει μια “αλλαγή τόνου” για το θέμα και η κυβέρνηση Μπάιντεν “ίσως να είναι έτοιμη να συμφωνήσει τελικά με τα αιτήματα του Κιέβου να επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να αμυνθεί πιο δυναμικά και να αναλάβει πιο επιθετική δράση εντός της Ρωσίας”.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σχολιάζοντας αυτό το θέμα, αναφέρει την ανησυχία της Δύσης ότι ο πόλεμος «θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία, στην Πολωνία και τη Λετονία», και ως εκ τούτου καθυστερεί την απόφαση να επιτραπούν χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, είναι απίθανο στην Ουκρανία να επιτραπεί να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου, γράφει το Bloomberg. Ο Βρετανός υπουργός Lammy το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι η συνάντηση του ΟΗΕ θα είναι η επόμενη ευκαιρία για να συζητηθεί το θέμα.
Παράλληλα, συζητείται η ιδέα της κατάρριψης πυραύλων πάνω από το ουκρανικό έδαφος από τους δυτικούς γείτονές της. Επίσης, δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό το θέμα, αλλά οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν «να αναλάβουν δράση στον ουκρανικό εναέριο χώρο χωρίς ευρύτερη συμφωνία», ανέφεραν οι πηγές. Ωστόσο, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών σε ανεπίσημες συνομιλίες απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο.
«Ο πρωθυπουργός μου δεν θα ήθελε να το κάνει, τώρα συζητάμε αν θα καταρρίψουμε ρωσικούς πυραύλους κρουζ από τον εναέριο χώρο σας, χωρίς να εισέλθουμε στην επικράτειά σας Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει συμφωνία, γιατί αυτό σημαίνει ότι μπαίνεις σε πόλεμο», είπε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Σικόρσκι σε συνομιλία με Ρώσους φαρσέρ που αυτοσυστήθηκαν ως Πέτρο Ποροσένκο. Είπε επίσης ότι η Βαρσοβία δεν θέλει να μπει απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Sikorsky, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η θέση της Βαρσοβίας σε αυτό το θέμα μπορεί να αλλάξει εάν το μέτωπο στην Ουκρανία αρχίσει να καταρρέει. «Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επιθυμία να γίνει αυτό», είπε ο Sikorsky.
Η Ρωσία απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
Η Ρωσία απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Καραγκάνοφ, ο οποίος πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τον Πούτιν για αυτό το θέμα, ζήτησε τη χρήση πυρηνικών όπλων ως απάντηση σε μη πυρηνικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. «Ήρθε η ώρα να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε κάθε μαζική επίθεση στο έδαφός μας με πυρηνικό χτύπημα αυτό να εισαχθεί στο δόγμα έτσι ώστε να προηγούνται τέτοια βήματα από βήματα που θα έπειθαν έναν πλασματικό ή πραγματικό εχθρό ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Καραγκάνοφ σε συνέντευξή του στην Kommersant.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρέχον δόγμα και η πολιτική στον τομέα της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι ξεπερασμένη και δεν εκπληρώνει τις λειτουργίες του, καθώς αποκλείει σχεδόν εντελώς τη χρήση τέτοιων όπλων. Ο Καραγκάνοφ χαρακτήρισε μια τέτοια πολιτική «ανήθικη» και ζήτησε αναθεώρηση του δόγματος.
«Ο κύριος στόχος του δόγματος πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί αντίπαλοι θα είναι βέβαιοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα τώρα στις ειρηνικές πόλεις, αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στον κόσμο, εάν δεν ενεργοποιήσουμε εκ νέου την πυρηνική αποτροπή, ο κόσμος θα πέσει σε μια σειρά από πολέμους που αναπόφευκτα θα γίνουν πυρηνικοί και θα καταλήξουν σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο Είναι ευθύνη της Ρωσίας να ενεργοποιήσει απότομα τον πυρηνικό παράγοντα στην παγκόσμια πολιτική και να πείσει τους αντιπάλους μας ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση οποιασδήποτε καταπάτησης στο έδαφός μας και στους πολίτες μας.
Ο Καραγκάνοφ προτείνει να επιτεθούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με συμβατικά όπλα ως απάντηση στις επιθέσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία
«Αν ένα drone πετάξει ξανά στο Κρεμλίνο, τότε γιατί να μην εξαπολύσει μια τακτική επίθεση με πυραύλους στο Ράιχσταγκ», είπε.
Ας θυμίσουμε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται τώρα να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα, το οποίο έχει ήδη επιβεβαιωθεί επίσημα. Αλλά πώς και πότε θα αλλάξει είναι ακόμα άγνωστο. Είναι πιθανό ότι εάν η Δύση δώσει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις την άδεια να χτυπήσουν τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Volodin, ως απάντηση στην πιθανή άδεια για επιδρομές μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσική Ομοσπονδία, έχει ήδη απειλήσει με χτυπήματα με «πιο ισχυρά όπλα». Σαφώς εννοεί μόνο πυρηνικά, αφού η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει όλα τα άλλα είδη όπλων στην Ουκρανία.
Είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό το Κρεμλίνο είναι πραγματικά έτοιμο να εφαρμόσει όλες αυτές τις απειλές εάν η Ουκρανία λάβει άδεια από τη Δύση για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας (σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων για τη Ρωσία ήταν μέχρι στιγμής η αρνητική θέση του Κίνα), αλλά είναι προφανές ότι αυτό θα δώσει πρόσθετα επιχειρήματα σε εκείνες τις δυνάμεις στη Ρωσική Ομοσπονδία που υποστηρίζουν τη μετάβαση στο «πυρηνικό» στάδιο στον τρέχοντα πόλεμο. Ή στην ανακοίνωση ενός τελεσίγραφου με τέτοια απειλή.
Κρίνοντας από δημοσιεύματα σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, τέτοιοι κίνδυνοι δεν αξιολογούνται ως μηδενικοί από την Ουάσιγκτον, κάτι που είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επιβραδύνουν την έκδοση άδειας για πλήγμα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Έλον Μασκ έθεσε το ίδιο θέμα σήμερα, λέγοντας ότι πιθανώς η παραχώρηση στην Ουκρανία του δικαιώματος να πραγματοποιεί πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος θα ήταν ένα βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
dimpenews.com