«Αν θέλετε να πεθάνετε, πατήστε αυτό το κουμπί»
Η Αμερικανίδα που έγινε η πρώτη που αυτοκτόνησε στη νέα «κάψουλα αυτοκτονίας» στην Ελβετία πήρε μια ανατριχιαστική εντολή από το νοσηρό μηχάνημα πριν αφήσει την τελευταία της πνοή.
Αφού μπήκε στην κάψουλα Sarco την περασμένη Δευτέρα, το μηχάνημα φέρεται να ζήτησε από την 64χρονη γυναίκα, η οποία δεν έχει κατονομαστεί δημόσια, να πατήσει το κουμπί που θα έκανε την ευθανασία.
«Αν θέλετε να πεθάνετε, πατήστε αυτό το κουμπί», είπε η μηχανή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την nypost, ο τρισδιάστατος θάλαμος που ονομάζεται Sarco, συντομογραφία της «σαρκοφάγου», πλημμυρίζει με αέριο άζωτο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα οξυγόνου του χρήστη να πέφτουν σε θανατηφόρα επίπεδα.
Η διαδικασία βγάζει νοκ άουτ το άτομο και ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 10 λεπτά. Μάλιστα, η κάψουλα διαθέτει κουμπί εξόδου έκτακτης ανάγκης.
Η αμφιλεγόμενη κάψουλα, ωστόσο, δεν έχει ακόμη εγκριθεί, με αποτέλεσμα τη σύλληψη πολλών ατόμων για τον θάνατο της Αμερικανίδας, όπως δήλωσε η ελβετική περιφερειακή αστυνομία.
Ο Florian Willet, ο συνεπικεφαλής της ελβετικής θυγατρικής της «Exit International», της ομάδας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, «Last Resort», ήταν ο μόνος μάρτυρας του θανάτου της γυναίκας, τον οποίο περιέγραψε ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπές», ανέφερε η οργάνωση.
Ο διευθυντής της «Exit International», Dr Philip Nitschke, δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι ευχαριστημένος που η Sarco είχε λειτούργησε ακριβώς για ό,τι σχεδιάστηκε, ώστε να παρέχει έναν κατ’ επιλογή, χωρίς ναρκωτικά, ειρηνικό θάνατο».
Η Ελβετία είναι από τις λίγες χώρες όπου οι αλλοδαποί μπορούν να ταξιδέψουν, για να δώσουν νόμιμα τέλος στη ζωή τους, μέσω της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η οποία δεν πρέπει να περιλαμβάνει γιατρό, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει εξωτερική βοήθεια.
Ο νόμος ορίζει ότι το άτομο πρέπει να αφαιρέσει τη ζωή του χωρίς «εξωτερική βοήθεια» από γιατρό και όσοι τον βοηθούν να πεθάνει δεν το κάνουν για «προσωπικό τους όφελος».
Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ολλανδία, όπου εδρεύει η «Exit International», η ελβετική νομοθεσία εξακολουθεί να απαγορεύει αυστηρά την πρακτική της ευθανασίας, η οποία είναι διαφορετική επειδή πρέπει να περιλαμβάνει έναν επαγγελματία όπως έναν γιατρό.
Ενώ φαινόταν ότι τελικά το πρόγραμμα θα έπαιρνε έγκριση στη χώρα, η υπουργός Υγείας της Ελβετίας, Elisabeth Baume-Schneider, πρότεινε την περασμένη Δευτέρα η κάψουλα να μην αποκτήσει νομικό καθεστώς.
«Δεν πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία», είπε προσθέτοντας ότι «η αντίστοιχη χρήση αζώτου δεν είναι συμβατή με τον νόμο εξαιτίας του νόμου για τα χημικά».