breaking newsΔιεθνή

Η Ταϊβάν λέει ότι είναι έτοιμη για κομμουνιστική εισβολή, έκθεση προειδοποιεί για οικονομικό πόλεμο

Ο λαός της Ταϊβάν θα υπερασπιστεί το αυτοδιοικούμενο νησί απέναντι σε μια πιθανή εισβολή από το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας, δήλωσε την Παρασκευή ο de facto πρέσβης της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, μια έκθεση προειδοποίησε ότι η προσάρτηση από το Πεκίνο μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μορφή οικονομικού πολέμου.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι πολίτες της Ταϊβάν, επίσης γνωστή ως Δημοκρατία της Κίνας, είναι έτοιμοι να πολεμήσουν αν το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο αυξήσει την επιθετικότητά του, ο εκπρόσωπος της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάντερ Γιουί, δήλωσε στο Fox News: «Ναι, φυσικά», προσθέτοντας: «Έχουμε δει την Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την Ουάσινγκτον, το Foundation for Defense of Democracies (FDD), ανέφερε ότι ενώ οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων επικεντρώνονται στα «πιο επικίνδυνα» σενάρια, όπως μια στρατιωτική εισβολή ή αποκλεισμός, η «πιο στρατηγική και λογική προσέγγιση» για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) να επιτύχει τον στόχο της προσάρτησης της Ταϊβάν είναι μια «εκστρατεία οικονομικής καταπίεσης μέσω κυβερνοχώρου».

Νωρίτερα φέτος, οι ερευνητές του FDD συνεργάστηκαν με ειδικούς τραπεζών και χρηματοοικονομικών από την Ταϊβάν για δύο ημέρες προκειμένου να προσομοιώσουν πιθανές μη στρατιωτικές κινήσεις του Πεκίνου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν σενάρια στα οποία το ΚΚΚ περιόριζε ή απαγόρευε την εισαγωγή ταϊβανέζικων προϊόντων, μπλόκαρε πληρωμές και εμβάσματα προς και από την Ταϊβάν, εξαπέλυε κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, έκοβε υποθαλάσσια καλώδια, χρησιμοποιούσε βίντεο και ήχους deepfake για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού, ή διέκοπτε την εμπορική κυκλοφορία με δοκιμές πυραύλων.

Στην έκθεσή του, το FDD ανέφερε ότι η άσκηση έδειξε πως το Πεκίνο θα μπορούσε να ασκήσει μεγάλη πίεση στην Ταϊβάν—χωρίς να υπερβεί κόκκινες γραμμές με την Ουάσινγκτον ή άλλους συμμάχους.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στο Στενό της Ταϊβάν από το 2016, όταν το Πεκίνο άρχισε να αυξάνει τη διπλωματική και στρατιωτική πίεση στο νησί, προκαλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν την υποστήριξή τους.

Η Ουάσινγκτον, που είναι υποχρεωμένη βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ να παρέχει στην Ταϊπέι επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνά της, έχει υποστηρίξει ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ειρήνη στο στενό και να σταθούν στο πλευρό των δημοκρατιών όπως η Ταϊβάν για να διατηρηθεί η φιλελεύθερη-δημοκρατική διεθνής τάξη.

Το Πεκίνο έχει απαιτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μείνουν μακριά από την Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καθαρά εσωτερική υπόθεση.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από την Κίνα, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα διαμορφώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση μη στρατιωτικών τακτικών, δίνοντας στο Πεκίνο ευελιξία στην προσπάθειά του να υπονομεύσει την Ταϊβάν χωρίς να προκαλέσει άμεση απάντηση από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν οι ερευνητές του FDD.

Σε ένα από τα τέσσερα σενάρια που δοκιμάστηκαν από το FDD, οι ερευνητές που έπαιζαν τον ρόλο του ΚΚΚ «διέρρευσαν αναφορές για επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις, απείλησαν να καταλάβουν υπεράκτια νησιά, δωροδόκησαν αξιωματούχους μέσων ενημέρωσης και χρησιμοποίησαν επιχειρήσεις επιρροής για να προωθήσουν την παράδοση και την κοινωνική αναταραχή», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής προγράμματος Κίνας του FDD, Κρεγκ Σίνγκλετον.

«Ταυτόχρονα, το ΚΚΚ χρησιμοποίησε συμβόλαια στις αγορές προθεσμιακών για να “σορτάρει” τις ταϊβανέζικες μετοχές, δημιουργώντας πίεση πωλήσεων και προκαλώντας μαζικές αναλήψεις κεφαλαίων. Η επακόλουθη υποτίμηση του Νέου Ταϊβανέζικου Δολαρίου προκάλεσε πτώση στις τιμές ακινήτων. Η κατάρρευση των τιμών ακινήτων και οι ανεπαρκείς εγγυήσεις πυροδότησαν φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι πολλοί Ταϊβανέζοι συμμετέχοντες θεώρησαν αυτό το σενάριο ως την προτιμώμενη στρατηγική καταπίεσης από το ΚΚΚ.

Μιλώντας σε μια συζήτηση πάνελ της έκθεσης, ο Σίνγκλετον δήλωσε ότι η Ταϊβάν ήδη αντιμετωπίζει μια «χαμηλού επιπέδου εκστρατεία οικονομικής και κυβερνοκαταπίεσης» και έχει δείξει «αξιοσημείωτη αντοχή».

Όμως ο ηγέτης του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θεωρεί την επανένωση με την Ταϊβάν ως «ιδεολογική επιταγή», θα ξεκινήσει μια σταδιακή και ευέλικτη εκστρατεία χρησιμοποιώντας ένα μείγμα οικονομικής, κυβερνοχωρικής και στρατιωτικής καταπίεσης για να υπονομεύσει την ανθεκτικότητα της Ταϊβάν.

Οι συστάσεις της έκθεσης για την Ταϊβάν περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις υποδομές, την ενέργεια, την οικονομία και την κοινωνία των πολιτών.

Οι ερευνητές προέτρεψαν επίσης την Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Ταϊβάν να αυξήσει την ανθεκτικότητά της, καθώς και να βελτιώσει τους χρόνους αντίδρασης των συμμαχικών δημοκρατιών για να απωθήσουν την αυταρχική καταπίεση του ΚΚΚ στις «γκρίζες ζώνες».

Prime News.

Back to top button