Η φθίνουσα οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, είναι κάτι το αδιαμφησβήτητο. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί με προπαγάνδα και ο κινεζικός λαός το γνωρίζει. Ακόμη και η 75η επέτειος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) ήταν λιτή. Οι αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες δημιουργούνται εδώ και χρόνια.
Η Κίνα αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα το 2018 και το 2019 με την επιβολή απότομων δασμών στα κινεζικά προϊόντα από την κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, η πανδημία του COVID-19 και η ακραία τριετής περίοδος αποκλεισμού του ΚΚΚ «εξ αιτίας του μηδενικού COVID-19» έκαναν την οικονομική ύφεση της Κίνας πολύ χειρότερη.
Η Κίνα δοκιμάζεται
Καθώς πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, το ΚΚΚ δοκιμάζεται από πρωτόγνωρες εγχώριες οικονομικές συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική αναταραχή είναι 18 τοις εκατό υψηλότερη από πέρυσι. Η επιβράδυνση έχει φυσικά πολλές πτυχές.
Ένας μεγάλος παράγοντας είναι ο τομέας των ακινήτων, που είναι περίπου το 30 τοις εκατό του ΑΕΠ. Συνεχίζει να σχηματίζει κρατήρα κατάρρευσης και δεν φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη.
Οι τιμές και οι πωλήσεις κατοικιών συνεχίζουν να μειώνονται. Επιπλέον, οι Κινέζοι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερο, με τις καταναλωτικές δαπάνες να αποτελούν μόλις το 38 τοις εκατό του ΑΕΠ. Αντίθετα, το ποσοστό αυτό είναι 60-70 τοις εκατό στις ανεπτυγμένες χώρες.
Τελειότητα και απογοήτευση
Όχι απροσδόκητα, η ανεργία στους νέους της Κίνας (ηλικίες 16–24) ήταν τουλάχιστον 21 τοις εκατό και πιθανότατα υψηλότερη όταν το ΚΚΚ σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για την ανεργία τον Ιούνιο του 2023. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το ΚΚΚ δημοσίευσε νέα στατιστικά στοιχεία από μια νέα μέθοδο μέτρησης της ανεργίας των νέων, που δεν περιελάμβανε φοιτητές. Αυτή η νέα προσέγγιση μείωσε αυτό το ποσοστό στο 14,9%, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από το εθνικό ποσοστό (5,1%) της Κίνας.
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας για τους νέους εμποδίζουν το μελλοντικό αναπτυξιακό δυναμικό και έχουν προσθέσει την τάση «ψέματος» μεταξύ πολλών στη νέα γενιά της Κίνας, που έχουν ελάχιστες ελπίδες ή φιλοδοξίες να αποκτήσουν τον τρόπο ζωής που απολάμβαναν οι γονείς τους
.Η νωθρότητα και η απογοήτευση δεν είναι το υλικό από το οποίο δημιουργούνται οι ισχυρές οικονομίες. Οι κίνδυνοι των δυσαρεστημένων κινημάτων των νέων δεν είναι άγνωστοι στην Κίνα. Το φάντασμα του Τιανουάρε εξακολουθεί να στοιχειώνει τις κινεζικές αρχές, παρόλο που η επιτήρηση και ο έλεγχος που έχει το ΚΚΚ στους ανθρώπους του είναι πολύ καλύτερη και μεγαλύτερη σε σχέση με τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν το 1989.
Ενσωματωμένες πολιτικές και βιομηχανικές πολιτικές
Ωστόσο, υπάρχουν ενσωματωμένες οικονομικές πραγματικότητες που δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν. Το δόγμα του κόμματος υπαγορεύει ότι το κορυφαίο οικονομικό πλεονέκτημα της Κίνας βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα εγχώριας κατανάλωσης και στα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης. Αυτοί οι δύο παράγοντες σημαίνουν ότι εγχώριες ροές κεφαλαίων απευθείας στο ελεγχόμενο από το κράτος τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να διαθέσει σε συγκεκριμένους κλάδους. Αυτό δίνει στο Κόμμα τεράστιο έλεγχο στη βιομηχανική πολιτική και στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Για παράδειγμα, οι οικονομικές και αναπτυξιακές δομές της Κίνας είναι προσανατολισμένες προς υψηλά επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής. Αυτό μπορεί να φαίνεται καλό, αλλά επειδή η πολιτική οργάνωση της Κίνας και οι βιομηχανικές διευθετήσεις εντός του Κόμματος επικεντρώνονται στη μεγάλη παραγωγική ικανότητα και όχι στην καινοτομία ή στη διαφοροποίηση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια υπερπαραγωγή που συχνά υπερβαίνει κατά πολύ την παγκόσμια ζήτηση και μη κερδοφόρα εργοστάσια.
Οι συνεχείς υπερπρομήθειες, από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έως ηλεκτρονικά, έχουν ως αποτέλεσμα οι Κινέζοι κατασκευαστές να ρίχνουν τεράστιες ποσότητες φθηνών προϊόντων στις ξένες αγορές, προκαλώντας εμπορικές τριβές, όπως δασμούς και άλλα αντίποινα, που επιδεινώνουν επίσης τις συνθήκες στην Κίνα. Εν ολίγοις, οι στρεβλωμένες βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας που συνδέονται με ένα πολιτικό σύστημα δωρεάς-πιστότητας την έχουν καταστήσει ανίκανη να αλλάξει χωρίς να διαταράξει τη δομή του ΚΚΚ και την πίστη που την συνοδεύει.
Δεν σταματιέται η καθοδική σπείρα
Για αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς, τα τελευταία αρκετά χρόνια, η Κίνα βρέθηκε σε μια καθοδική σπείρα αποπληθωρισμού, πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης και φθίνουσας εμπιστοσύνης στο ΚΚΚ. Επιπλέον, υπάρχουν λίγες πραγματικές επιλογές που δεν θα απειλήσουν την κυριαρχία του ΚΚΚ στη χώρα. Πρέπει να γίνει σαφές, ωστόσο, ότι με τις ικανότητες παρακολούθησης του, το Κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει την απώλεια εμπιστοσύνης στα μάτια του λαού, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει από την απώλεια εξουσίας. Αυτά τα δύο δεν είναι ίδια.
Αυτό που θα κάνει το ΚΚΚ είναι να συνεχίσει να υποστηρίζει ορισμένους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και οι στρατιωτικές βελτιώσεις, ενώ θα αφήνει άλλους τομείς να αποτυγχάνουν χωρίς ελάχιστα ή καθόλου προγράμματα διάσωσης. Ορισμένοι τομείς θα επιστρέψουν τελικά, αλλά όχι στο εγγύς μέλλον. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε πολλούς εντός και εκτός της Κίνας, καθώς δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις και κεφάλαια συνεχίζουν να εξέρχονται από την Κίνα.
Η διπλωματία του «λύκου πολεμιστή»
Αυτό μας φέρνει στη λεγόμενη προσέγγιση της διπλωματίας του λύκου πολεμιστή προς άλλα έθνη, την οποία υιοθέτησε το 2019 στο κατώφλι του ξεσπάσματος του COVID-19 και στην παγκόσμια κριτική για τον καταστροφικό χειρισμό της πανδημίας από το Πεκίνο. Η Κίνα βρισκόταν ήδη υπό οικονομική πίεση λόγω του αυξανόμενου εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι παρατηρητές αποδίδουν αυτή την προσέγγιση σε προσωπική φιλοδοξία του διπλωματικού προσωπικού της Κίνας ή/και σε μια προσπάθεια βελτίωσης του αντιληπτού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Κίνα.
Κανένα από τα δύο δεν έχει νόημα όταν γίνεται κατανοητό ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν επιτρέπει στους διπλωμάτες να διαμορφώνουν τους δικούς τους κανόνες και πολιτικές και ότι τα επίπεδα επενδύσεων πριν από τον λύκο πολεμιστή ήταν υψηλά. Γιατί να φαντάζονται οι αρχές του ΚΚΚ ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα στην παγκόσμια σκηνή θα έκανε περισσότερες χώρες να θέλουν να επενδύσουν εκεί; Δεν το κάνουν.
Ένα πιο ρεαλιστικό σκεπτικό για την αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή είναι ότι το Πεκίνο αισθάνεται την ανάγκη να ελέγξει την αφήγηση στο εσωτερικό και να εκφοβίσει τον υπόλοιπο κόσμο. Η διάχυση μεταξύ μιας φθίνουσας οικονομίας και της αυξανόμενης αναταραχής είναι σαφής. Στο εσωτερικό, το ΚΚΚ χρειάζεται να κατηγορήσει τη Δύση και άλλους ξένους για τις κατάφωρες οικονομικές του αποτυχίες, όχι μόνο για απαλλακτικούς σκοπούς, αλλά και για να μαστιγώσει τον εθνικισμό και να δικαιολογήσει περαιτέρω επιθέσεις καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται.
Ορισμένοι παρατηρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μέρες της διπλωματίας των λύκων πολεμιστών του Πεκίνου έχουν πλέον τελειώσει. Ωστόσο, τα τρέχοντα γεγονότα αψηφούν ένα τέτοιο συμπέρασμα. Αυτές περιλαμβάνουν τις προκλητικές εισβολές του κινεζικού καθεστώτος με στρατιωτικά αεροπλάνα και βάρκες μέσα ή κοντά στα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων, συνοριακές μάχες με την Ινδία, καθώς και την επιθυμία να επεκταθεί ο έλεγχος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Στην παγκόσμια σκηνή, καθώς αυξάνεται η επιστροφή στις σφαίρες για τη διπλωματία, το Πεκίνο βλέπει μια ευκαιρία να επηρεάσει ή/και να εκφοβίσει άλλα έθνη.