breaking newsΔιεθνή

Λίβανος: Πάνω από 1.500 νεκροί από ισραηλινές επιδρομές μέσα σε σχεδόν ένα μήνα

Λίβανος: Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε χθες Δευτέρα 63 θανάτους από ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων 18 σε μια επίθεση κοντά σε ένα νοσοκομείο στη νότια Βηρυτό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Καρέ – καρέ η στιγμή της ισοπέδωσης κτηρίου στη Βηρυτό

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο –το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να το επαληθεύσει — δείχνει τη στιγμή που ένα 11όροφο κτήριο καταρρέει, αφού χτυπήθηκε από έναν πύραυλο.

Τα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, μπήκαν και πάλι στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων, λίγα λεπτά αφού ένας εκπρόσωπος της φιλοϊρανικής οργάνωσης διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε εκεί.

Ο υπεύθυνος Τύπου της Χεζμπολάχ, ο Μοχάμαντ Αφίφ, διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, στον τομέα του Γομπεϊρί, λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης αυτής της περιοχής.

APTOPIX Israel Lebanon
AP Photo/Bilal Hussein

Η συνοικία δέχτηκε τρία πλήγματα, μετέδωσε το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ANI. Ένα κτήριο που χτυπήθηκε «καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Τα πλήγματα αυτά σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τον θάνατο 13 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα παιδί, από ισραηλινή επιδρομή στην περιοχή του νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι.

Τα νότια προάστια, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, έχουν σχεδόν ερημωθεί αφού οι κάτοικοι τα έχουν εγκαταλείψει μετά την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Πλήγματα και κατά της Τύρου

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Τρίτη (22/10) περίπου δώδεκα κτήρια διοίκησης της Χεζμπολάχ κοντά στην Τύρο στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον στρατό.
Οι IDF λένε ότι ορισμένες από τις αίθουσες διοίκησης ανήκαν στην επίλεκτη δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι τοποθετεί τα κέντρα διοίκησης και άλλες υποδομές της μέσα σε μη κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου.

Οι IDF λένε ότι έλαβαν μέτρα για να μην κινδυνεύσουν άμαχοι από τα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας και της εκ των προτέρων έκδοσης προειδοποιήσεων εκκένωσης.

Ανοικτό το μέτωπο της Γάζας

Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό σε τμήματα των πολιορκημένων περιοχών της βόρειας Γάζας νωρίς την Τρίτη (22/10), σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα της Γάζας.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη συνοικία Μασρού. Κάτοικοι δήλωσαν νωρίτερα στο CNNi ότι οι άνθρωποι στο Mashrou’ έλαβαν φυλλάδια από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας που τους καλούσαν να φύγουν.

Τετ α τετ Μπλίνκεν – Νετανιάχου

Τα χτυπήματα έγιναν την ώρα που βρισκόταν στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσει την πορεία των εξελίξεων στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντησή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κράτησε πάνω από δύο ώρες.

Οι δύο συναντήθηκαν με τη συμμετοχή μιας μικρότερης ομάδας και μιας μεγαλύτερης ομάδας αξιωματούχων για περισσότερες από δυόμισι ώρες, με την πλειονότητα του χρόνου να δαπανάται στη συνάντηση της μικρότερης ομάδας.

Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει την τράπεζα της Χεζμπολάχ

Μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα και του διαδόχου του, το Ισραήλ έχει θέσει ως στόχο την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ ως κοινωνικό και πολιτικό κίνημα μακροπρόθεσμα.

Ενδεικτικό στοιχείο της νέας πολιτικής είναι οι βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο υποκαταστήματα της Al-Qard al-Hasan, μιας οικονομικής οργάνωσης που λειτουργεί ως τράπεζα και συνδέεται με την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari, εκπρόσωπος του στρατού, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ότι ένας από τους στόχους που επλήγησαν ήταν ένα θησαυροφυλάκιο που χρησιμοποιούσε η Al-Qard al-Hasan και βρισκόταν κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Το θησαυροφυλάκιο, είπε, περιείχε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, υπέγραψε τη Δευτέρα διαταγή με την οποία η Al-Qard al-Hassan προστέθηκε στον κατάλογο των ομάδων που χαρακτηρίζονται από το Ισραήλ ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο χαρακτηρισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας υπό την ηγεσία του αμυντικού κατεστημένου του Ισραήλ, που στοχεύει στους οικονομικούς πόρους της Χεζμπολάχ και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Τι είναι η Al-Qard al-Hassan;

Εκτός από τη στρατιωτική της πτέρυγα, η Χεζμπολάχ λειτουργεί επίσης ως πολιτική οργάνωση και παρέχει μια σειρά κοινωνικών υπηρεσιών στο εσωτερικό του Λιβάνου. Η Al-Qard al-Hasan είναι εγγεγραμμένη ως φιλανθρωπική οργάνωση στο Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times,το όνομα της οργάνωσης μεταφράζεται ως «καλοπροαίρετο δάνειο», δανείζοντας χρήματα με βάση τις αρχές της ισλαμικής χρηματοδότησης, η οποία απαγορεύει τον τόκο. Τα δάνεια, που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5.000 δολάρια, καλύπτονται από καταθέσεις χρυσού, κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αγαθών. Προσφέρει επίσης λογαριασμούς ταμιευτηρίου και οικονομικές μεταφορές και διεκπεραιώνει πληρωμές.

Η de facto τράπεζα, η οποία διαθέτει περίπου 30 υποκαταστήματα, είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός μικροπιστώσεων σε μια χώρα όπου ο παραδοσιακός τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε διάλυση. Δεν ρυθμίζεται από την κεντρική τράπεζα και δεν αποτελεί μέρος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Ποιος χρησιμοποιεί τον οργανισμό;

Από την ίδρυσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Χεζμπολάχ αποτελεί σημαντική δύναμη στο Λίβανο, ασκώντας πολιτική εξουσία και στρατιωτική ισχύ, καθώς και παρέχοντας κοινωνική στήριξη, ιδίως στον μεγάλο σιιτικό πληθυσμό της χώρας. Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1983 για να εξυπηρετεί τη σιιτική κοινότητα, αλλά απέκτησε περισσότερους πελάτες το 2019, όταν το τραπεζικό σύστημα σχεδόν κατέρρευσε.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η τράπεζα χρησιμοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ ως «κάλυψη για τη διαχείριση των οικονομικών δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής ομάδας και την πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Το υπουργείο έθεσε την Al-Qard al-Hasan υπό κυρώσεις το 2007 επειδή λειτουργούσε ως ο de facto τραπεζικός βραχίονας της Χεζμπολάχ. Το 2021, στον απόηχο της λιβανέζικης οικονομικής κρίσης, οι κυρώσεις ενισχύθηκαν, με το υπουργείο να κατηγορεί την ένωση ότι «συσσωρεύει σκληρό νόμισμα που χρειάζεται απεγνωσμένα η λιβανέζικη οικονομία» και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του λιβανέζικου κράτους.

Γιατί το Ισραήλ στοχοποιεί την Al-Qard al-Hasan;

Ο Shlomit Wagman, πρώην πρόεδρος της ισραηλινής Αρχής για την απαγόρευση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι η Al-Qard al-Hasan έχει γίνει το κύριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Χεζμπολάχ, υπεύθυνο για τη διασφάλιση περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε ιρανική χρηματοδότηση, καθώς και τα έσοδα από τις εγκληματικές επιχειρήσεις της οργάνωσης που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των επιθέσεών της κατά του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του μετά τις επιθέσεις της Κυριακής, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η τραπεζική ένωση «χρηματοδοτεί άμεσα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ», συμπεριλαμβανομένης της αγοράς «όπλων και των πληρωμών σε πράκτορες της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ». Τα χτυπήματα, πρόσθεσε, αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να «υποβαθμίσει την τρομοκρατική υποδομή της Χεζμπολάχ, τις στρατιωτικές της δυνατότητες και την ικανότητά της να ανασυγκροτηθεί».

Νέο χτύπημα του Λιβάνου στο Ισραήλ – Τουλάχιστον πέντε οι τραυματίες

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από χτύπημα του Λιβάνου στην περιοχή Neot Mordechai στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Times of Israel, το ιατρικό κέντρο Ziv στο Safed αναφέρει ότι εισήχθησαν δύο τραυματίες από την επίθεση.

Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι περίπου 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο στην περιοχή που βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ.

Η οικονομική κατάσταση στο Λίβανο

Σε κρίση βρίσκεται η οικονομία στο Λίβανο. Το 2019 το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε λόγω ενός συνδυασμού λανθασμένης διαχείρισης, δανείων και διαφθοράς. Οι κάτοχοι λογαριασμών στις καθιερωμένες τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στα περισσότερα από τα κεφάλαια τους εδώ και πολλά χρόνια.

Ενδεικτικό στοιχείο της κατάρρευσης είναι ότι πάνω από το ένα τρίτο της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν τον πόλεμο. Πλέον ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας μπορεί να έχει αυξηθεί, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και εκατοντάδες κτίρια έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Prime News.

Back to top button