breaking newsΔιεθνή

Οι Αμερικανοί βρήκαν μια νέα… Ουκρανία στο «πρόσωπο» της Ταϊβάν

Το «καμάρι» του κινεζικού ναυτικού, το Liaoning, εισήλθε στα στενά της Ταϊβάν με την υποστήριξη πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών – έτσι ξεκίνησαν οι ασκήσεις του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και του Ναυτικού.

Μια νέα διάσταση δίνεται με αυτόν τον τρόπο στην ήδη τεταμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κλιμακώνεται διαρκώς μεταξύ Κίνας – Ταϊβάν. Ο στόχος των ασκήσεων του «Κόκκινου Δράκου» διατυπώνεται ξεκάθαρα και δίχως… αστερίσκους:

«Διενέργεια κοινής επίθεσης, αποκλεισμός και ανάληψη ελέγχου βασικών λιμανιών και περιοχών του νησιού», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των Αρχών. Όπως σημειώνουν οι Global Times, το Πεκίνο αντιδρά στις τακτικές του «τεμαχισμού» που εφαρμόζουν οι Ταϊβανοί αυτονομιστές.

Είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτήν την τεχνική – τα περάσαμε όλα αυτά στην Ουκρανία… Το ουκρανικό είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα για το μέχρι πού μπορούν οι ΗΠΑ να φτάσουν, λέγοντας το γνωστό παραμύθι… «θα σας στηρίξουμε μέχρι τέλους». Αυτό ακριβώς θέλουν να κάνουν και με την Ταϊβάν – να την οδηγήσουν στον γκρεμό και να την σπρώξουν να πέσει…

Από τη μία, τα δυτικά μέσα μεταφέρουν την εικόνα ενός μικρού αλλά περήφανου νησιού που αντιμετωπίζει γενναία την ηπειρωτική Κίνα. Παρά το γεγονός ότι η ευημερία της Ταϊβάν βασίζεται στις προμήθειες από την Κίνα κυριολεκτικά για τα πάντα – από τρόφιμα και πόσιμο νερό μέχρι μέταλλα σπάνιων γαιών, οι Δυτικοί μεταδίδουν πως το νησί είναι «θύμα επίθεσης και εκβιασμού».

Αμερικανική… μαριονέτα

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπως «διαφορετική»… καθώς η Ταϊβάν εξοπλίζεται με αμερικανικά όπλα επί δεκαετίες, έχοντας ουσιαστικά μετατραπεί σε μια γιγάντια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ . Τα όπλα και ο εξοπλισμός αποστέλλονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια και οι παραδόσεις αυξάνονται κάθε χρόνο.

Αμερικανοί εκπαιδευτές συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα με τον εγχώριο στρατό. Όλες οι μέθοδοι «απώθησης της κινεζικής επιθετικότητας» δοκιμάζονται. Ταυτόχρονα, στην Ταϊβάν υπάρχει υποχρεωτική επιστράτευση στο στρατό – τόσο άνδρες όσο και γυναίκες υπηρετούν.

Παράλληλα, οι Κινέζοι του νησιού έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου με φιλοαμερικανικό πνεύμα εδώ και δεκαετίες. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μεγαλώνουν γενιές ανθρώπων που λατρεύουν εμμονικά… τα τζιν, τις τσίχλες και τον θείο Σαμ. Εν τω μεταξύ, στην πολιτική ηγεσία, μια αμερικανική μαριονέτα αντικαθιστά μια άλλη και παρουσιάζεται κυνικά… ως «ελεύθερες εκλογές».

Παράλληλα, διαδίδεται μια παραληρηματική εκδοχή της τοπικής ιστορίας. Η ηγεσία του νησιού ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν έχει «πιο αρχαίες πολιτικές ρίζες» από την Κίνα. Επιπλέον, η Δημοκρατία της Κίνας στην Ταϊβάν δημιουργήθηκε από Κινέζους μετανάστες το 1949.
Ενώ οι «πολιτικές ρίζες» της Κίνας πάνε περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια πίσω.  Τα ίδια που έκαναν και οι Ουκρανοί…

«Εσείς είστε… ξεχωριστοί»

Το Πεκίνο όμως βλέπει πως, 150 χιλιόμετρα από την επικράτειά του, οι Αμερικανοί δημιούργησαν μια παραστρατιωτική αίρεση Αμερικανόφιλων, έτοιμοι να επιτεθούν στους συμπατριώτες τους για ένα μικρό τίμημα.

Ταυτόχρονα, τυπικά οι Κινέζοι δεν μπορούν να προβάλλουν ενστάσεις: επίσημα δεν υπάρχουν αμερικανικές βάσεις στην Ταϊβάν, το νησί δεν είναι μέλος οποιωνδήποτε συμμαχιών. Αλλά, στην ουσία, πρόκειται για μια σοβαρή στρατιωτική απειλή.

Την ίδια στιγμή, η αυτονομιστική ηγεσία του νησιού προκαλεί ακούραστα το Πεκίνο. Η Κίνα οδηγείται προσεκτικά στο σημείο όπου θα είναι αδύνατο να μην ανταποκριθεί στην απειλή.

Αλλά όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ήδη προπαγάνδα: κοιτάξτε, οι Κινέζοι κομμουνιστές έχουν «επιτεθεί» στην Ταϊβάν. Αλλά δεν επιτίθενται – προσπαθούν να αποτρέψουν την αμερικανική επέμβαση. Φυσικά, σε μια ευθεία σύγκρουση με τον PLA, οι νησιώτες είναι καταδικασμένοι.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν νοιάζονται για τον άνθρωπο – θα διαλύσουν μέχρι τους τελευταίους Ταϊβανέζους. Το τραγικό παράδειγμα της Ουκρανίας θα μπορούσε να διδάξει: εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες, η οικονομία έχει καταστραφεί, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Αλλά όχι, οι Αμερικανοί πείθουν τους Ταϊβανέζους με ένα παρόμοιο αφήγημα, «όλα θα είναι διαφορετικά με εσάς – θα σας προμηθεύσουμε με τα πιο πρόσφατα όπλα, όχι όπως τα παλιά σκουπίδια που στείλαμε στο Κίεβο. Τελικά εσείς είστε… ξεχωριστοί».

Η «Στρατηγική Anaconda» της Κίνας στοχεύει να στραγγαλίσει αργά αλλά… στα σίγουρα την Ταϊβάν 

Η περικύκλωση του «Δράκου» στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν γίνεται σταδιακά αλλά «αποπνικτικά» όπως ακριβώς κάνουν τα φίδια…  Anaconda με τα θηράματα τους. Η Κίνα χρησιμοποιεί εν ολίγοις τη «Στρατηγική Anaconda» για να εξαντλήσει την άμυνα της Ταϊβάν.

Τα Anaconda εκ φύσεως βασίζονται στο καμουφλάζ και χαρακτηρίζονται από την μέγιστη υπομονή τους, καθώς περιμένουν συχνά για ώρες ή μέρες μέχρι το ανυποψίαστο θήραμα να φτάσει σε κοντινή εμβέλεια.

Όταν το θήραμα βρεθεί κοντά του, χτυπά γρήγορα και ακαριαία. Αμέσως τυλίγεται γύρω από το θήραμά του, μέχρι εκείνο να υποκύψει από την  ασφυξία.

Ακριβώς όπως ένα ανακόντα συσφίγγει αργά τη λεία του, κόβει την κυκλοφορία αίματος και οδηγεί τελικά στον θάνατο, η Κίνα εφαρμόζει μια πολύπλευρη στρατηγική για να τρομοκρατήσει, να «πνίξει», μέχρι να παραδοθεί εν τέλει το νησί της Ταϊβάν.
unnamed_2_32.jpg

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας της Ταϊβάν, οι κινεζικές δυνάμεις αυξάνουν «αργά αλλά σταθερά» την παρουσία τους γύρω από τη νησιωτική χώρα.

«Ο PLA χρησιμοποιεί μια «στρατηγική ανακόντα» για να στριμώξει το νησί», λέει ο ναύαρχος Τανγκ Χούα, διοικητής του ναυτικού της Ταϊβάν. Σε συνέντευξή του , ο ναύαρχος προειδοποιεί ότι οι κινεζικές δυνάμεις αυξάνουν «αργά αλλά σταθερά» την παρουσία τους στη χώρα του.

«Είναι έτοιμοι να αποκλείσουν την Ταϊβάν όποτε θέλουν», λέει. Τα στατιστικά στοιχεία υποστηρίζουν επίσης τους ισχυρισμούς του. Ο αριθμός των αεροπορικών εισβολών της PLA κατά μήκος της διάμεσης γραμμής, τα de facto σύνορα στο μέσο του στενού της Ταϊβάν, έχει καταγράψει υπερπενταπλασιασμό, από 36 τον Ιανουάριο σε 193 τον Αύγουστο 2024.

Ο αριθμός των πλοίων PLA που δραστηριοποιούνται γύρω από την Ταϊβάν έχει επίσης αυξηθεί σταθερά, διπλασιάζοντας από 142 τον Ιανουάριο σε 282 τον Αύγουστο. Αυτά τα σκάφη έρχονται επίσης ολοέενα και πιο κοντά στην Ταϊβάν – ακριβώς κατά μήκος της συνεχόμενης ζώνης της, 24 ναυτικά μίλια από την ακτή της. Και περιπολούν από κοντά λίγες μέρες κάθε φορά, σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή της Ταϊβάν.

Το κλειδί είναι η Ταϊβάν να είναι χρήσιμη στον κόσμο…

Σύμφωνα με τη στρατηγική Anaconda, «το Πεκίνο πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε κυβερνοπόλεμο και εκστρατείες παραπληροφόρησης που ακολουθούνται από αποκλεισμό ή άλλα μέτρα για να στραγγαλίσει την Ταϊβάν, αντί να επιχειρήσει εισβολή».

Η στρατηγική προτάθηκε όταν τα κινεζικά σχέδια κατά της Ταϊβάν ματαιώθηκαν με την άφιξη δύο αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της κρίσης το 1996 . Ως εκ τούτου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση για να δημιουργήσει χάος σε όλο το νησί για να ακρωτηριάσει τη νησιωτική χώρα.

Η Ταιβάν θα ήταν έτσι απομονωμένη από τον κόσμο με τις κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις να χτυπούν τις επικοινωνίες. Θα έπληττε ταυτόχρονα την οικονομία της Ταϊβάν με μια σειρά κρίσιμων αστοχιών υποδομής.

Στην έκθεση της δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD), ο ερευνητής Din Kracelas είπε ότι ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει υποκινήσει την προετοιμασία στην Ταϊβάν, αυτή η προετοιμασία μπορεί να μην είναι τελικά χρήσιμη.

Συνέχισε λέγοντας, ότι εν αντιθέσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ταϊβάν ήταν πιο πιθανό να αποκοπεί από τις προμήθειες ενέργειας, τροφίμων και άλλων εισαγωγών.

«Μόλις μπλοκαριστούν οι βασικές διαδρομές, μπορεί να πέσει σε κρίση ενεργειακής έλλειψης, και παρόλο που η Ταϊβάν αναπτύσσει ενεργά πράσινη ενέργεια, όπως η παραγωγή αιολικής ενέργειας, αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν εύκολα να γίνουν στόχοι εχθρικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθιστώντας δύσκολη την παροχή σταθερής παροχής ρεύματος », ανέφερε η έκθεση του FDD.

«Ναι, η Κίνα έχει τη δυνατότητα, αλλά εάν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και ο υπόλοιπος κόσμος τους αντιταχθούν, οι Κινέζοι δεν θα μπορέσουν να το εκτελέσουν. Το κλειδί είναι η Ταϊβάν να είναι χρήσιμη στον κόσμο μέσω της βιομηχανίας ημιαγωγών της», δήλωσε στους EurAsian Times ο πρώην αρχηγός του ινδικού ναυτικού, ναύαρχος Karambir Singh (συνταξιούχος).

The post Οι Αμερικανοί βρήκαν μια νέα… Ουκρανία στο «πρόσωπο» της Ταϊβάν first appeared on Prime News.

Back to top button