Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Γεωργία το Σάββατο (26/10/2024) σηματοδοτεί μια ισχυρή αποδοκιμασία των πιέσεων και εκβιασμών που ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» αναδείχθηκε νικητής, συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με το 70% των ψήφων να έχει ήδη καταμετρηθεί. Από την άλλη πλευρά, ο συνασπισμός των τεσσάρων φιλοδυτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης έλαβε ποσοστό 38,28%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%.
Το «Γεωργιανό Όνειρο» υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, διατηρώντας την κυβερνητική εξουσία αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 113 εδρών που θα του επέτρεπε συνταγματικές αλλαγές. Διάφορα φιλοδυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν καλλιεργήσει σύγχυση νωρίτερα, υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση κατευθυνόταν προς τη νίκη. Στη δεύτερη θέση της αντιπολίτευσης βρίσκεται το κόμμα «Συνασπισμός για την Αλλαγή» με 11,2%, ενώ ακολουθούν η «Ενότητα – Εθνικό Κίνημα» με 9,83%, η «Ισχυρή Γεωργία» με 9,02% και το «Gakharia για τη Γεωργία» με 8,22%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπέρασαν το εκλογικό όριο του 5% και δεν εισέρχονται στο κοινοβούλιο.
Νωρίτερα, exit poll του καναλιού Imedi είχε προβλέψει με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα, εκτιμώντας νίκη για το «Γεωργιανό Όνειρο» με 56%. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έσπευσε να συγχαρεί το κυβερνών κόμμα για τη «συντριπτική νίκη» του, τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι της Γεωργίας γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για τη χώρα τους και η φωνή τους ακούστηκε σήμερα».
Στρατηγικές σχέσεις με Ρωσία
Το «Γεωργιανό Όνειρο» προσανατολίζεται σε εποικοδομητικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως η Ρωσία, και τάσσεται κατά της ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Στην προεκλογική του εκστρατεία, το κόμμα υποστήριξε ότι είναι το μόνο που μπορεί να αποτρέψει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας. Η χώρα δοκιμάστηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον νόμο περί «ξένης επιρροής», που στηριζόταν σε ρωσικό νομοθετικό πρότυπο περί «πρακτόρων του εξωτερικού». Μετά τις διαμαρτυρίες, η ΕΕ πάγωσε τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους. Σε απάντηση, η κυβέρνηση της Τιφλίδας απείλησε να επανεξετάσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουάσινγκτον.
Η σχέση της Γεωργίας με τη Δύση επιβαρύνθηκε περαιτέρω πρόσφατα λόγω της επικύρωσης νομοθεσίας που περιορίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα. Το Κρεμλίνο, με τη σειρά του, κατήγγειλε τις προσπάθειες των Δυτικών να επηρεάσουν τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους συνθήκες στην Τιφλίδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό
Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο συγκεντρώνει το 54% στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο στη Γεωργία, μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε περισσότερο από το 99% των εκλογικών κέντρων, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.
Το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό. «Δεν αναγνωρίζουμε τα ψευδή αποτελέσματα των κλεμμένων εκλογών», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου προς Κυριακή η Τίνα Μποκουτσάβα, επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, ενός από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμάχησαν ενόψει των εκλογών.
Καταγγέλλοντας «την υφαρπαγή της εξουσίας και συνταγματικό πραξικόπημα» ο Νίκα Γκβαραμία επικεφαλής του κόμματος Akhali διαβεβαίωσε ότι η αντιπολίτευση έχει «αποκρυπτογραφήσει τα σχέδια νοθείας των εκλογών». Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Γεωργιανό Όνειρο του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, για αυταρχικές και φιλορωσικές τάσεις και ότι απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν στόχο τον οποίο η χώρα έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της. Η κυβέρνηση δήλωνε ότι επιθυμεί να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των 150 εδρών του κοινοβουλίου, κάτι που θα της επιτρέψει να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Γεωργίας και, με βάση τα σχέδιά της, να απαγορεύσει τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Γεωργία συγκλονίστηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής», ο οποίος βασίστηκε στη ρωσική νομοθεσία για «τους πράκτορες του εξωτερικού» η οποία χρησιμοποιείται για τη φίμωση της κοινωνίας των πολιτών και οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους. Το Τμπιλίσι αντέδρασε απειλώντας «να επανεξετάσεις» τους διπλωματικούς δεσμούς του με την Ουάσινγκτον.
Ακόμη μία πηγή έντασης με τη Δύση αποτελεί η πρόσφατη επικύρωση νομοθεσίας που περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Γεωργία. Ο μοναδικός ξένος ηγέτης που αντέδρασε ήδη από χθες ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί το κυβερνών κόμμα για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές. «Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους» ανέφερε.
Οι εκλογές, τις οποίες παρακολούθησαν διεθνείς παρατηρητές, αμαυρώθηκαν από πολλά περιστατικά, κάποια από τα οποία μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ένα βίντεο που δείχνει έναν καβγά σε εκλογικό κέντρο στο Τμπιλίσι ή συμπλοκές στην έδρα του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος. Εικόνες που μοιάζουν να δείχνουν ανθρώπους να γεμίζουν τις κάλπες στο Σαντάχλο, ένα χωριό στην ανατολική Γεωργία, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αντιπολίτευση. Η εκλογική επιτροπή ακύρωσε τις ψήφους στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο.