Πόσο ακριβά πλήρωσε η Ελλάδα την παραμονή της στο ευρώ με αντάλλαγμα την κυριαρχία της και την αργή οικονομική κατάρρευση
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γιατί ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν έθεσε θέμα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή (εθνικό νόμισμα) καθώς φοβάται ότι η χώρα βρίσκεται σε μία αργή κατάρρευση η οποία θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 25 χρόνια
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν μιλώντας στην Λέσχη Βαλντάι (το «Νταβός» των BRICS+ και βασικό think tank της ρωσικής οικονομίας) δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθεί την επιστροφή στην δραχμή ή εν πάση περιπτώσει σε ένα εθνικό νόμισμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μην πέσει στους ώμους του λαού αυτή η προσπάθεια».
Ο λόγος για τον οποίο προχώρησε σε αυτή τη δήλωση είναι γιατί γνωρίζει την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και την πορεία αργής κατάρρευσης στην οποία έχει περιέλθει από το 2009 και μετά.
Στην πραγματικότητα όμως αυτή η πορεία προς την καταστροφή είχε ξεκινήσει νωρίτερα.
Για την ακρίβεια η χώρα με την είσοδο της το 2002 στο ευρώ πρακτικά «πέθανε».
Αυτό που έγινε με τα μνημόνια το 2010 ήταν «να μυρίσει το πτώμα».
Αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος ότι πέρασαν μόλις οκτώ χρόνια η καταστροφή από την είσοδο στο ευρώ επήλθε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Και γιατί καταστράφηκε η χώρα από το ευρώ; Δεν είναι δυνατόν μία «αεριτζίδικη» οικονομία, που δεν είχε εξαγωγική δύναμη και τα κύρια προϊόντα της ήταν «χαμηλής» τεχνολογίας να έχει την απαίτηση οι πολίτες της χώρας να ζουν με ένα «σκληρό» νόμισμα που ταιριάζει σε Γερμανούς και Ελβετούς.
Καταρχάς προϊόντα που διέθετε σε αφθονία όπως γεωργικά και κτηνοτροφικά άμεσα έγιναν ακριβά για να εξαχθούν!
Και έπρεπε να ανταγωνιστούν άλλες χώρες που είχαν το δικό τους νόμισμα και τα προϊόντα τους έγιναν φθηνότερα!
Η οικονομική καταστροφή ήταν τεραστίων διαστάσεων μόνο που κανείς δεν την κατάλαβα. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό του 2010 ήταν πλέον αργά.
Ωστόσο παρουσιάστηκε στη χώρα μία μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσει να ξεφύγει από αυτό το μεγάλο λάθος μόνο που το πολιτικό σύστημα επέλεξε να μην την αρπάξει.
Μιλάμε για την πρόταση του μακαρίτη πλέον πρώην Γερμανού υπουργού των Οικονομικών επί κυβερνήσεων Μέρκελ, Β.Σόιμπλε, Ο οποίος είχε προτείνει να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη παίρνοντας μία προίκα 50 δισεκατομμυρίων € για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της μέχρι να ομαλοποιηθεί η μετάβαση της οικονομίας της σε ένα εθνικό νόμισμα.
Το πολιτικό σύστημα όμως φοβήθηκε τότε για την δική του κατάρρευση, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που υπήρχε ότι μία έξοδος από το ευρώ θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα και έτσι επέλεξε να εκχωρήσει την κυριαρχία της χώρας για πάνω από 100 χρόνια στους δανειστές!
Δηλαδή δίνει τα έσοδα από την δημόσια περιουσία στους ξένους!
Από μόνη της η ενέργεια αυτή είναι πρωτοφανής και καμιά άλλη χώρα στον πλανήτη δεν θα την έκανε ποτέ.
Και όλα αυτά για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ!
Εάν είχε επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα η χώρα θα είχε την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει τις εσωτερικές ανάγκες με τύπωμα χρήματος και τις εξωτερικές ανάγκες με το άφθονο συνάλλαγμα που προκύπτει και θα συνέχιζε να προκύπτει από τον τουρισμό και την ναυτιλία (τομείς οι οποίοι φέρνουν και πολλούς άδηλους πόρους στη χώρα).
Το χρονικό διάστημα της ομαλοποίησης ως προς την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα θα ήταν το πολύ ένα έτος καθώς τόσος χρόνος θα απαιτούνταν για να εκταμιευτούν τα έσοδα από τουρισμό και ναυτιλία.
Πρέπει επίσης να προστεθεί ότι όσοι διέθεταν χρήματα στο εξωτερικό θα τα έφερναν στην χώρα γιατί απλούστατα θα διέθεταν πολύ μεγάλη αγοραστική δύναμη και θα προχωρούσαν σε απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Θα υπήρχε πληθωρισμός αλλά αυτό δεν είναι κάτι κακό καθώς θα λυνόταν το πρόβλημα της εσωτερικής αγοράς.
Άλλωστε παράδειγμα αποτελεί η Βουλγαρία η οποία κράτησε το λέβα διότι ήξερα ότι δεν μπορούσε να εισέλθει στην ευρωζώνη χωρίς να πάθει αυτό που έπαθε η Ελλάδα.
Η Τουρκία έχει δικό της νόμισμα και υψηλό πληθωρισμό και για χρόνια μας έλεγαν ότι θα καταρρεύσει αλλά αντί να γίνει αυτό έχει δημιουργήσει δική της μεγάλη αμυντική βιομηχανία με σοβαρές εξαγωγικές δραστηριότητες και ο τουρισμός της ανθεί.
Οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν χρέος 35 τρισ. δολαρίων αλλά το αντιμετωπίζουν πρώτον γιατί είναι στο νόμισμα τους και δεύτερον γιατί το δολάριο είναι το αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη.
Τουλάχιστον μέχρι τώρα και όσο δεν έχει προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η αποδολαριοποίηση δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.
Υπάρχουν δηλαδή σοβαρά πλεονεκτήματα στο να έχει κάποιος το εθνικό τους νόμισμα και να μη συμμετέχει σε μία υπερεθνική νομισματική μονάδα.
Το αίτημα για επαναφοράς εθνικό νόμισμα στην Ελλάδα το έχουν όλοι οι μεσαίοι εξαγωγείς. Μόνο έτσι θα έχουν την δυνατότητα να ευημερήσουν.
Κάποιοι μάλιστα είχαν πει να υιοθετήσουμε το δολάριο ως νόμισμα! Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «σκληρό» νόμισμα αλλά το δικό της νόμισμα.
Για να γίνει κατανοητή η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα για να βρίσκεται στο ευρώ ο Μιχάλης Σάλλας, πρώην πρόεδρος της Πειραιώς και πρόεδρος της Lyktos κατά την ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη «Ο κατακερματισμός του κόσμου» είπε:
«Η Ελλάδα έχασε μεταξύ 2008 με 2022 600 δισ. ευρώ ενώ για την πράσινη μετάβαση θα απαιτηθούν 456 δισ. έως το 2050 (άλλη πονεμένη ιστορία αυτή)»!
Στην πραγματικότητα η εκτίμηση του είναι μετριοπαθής. Τα χρήματα που έχασε η Ελλάδα υπερβαίνουν το 1 τρισεκατομμύριο, καθώς αυτά που ανέφερε ο Μιχάλης Σάλλας αφορούν τα δάνεια και τα τοκοχρεολύσια που θα πρέπει να δώσει χώρα και όχι την καθίζηση του Α.Ε.Π. που υπέστη.
Να σημειωθεί επίσης ότι εάν η χώρα έφευγε από το ευρώ δεν θα χρειαζόταν να προβεί σε αυτούς τους εξοντωτικούς δανεισμούς.
Με βάση την πορεία την σημερινή η καταστροφή της χώρας είναι βέβαιη μέχρι το 2050 καθώς δεν παράγει, θα συνεχίσει να μην παράγει και συν τοις άλλοις έχει και σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα το οποίο και αυτό οφείλεται στην οικονομική καθίζηση.
Λόγω της απελπιστικής οικονομικής κατάστασης όποιοι νέοι ακόμα γεννιούνται στην χώρα επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό για να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή.
Γιατί το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι πολύ λίγοι μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και δεν έχει να κάνει με τα προσόντα τους αυτό.
Ωστόσο, ο Β.Πούτιν για τους δικούς του λόγους για τους οποίους μίλησε για μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.
Γεωπολιτικά ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί τότε η Ελλάδα θα εξαλείφονταν ως ουσιαστικός παράγοντας ισχύος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει ότι θα απέμενε ως η μόνη δύναμη στην περιοχή η Τουρκία.
Μία Τουρκία η οποία θα ισχυροποιούνταν και θα έπρεπε πλέον και οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί να συναλλάσσονται αποκλειστικά με αυτήν.
Από την Ελλάδα ιδιαίτερα οι ΗΠΑ είχαν μάθει να παίρνουν αυτό που θέλουν με σχετική ευκολία και χωρίς ανταλλάγματα.
Αυτό με την Τουρκία δεν μπορεί να συμβεί. Η Τουρκία σκέφτεται ως περιφερειακή υπερδύναμη και πάντα θα επιδιώκει μεγάλα ανταλλάγματα.
Για τον ίδιο λόγο Ρωσία και ΗΠΑ δεν ήθελαν ποτέ να επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Είναι πιο αποδεκτή για αυτούς μία Ελλάδα ναι μεν ισχυρή αλλά όχι τόσο ισχυρή.
Η εκλογή του Ν.Τραμπ είναι ένα γεγονός που συμβάλλει στο να ανοίξει αυτή η συζήτηση
pronews