breaking newsΔιεθνή

Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ενώ οι ειδικοί διχάζονται για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα 27 μέλη της θα πρέπει να χειριστούν την πιθανότητα δασμών από τη νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνούν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοστεί πολιτικά και οικονομικά για να αποφύγει σοβαρές επιπτώσεις.

Ο Robert Tyler, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στον οργανισμό σκέψης New Direction που εδρεύει στις Βρυξέλλες, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τον νέο πρόεδρο, αλλά αυτό θα απαιτήσει ευελιξία, η οποία συχνά έλειπε τα τελευταία χρόνια.

Ο Tyler δήλωσε στη The Epoch Times ότι η πρώτη μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ θα είναι πολιτική και όχι οικονομική.

«Ο Τραμπ ενδιαφέρεται περισσότερο να συνεργάζεται με μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ παρά με την ίδια την ΕΕ. Το είδαμε αυτό και στην προηγούμενη διοίκηση», είπε ο Tyler. «Με πρωτοβουλίες όπως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία εκτός δομών της ΕΕ και στη σύναψη εμπορικών συμφωνιών σε τομείς όπου η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία, όπως οι εισαγωγές ενέργειας, για παράδειγμα το υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών είναι ένα φόρουμ 13 κρατών-μελών της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. Στόχος της είναι η ενίσχυση του διαλόγου για ζητήματα που επηρεάζουν τις χώρες αυτές. Ο Τραμπ στήριξε θερμά την πρωτοβουλία και μίλησε στη σύνοδο κορυφής της το 2017 στην Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τον Οκτώβριο, ο Τραμπ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την ΕΕ σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν συνεχιστεί η ανισορροπία στο εμπόριο.

«Δεν δέχονται τα αυτοκίνητά μας. Δεν δέχονται τα αγροτικά μας προϊόντα. Πουλάνε εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Όχι, όχι, όχι, θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλο τίμημα», δήλωσε.

Ο Τραμπ έχει προτείνει δασμούς από 60% έως 100% στις εισαγωγές από την Κίνα και καθολικό δασμό έως 20% στις εισαγωγές από άλλες χώρες.

Ο Sebestyen Geza, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής στο Mathias Corvinus Collegium και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης, δήλωσε στη The Epoch Times ότι θεωρεί πολύ πιθανό η νέα διοίκηση στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την απειλή των δασμών στις διαπραγματεύσεις, αλλά ίσως να μην τους επιβάλει τελικά.

«Το 2018, ο Τραμπ απείλησε με δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα για να πιέσει την ΕΕ να μειώσει εμπορικά εμπόδια και να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το 2019, ανακοίνωσε κλιμακούμενους δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό για να πιέσει τη χώρα να λάβει μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης. Όταν πέτυχε τους στόχους του, οι δασμοί ανεστάλησαν», είπε ο Geza.

Ο Tyler προειδοποίησε ότι αν η ΕΕ μπει σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, θα είναι σαν «θάνατος από χίλια κοψίματα» για τα μέλη της.

«Η ΕΕ εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ παρά από τις εισαγωγές από αυτές. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία», είπε. «Η αυτοκινητοβιομηχανία και οι οικιακές συσκευές, που κατασκευάζονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα».

Ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, επικεφαλής έρευνας του ΚΕΦίΜ και συνεργάτης του EPICENTER, δήλωσε ότι θα ήταν λογικό η ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και να επιδιώξει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου όχι μόνο με την Ουάσινγκτον, αλλά και με άλλες χώρες και οικονομικές περιοχές.

«Η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις ΗΠΑ έχει γίνει όλο και πιο προβληματική, μεταβάλλοντας το παγκόσμιο τοπίο και τον παραδοσιακό ρόλο των ΗΠΑ ως ρυθμιστικού προτύπου για την Ευρώπη», δήλωσε ο Σαραβάκος.

Το λογότυπο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στα κεντρικά γραφεία στο Μόναχο της Γερμανίας

Μπορεί η ΕΕ να αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ;

Ο Tyler δήλωσε ότι η αγορά έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία θητεία του Τραμπ, με σημαντικά μεγαλύτερη ζήτηση για αμερικανική ενέργεια, καθώς η Ευρώπη έχει μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησε, προτείνοντας την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με αμερικανικό για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο Tyler πρότεινε επίσης αλλαγές στις αγορές όπλων από την ΕΕ, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να προτιμούν τα «έτοιμα» αμερικανικά όπλα, ώστε να κερδίσουν την εύνοια της διοίκησης Τραμπ.

Ο Σαραβάκος, αντίθετα, υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον βρίσκονται εκτός ελέγχου της ΕΕ.

«Οι ακραίες πολιτικές εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ μπορούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη όταν βασίζονται σε παράγοντες πέραν του ελέγχου της ηγεσίας της ΕΕ», είπε.

Prime News.

Back to top button