breaking newsΔιεθνή

Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να είναι έτοιμη να καταστρέψει την ευρωζώνη

Η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κρίση τύπου Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, καθώς αποφασίζει αν θα καταψηφίσει τη νεοσύστατη κυβέρνηση της Γαλλίας.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολιτική και οικονομική αναταραχή — με τις τελευταίες εθνικές εκλογές να δίνονται στην ακροδεξιά, φιλορωσική παράταξη τη μεγαλύτερη ψήφο, τη Γερμανία να πλήττεται από μαζικές απώλειες θέσεων και τους ηγέτες να ταλαντεύονται για το πώς να διαχειριστούν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ — η Γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός μπορεί να είναι έτοιμη να φέρει τα πάνω-κάτω.

Η δεξιά πολιτικός και το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ. Αυτό όχι μόνο θα έριχνε την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία λιγότερο από τρεις μήνες, αλλά και θα προκαλούσε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα έστελνε κύματα σε όλη την Ευρώπη.

«Αν ο προϋπολογισμός παραμείνει ως έχει, θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας», δήλωσε η Λεπέν μετά από συνάντηση με τον Μπαρνιέ που διήρκεσε πάνω από μία ώρα το πρωί της Δευτέρας. «Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιλέξει νέο πρωθυπουργό».

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, κεντροδεξιάς κατεύθυνσης, σχηματίστηκε αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε απρόσμενες εκλογές τον Ιούνιο, που διέσπασε το κοινοβούλιο σε τρεις μπλοκ — αριστερό, κεντρώο και ακροδεξιό. Ο Κύριος στόχος της είναι να διαχειριστεί τα καταστροφικά δημόσια οικονομικά της χώρας. Τα χρόνια πολυτελούς δαπάνης έχουν φέρει το έλλειμμα της Γαλλίας — τη διαφορά μεταξύ δαπανών και φορολογικών εσωτερικών — στο 6% της οικονομίας, διπλάσιο από το επιτρεπόμενο βάσει των κανόνων της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, η Λεπέν έχει αντισταθεί στο να προκαλέσει την κατάρρευση του συνασπισμού, αλλά έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και δεν της αρέσει. Και τον απεχθάνεται. Το ίδιο ισχύει και για την αριστερή αντιπολίτευση.

Με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο να φτάσει στο τέλος της, οι δύο παρατάξεις έχουν πολλές ψήφους για να καταρρίψουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ και να βγάλουν τη χώρα σε μια νέα φάση πολιτικού χάους.

«Η στάση της Μαρίν Λεπέν είναι ανεύθυνη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, σύμμαχος του Μακρόν. «Δεν μπορείς να παίξεις κορώνα-γράμματα με το μέλλον της χώρας».

Υπό πίεση

Ωστόσο, το ζήτημα δεν περιορίζεται στη Γαλλία. «Αν αύριο η κυβέρνηση καταρρεύσει λόγω του προϋπολογισμού, θα υπάρξει αμέσως χρηματοπιστωτική κρίση», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό. «Μην νομίζετε ότι η Γαλλία είναι θωρακισμένη».

Πριν από μια δεκαετία, το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας σχεδόν κατέρριψε τη ζώνη του ευρώ. Αποδείχθηκε ότι οι κρίσεις δεν μπορούσαν να περιοριστούν σε μία μόνο χώρα και ότι δεν χρειαζόταν πολύ για να κλονιστούν οι οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ακόμα και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ένιωσαν την πίεση.

Αλλά τότε η Γερμανία ήταν ισχυρή υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μπορούσε να στηρίξει τους συμμάχους της και να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει, με τη γερμανική οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης προειδοποίησε πρόσφατα ότι η ΕΕ κινδυνεύει με νέα κρίση χρέους λόγω χαμηλής ανάπτυξης και πολιτικής αστάθειας.

Δίκη για υπεξαίρεση

Το Λεπέν, που προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2027, έχει επικρίνει τον προϋπολογισμό του Μπαρνιέ, ειδικά για την αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια και την καθυστέρηση στην προσαρμογή των συντάξεων στον πληθωρισμό. Παράλληλα, περιμένει απόφαση δικαστηρίου για κατηγορίες υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών πόρων.

Η απόφαση της Λεπέν για τον προϋπολογισμό θα παρακολουθεί στενά από τις αγορές, που συχνά υπαγορεύουν τις κινήσεις των κυβερνήσεων. Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν ο Μπαρνιέ μπορεί να καταφύγει σε ένα συνταγματικό τέχνασμα για να περάσει τον προϋπολογισμό, αλλά με κίνδυνο ψήφου δυσπιστίας.

Αν η Λεπέν αποφασίσει να δράσει, όλα μπορούν να ανατραπούν.

“Όλα μπορούν να εκραγούν”

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η σταθερότητα της οικονομίας της ευρωζώνης διακυβεύεται στις συζητήσεις για τον γαλλικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη να εγκρίνει το πολυετές σχέδιο δαπανών που υπέβαλε η κυβέρνηση Μπαρνιέ και να παρουσιάσει έναν κατάλογο μεταρυθμίσεων. Αν η Γαλλία ακολούθησε τις συστάσεις της Επιτροπής, θα δοθεί παράταση μετά από τέσσερα χρόνια για να μείνει το έλλειμμά της.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ρίσκο ή ευκαιρία για τη Λεπέν;

Το αν η Λεπέν έχει κάτι να κερδίσει καταψηφίζοντας την κυβέρνηση Μπαρνιέ παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Ενώ δέχεται αυξανόμενη πίεση από τους ψηφοφόρους της να αναλάβει δράση, η κατάρρευση της κυβέρνησης που αποτελούσε σημαντικό πολιτικό ρίσκο.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι Γάλλοι, ειδικά ψηφοφόροι της Λεπέν, αλλάζουν στάση και επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Elabe. Η κοινή γνώμη γενικότερα είναι διχασμένη σχετικά με το αν ο Μπαρνιέ πρέπει να συνεχίσει ως πρωθυπουργός.

Ακόμα και ο ίδιος ο Μπαρνιέ παραμένει επιφυλακτικός. Όταν ρωτήθηκε αν θα παραμείνει πρωθυπουργός τα Χριστούγεννα, απάντησε: «Είναι λίγο νωρίς για να το πούμε».

Η κατάσταση, λοιπόν, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με πιθανές προτάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το πολιτικό και οικονομικό τοπίο όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

n Prime News.

Back to top button