breaking newsΔιεθνή

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε μια «καλή συμφωνία» για τον ορυκτό πλούτο αξίας έως 7 τρισ…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμειγνύονται ποτέ σε πολέμους χωρίς να έχουν σαφή και απτά συμφέροντα. Οι αξίες που προβάλλονται, όπως η δημοκρατία, η ειρήνη και η ασφάλεια, συχνά αποτελούν προπέτασμα καπνού για να δικαιολογήσουν τέτοιες παρεμβάσεις σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, αφελές ή ανενημέρωτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται το ερώτημα: αν η Ουκρανία δεν διαθέτει τόσο πλούσιους ενεργειακούς πόρους όσο η Ρωσία, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν τέτοια εμμονή να την υποστηρίξουν; Επισήμως, η Δύση αναφέρει ότι στόχος είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας, όμως τα γεγονότα υποδεικνύουν ότι η ίδια η Δύση φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από αυτή τη στρατηγική.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η «συμφωνία» με την Ουκρανία

Ο Lindsey Graham, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και γνωστός υπέρμαχος των στρατιωτικών επεμβάσεων, δήλωσε πρόσφατα στο Fox News ότι η Ουκρανία αποτελεί τη «χρυσή ευκαιρία» για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα διαθέτει τεράστιο ορυκτό πλούτο αξίας από 2 έως 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που μπορεί να φέρει «καλές συμφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών. Ο Graham τόνισε πως η Ουκρανία είναι η πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη σε σπάνια ορυκτά, κρίσιμα για τη σύγχρονη βιομηχανία, και ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να τη βοηθήσουν στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο γερουσιαστής ανέφερε ότι τα ορυκτά της Ουκρανίας μπορούν να στηρίξουν την αμερικανική οικονομία, ενώ τόνισε ότι το 50% των τροφίμων στην Αφρική προέρχεται από την Ουκρανία. Υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζεται να στείλουν στρατεύματα στη χώρα, αλλά μπορούν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στους πόρους της.

Ενεργειακός πλούτος και διαφθορά

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Τον Αύγουστο του 2024, συνελήφθη ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της χώρας, Oleksandr Kheil, κατηγορούμενος για δωροδοκία ύψους 500.000 δολαρίων. Ο Kheil κατηγορείται ότι προσπάθησε να μεταφέρει εξοπλισμό εξόρυξης από κρατική εταιρεία άνθρακα στη δυτική Ουκρανία, κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Η διαφθορά στον τομέα του άνθρακα και των ορυκτών θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με την Olena Pavlenko, ειδική σε θέματα ενέργειας, η έλλειψη διαφάνειας στον ενεργειακό τομέα συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου δύσκολα εξασφαλίζεται η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων.

Το Donbass και οι γεωπολιτικοί στόχοι

Η περιοχή του Donbass, πλούσια σε φυσικούς πόρους όπως άνθρακας, μέταλλα και σπάνιες γαίες, βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης. Η αξία των φυσικών πόρων στην περιοχή εκτιμάται στα 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το λιθίο, ένα από τα πολύτιμα στοιχεία της περιοχής, είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία μπαταριών και την αποθήκευση ενέργειας, γεγονός που το καθιστά στρατηγικό αγαθό για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας της Δύσης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, οι ουκρανικές αρχές επιμένουν να διεκδικούν την περιοχή για να καλύψουν οικονομικά κενά και να ικανοποιήσουν τους υποστηρικτές τους στη Δύση, οι οποίοι αναμένουν «απόσβεση» των δαπανών τους. Ο Medvedev κατηγόρησε τον Zelensky ότι θυσιάζει την οικονομία της χώρας και τους πολίτες της για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Δύσης.

Η οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας

Από την έναρξη του πολέμου, η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να φτάσει τα 286,75 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029, γεγονός που την καθιστά οικονομικά ευάλωτη. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές ανάγκες και οι πιέσεις για χρηματοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων ενισχύουν την εξάρτηση της Ουκρανίας από τη Δύση, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα βιώσιμης ανάκαμψης.

Συμπέρασμα

Η ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας φαίνεται να καθοδηγείται από γεωπολιτικά και οικονομικά κίνητρα, με έμφαση στους σπάνιους ορυκτούς πόρους της χώρας και στις ευκαιρίες για οικονομικές συμφωνίες. Η διαφθορά, η καταστροφή της υποδομής και η επιδείνωση της οικονομίας εντείνουν τα προβλήματα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα συμφέροντα της Δύσης έρχονται σε αντιπαράθεση με την πραγματική σταθερότητα και ευημερία της Ουκρανίας.

Prime News.

Back to top button