Στο πλαίσιο της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, στη Βουδαπέστη, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, και με αφορμή τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι ηγέτες τον καλούν να αποφύγει τους εμπορικούς πολέμους, να διατηρήσει τη στήριξη προς την Ουκρανία και να αποφύγει να διαταράξει την παγκόσμια τάξη.
Σύμφωνα με το Reuters: «Η νίκη του Τραμπ είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, ανοίγοντας μια εποχή τεράστιας αβεβαιότητας σε μια εποχή που η ήπειρος ήδη παλεύει για την ενότητα και οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της, η Γερμανία -της οποίας η κυβέρνηση μόλις διαλύθηκε- και η Γαλλία, είναι αποδυναμωμένες.
«Η σχέση του Τραμπ με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ήταν τεταμένη επί μακρόν κατά την πρώτη του θητεία και η επιστροφή του στην εξουσία φέρνει αβεβαιότητα σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά της εισβολής της Ρωσίας, τη δέσμευση των ΗΠΑ στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την προοπτική επιβολής δασμών στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ», τονίζεται.
Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για Τραμπ
«Εμπιστεύομαι την αμερικανική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς ο ίδιος και άλλοι προέτρεψαν τον Τραμπ να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
«Γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιδεικνύουν αποφασιστικότητα όταν εμπλεκόμαστε με αυταρχικά καθεστώτα. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αδύναμες στη σχέση τους με τη Ρωσία, τι θα σήμαινε αυτό για την Κίνα;», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι εναπόκειται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ενωμένη. Κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν μπορεί από μόνο του να διαχειριστεί τις επερχόμενες προκλήσεις, είπε.
Σχετικά με την Ουκρανία δήλωσε: «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να λάβουν οι ”αυτοκράτορες” αυτού του κόσμου ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι δεν είναι το δικαίωμα της ισχύος που είναι σημαντικό, αλλά το κράτος δικαίου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος είπε πως «η Ευρώπη πρέπει να παίζει πιο ενεργό ρόλο στις λύσεις των παγκόσμιων προβλημάτων. Βεβαίως, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, γιατί ως Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, αν θέλετε, αυτή τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως μάρτυρες μονάχα. Φυσικά, η Ευρώπη θα πρέπει να παίζει ρόλο ενεργό στις λύσεις παγκόσμιων προβλημάτων».
Πολλοί από τους ηγέτες δήλωσαν ότι ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον Τραμπ.
Μακρόν: Δεν μπορούμε να αναθέτουμε την ασφάλειά μας στις ΗΠΑ
«Δεν επιθυμούμε να είμαστε πελάτες, να αναθέτουμε την οικονομία μας, τις τεχνολογικές μας επιλογές και την ασφάλειά μας σε άλλους. Πρέπει να ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ειρήνης στο έδαφός μας, της ευημερίας και του δημοκρατικού μας μοντέλου. Αυτές είναι οι τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
«Αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε φυτοφάγοι, τα σαρκοφάγα θα νικήσουν», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να αναθέτει την ασφάλειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για τη δημοκρατία, σημείωσε ότι «το μοντέλο της ανοικτής φιλελεύθερης δημοκρατίας μας» απειλείται. «Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ατζέντα για την προστασία της δημοκρατίας μας».
Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο
Ο Μακρόν δήλωσε ότι συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ υπενθυμίζοντας ότι «ορισμένοι γύρω από το τραπέζι αυτό τον έχουμε γνωρίσει, πριν από τέσσερα χρόνια, κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
«Εξελέγη από τον αμερικανικό λαό και θα υπερασπισθεί το συμφέρον των Αμερικανών και αυτό είναι νόμιμο και καλό πράγμα. Το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το συμφέρον των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Θεωρώ ότι αυτό είναι προτεραιότητά μας. Δεν πρέπει να βρεθούμε ούτε σε έναν αφελή “διατλαντισμό”, ούτε στην αμφισβήτηση των συμμαχιών μας, ούτε επίσης σε έναν στενόμυαλο εθνικισμό που δεν θα μας επέτρεπε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Ζήτησε «δράση», «υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων», αλλά και των «οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων».
Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί τον εαυτό της «ως ανεξάρτητη δύναμη» και να «ανακτήσει τον έλεγχο» παύοντας να αναθέτει κρίσιμα θέματα σε ξένες δυνάμεις.
Ειρήνη στην Ουκρανία
Μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμό με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Το συμφέρον μας είναι να μην κερδίσει η Ρωσία», είπε ο Μακρόν.
Εξήγησε ότι εάν η Ρωσία κερδίσει, αυτό σημαίνει ότι στα σύνορα της ΕΕ θα βρεθεί μια δύναμη η οποία ακολουθεί μια πολιτική επεκτατισμού.
«Ο κόσμος αποτελείται από φυτοφάγους και σαρκοφάγους»
«Αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή στην ιστορία για εμάς τους Ευρωπαίους. Βασικά, το ερώτημα που μας τίθεται είναι: θέλουμε να διαβάσουμε την ιστορία που γράφουν άλλοι, τους πολέμους που εξαπολύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τις αμερικανικές εκλογές, τις επιλογές των Κινέζων όσον αφορά την τεχνολογία ή το εμπόριο; Ή θέλουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία; Και νομίζω ότι έχουμε τη δύναμη να τη γράψουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Για μένα, είναι απλό, ο κόσμος αποτελείται από φυτοφάγους και σαρκοφάγους. Αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε φυτοφάγοι, τα σαρκοφάγα θα νικήσουν και θα γίνουμε αγορά για αυτούς», συνέχισε ο πρόεδρος της Γαλλίας χρησιμοποιώντας τη μεταφορά για να προτρέψει τους Ευρωπαίους να είναι «τουλάχιστον» «σαρκοφάγοι».
«Δεν θα ήταν κακή ιδέα να επιλέξουμε να είμαστε παμφάγα. Δεν θέλω να γίνω επιθετικός, θέλω απλώς να ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε κάθε ένα από τα θέματα αυτά. Αλλά δεν θέλω να αφήσω την Ευρώπη ως ένα καταπληκτικό πεδίο κατοικούμενο από φυτοφάγους που οι σαρκοφάγοι θα έρθουν να καταβροχθίσουν, σύμφωνα με την ατζέντα τους», πρόσθεσε, καλώντας του ομολόγους του και τον εαυτό του να είναι «ξεκάθαροι, φιλόδοξοι και αποφασισμένοι την επομένη την αμερικανικών εκλογών».
Οι 47 χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) συναντώνται στη Βουδαπέστη την Πέμπτη.
Ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι ένας από τους λίγους στενούς συμμάχους του Τραμπ μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και έχει πει ότι θα άνοιγε σαμπάνιες αν κέρδιζε ο Τραμπ. Μάλιστα, το Reuters αναφέρει ότι διπλωμάτες είκαζαν ότι ο Όρμπαν θα μπορούσε να μεσολαβήσει έτσι ώστε ο Τραμπ να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω βιντεοκλήσης.
Την ίδια ώρα άλλοι ηγέτες εξέφρασαν ευθέως τις ανησυχίες τους για τον Τραμπ. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι γνωστός, μερικές φορές και απρόβλεπτος, έχει έναν βαθμό αστάθειας, οπότε χρειαζόμαστε διάλογο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Luc Frieden. «Θα επιδιώξουμε τον διάλογο, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας».
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο δήλωσε ότι ανησυχεί στην προοπτική ενός εμπορικού πολέμου: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε. «Ας προσπαθήσουμε τώρα να επηρεάσουμε τις ΗΠΑ και τη μελλοντική πολιτική του Τραμπ, ώστε να κατανοήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν».
Στον απόηχο των όσων συνέβησαν μάλιστα χθες βράδυ στη Γερμανία, με την κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο, η Ευρώπη δεν είναι ισχυρή χωρίς μια ισχυρή Γερμανία».