breaking newsΔιεθνή

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίση που αγγίζει τα όρια της διάσπασης εξαιτίας του Νετανιάχου

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίση που αγγίζει τα όρια της διάσπασης, εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν έντονα, καταδικάζοντας το ένταλμα σύλληψης. Ως στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στη χώρα. Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που ενδεχομένως εφαρμόσουν το ένταλμα. Σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι «οποιοσδήποτε σύμμαχος, είτε πρόκειται για τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, προσπαθήσει να υλοποιήσει την απόφαση του ΔΠΔ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις». Απαντώντας συγκεκριμένα για τον Καναδά, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει πρόθεση να προχωρήσει στη σύλληψη του Νετανιάχου, ο Γκράχαμ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να καταστρέψουμε την οικονομία τους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, συνεπώς δεν θεωρούν ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις του.

Η στάση της Γερμανίας

Η Γερμανία, από την πλευρά της, κρατά επιφυλακτική στάση. Η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι η χώρα «εξετάζει τις συνέπειες» της απόφασης του ΔΠΔ για το αν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη γερμανική επικράτεια. Επεσήμανε πως, ως μέλος του ΔΠΔ, η Γερμανία είναι νομικά δεσμευμένη να σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου, αλλά υπογράμμισε ότι το ζήτημα παραμένει «θεωρητικό» προς το παρόν, καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν βρίσκονται στη χώρα.

Η Γερμανία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της παραδοσιακής της υποστήριξης προς το Ισραήλ και της τήρησης του διεθνούς δικαίου, κάτι που περιπλέκεται περαιτέρω από τις αυξανόμενες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΠΔ «θαρραλέα» και τόνισε ότι όλα τα μέλη της συνθήκης του ΔΠΔ πρέπει να εφαρμόσουν το ένταλμα. Παρόμοια στάση κράτησε και η Σλοβενία, με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ να δεσμεύεται ότι η χώρα θα συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση.

Από την άλλη, η Κίνα υιοθέτησε πιο ουδέτερη προσέγγιση, ζητώντας από το ΔΠΔ να επιδείξει «αντικειμενική και δίκαιη» στάση. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία, υπενθυμίζοντας τη θετική υποδοχή της Ουάσινγκτον για παρόμοιο ένταλμα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η θέση του Ιράν

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, υποστήριξε ότι τα εντάλματα σύλληψης σηματοδοτούν τον «πολιτικό θάνατο» του Ισραήλ. Δήλωσε ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονται πλέον σε πολιτική απομόνωση, με περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης στο εξωτερικό.

Συμπεράσματα

Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ και του ηγέτη της Χαμάς Ιμπραήμ αλ Μάσρι, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η απόφαση προκαλεί διπλωματικές εντάσεις και αναδεικνύει τις αντιφάσεις μεταξύ της διεθνούς υποστήριξης προς το διεθνές δίκαιο και των στρατηγικών συμφερόντων κρατών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Κίνα

Prime News.

Back to top button