breaking newsΕλλάδα

Φιντάν: «Έχουμε διαφορές απόψεων – Στόχος το καζάν – καζάν»

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2024, τονίζοντας τη σημασία της προώθησης των διμερών σχέσεων με θετική ατζέντα. Σε συνέντευξή του στη Milliyet, ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ήταν εποικοδομητικές, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους.

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: «Στόχος το καζάν – καζάν»

Σε συνέντευξή του στη Milliyet, η οποία δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι οι επαφές του κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά», λέγοντας ότι «ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος και εγώ είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με θετική ατζέντα».

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας»

«Είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντιόμαστε και να συζητάμε τα θέματά μας με ψυχραιμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (σ.σ. καζάν-καζάν). Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο θα δώσει επίσης ώθηση στις σχέσεις μας».

«Η Ε.Ε. απέτυχε να μετασχηματιστεί»

Στην ερώτηση του διευθυντή σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας, Οζάι Σεντίρ, σχετικά με την αντίθεση στην Ελλάδα της ακροδεξιάς, που ανεβάζει τα εκλογικά της ποσοστά, στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία και ευρύτερα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αν ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο συγκρούσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε:

«Πιστεύω ότι η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη οφείλεται επίσης σε προσεγγίσεις που βασίζονται στην ταυτότητα και στην εσωστρέφεια. Με την επιρροή της εσωτερικής της πολιτικής, η Ε.Ε. στράφηκε προς μια προτίμηση που βασίζεται στην ταυτότητα από την εποχή του Σαρκοζί.

Ως αποτέλεσμα, η Ε.Ε. απέτυχε να μετασχηματιστεί σε μια πολυπολιτισμική δομή. Με μια αντίληψη που έλκει την καταγωγή της από την αρχαία μας παράδοση, βλέπουμε πάντα τις διαφορές ως πλούτο.

Υποστηρίζουμε ότι η αρμονία και ακόμη και η συμμαχία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών μπορεί κάλλιστα να είναι εφικτή. Από την άλλη πλευρά, η αντίληψη που βλέπει τη σύγκρουση ως πεπρωμένο θεωρεί τη διαφορετικότητα πρόβλημα. Αυτή η προσέγγιση πυροδοτεί τον ρατσισμό, τη ρητορική μίσους και αντιμεταναστευτικά αισθήματα».

Προετοιμασία για το συμβούλιο συνεργασίας υψηλού επιπέδου

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Φιντάν συζήτησε τις προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο χωρών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 2025, θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Φιντάν υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται σε προσεγγίσεις που βασίζονται στην ταυτότητα και την εσωστρέφεια. Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να μετασχηματιστεί σε πολυπολιτισμική δομή, ενώ η Τουρκία, με βάση την αρχαία της παράδοση, βλέπει τις διαφορές ως πλούτο και υποστηρίζει την αρμονία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025 αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια.

Prime News.

Back to top button