Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ παραδέχθηκε σε διάγγελμά του την «ήττα» του και μετά το κοινοβουλευτικό μπλόκο της αντιπολίτευσης, αίρει τον στρατιωτικό νόμο που είχε κηρύξει προ ολίγων ωρών προκαλώντας χάος με επέμβαση του στρατού στο κοινοβούλιο και συγκεντρώσεις χιλιάδων κατοίκων της Σεούλ.
Ο Γιουν Σουκ Γιολ είπε στο μήνυμά του: «Η Νότια Κορέα θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα: «Αποδέχθηκα την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να διαλύσει και να άρει τον στρατιωτικό νόμο».
Από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, 190 ήταν παρόντα για να ψηφίσουν στην έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Και οι 190 ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της κίνησης. Μετά την ψηφοφορία, δεκάδες στρατιώτες που είχαν εισέλθει στο κεντρικό κοινοβουλευτικό κτίριο άρχισαν να αποχωρούν, σύμφωνα με την κορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo.
Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε μια κίνηση-σοκ που εξόργισε το υπόλοιπο κοινοβούλιο -συμπεριλαμβανομένων μελών του ίδιου του κυβερνώντος κόμματός του- προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις και προκάλεσε ευρεία διεθνή ανησυχία. Τα μέλη του κοινοβουλίου κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο κτίριο του κοινοβουλίου για να ψηφίσουν κατά του μέτρου, προτρέποντας τον πρόεδρο να το ανακαλέσει στη συνέχεια επισήμως.
Μάλιστα, ακόμη και μέλη του ίδιου του του κόμματος εναντιώθηκαν στην εξέλιξη. Πριν από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, ο επικεφαλής του ίδιου του πολιτικού κόμματος του Γιουν, Χαν Ντονγκ-Χουν, καταδίκασε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και ορκίστηκε να την «μπλοκάρει» μαζί με τους αντίπαλους βουλευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, Λι Τζάε-Μιούνγκ, δήλωσε ότι η κήρυξη ήταν «αντισυνταγματική», κάνοντας λόγο για μια κίνηση που «στρέφεται εναντίον του λαού», σύμφωνα με το Yonhap. «Ο πρόεδρος Γιουν κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο χωρίς λόγο», δήλωσε ο Λι. «Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες με όπλα και σπαθιά θα ελέγχουν σύντομα τη χώρα».
Αιφνιδιασμός στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, στενού συμμάχου των ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αλλά, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αιφνιδιαστεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για την απόφαση του προέδρου να άρει τον στρατιωτικό νόμο το πλήθος έξω από το Κοινοβούλιο ξέσπασε σε πανηγυρισμούς.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε ένα απροειδοποίητο τηλεοπτικό διάγγελμα αργά το βράδυ της Τρίτης, κατηγορώντας το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας για συμπάθεια προς τη Βόρεια Κορέα και για αντικρατικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, αμέσως μετά, οι Νοτιοκορεάτες νομοθέτες ψήφισαν για να εμποδίσουν το διάταγμα περί στρατιωτικού νόμου.
Όπως μεταδίδουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο στρατιωτικός νόμος παραμένει σε ισχύ έως ότου τον άρει ο πρόεδρος της χώρας, παρά την απόφαση της Βουλής – στην οποία ωστόσο υποχρεούται να υπακούσει.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτό θα συμβεί. Το διάταγμα στρατιωτικού νόμου που δημοσιεύθηκε λίγο πριν οι νομοθέτες συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο κήρυξε την απαγόρευση όλων των πολιτικών και κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων.
Ανεξάρτητα από αυτό, το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου πρέπει να «συζητήσει» και να επανεξετάσει την απόφαση για την άρση του στρατιωτικού νόμου, σύμφωνα με το σύνταγμα.
Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:
Τι θα σήμαινε ο στρατιωτικός νόμος: Το διάταγμα στρατιωτικού νόμου της Νότιας Κορέας θα απαγορεύει όλες τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές δραστηριότητες και θα επιτρέπει συλλήψεις χωρίς ένταλμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το πλήρες στρατιωτικό διάταγμα. Θα απαγορεύει επίσης την «άρνηση της ελεύθερης δημοκρατίας ή την απόπειρα ανατροπής» και θα απαγορεύει τις «ψεύτικες ειδήσεις» και τη «χειραγώγηση της κοινής γνώμης».
Οι νομοθέτες κηρύσσουν το μέτρο «άκυρο»: Από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, 190 ήταν παρόντα για να ψηφίσουν στην έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Και οι 190 ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της κίνησης. Μετά την ψηφοφορία, δεκάδες στρατιώτες που είχαν εισέλθει στο κεντρικό κοινοβουλευτικό κτίριο άρχισαν να αποχωρούν, σύμφωνα με την κορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo.
Αντίδραση: Πριν από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, ο επικεφαλής του ίδιου του πολιτικού κόμματος του Γιουν, Χαν Ντονγκ-Χουν, καταδίκασε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και ορκίστηκε να την «μπλοκάρει» μαζί με τους αντίπαλους βουλευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, Λι Τζάε-Μιούνγκ, δήλωσε ότι η κήρυξη ήταν «αντισυνταγματική», κάνοντας λόγο για μια κίνηση που «στρέφεται εναντίον του λαού», σύμφωνα με το Yonhap. «Ο πρόεδρος Γιουν κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο χωρίς λόγο», δήλωσε ο Λι. «Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες με όπλα και σπαθιά θα ελέγχουν σύντομα τη χώρα». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, στενού συμμάχου των ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αλλά, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αιφνιδιαστεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Γιουν: Εκπροσωπώντας το συντηρητικό κόμμα People Power, ο Γιουν είναι πρόεδρος από το 2022 και έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας από τον προκάτοχό του. Υποσχέθηκε να ενισχύσει τον στρατό της Νότιας Κορέας, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα εξαπέλυε προληπτικό πλήγμα αν έβλεπε σημάδια επιθετικής εκτόξευσης εναντίον της Σεούλ. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Γιουν είχε μια σειρά από σκάνδαλα και αντιπαραθέσεις που ώθησαν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες να ζητήσουν την καθαίρεσή του.