Η εκδοχή των Δυτικών για το σχέδιο διαφυγής Άσαντ…..κατά το Reuters ..Πολλά θα πουν εν τη απουσία του. Στο μεταξύ ο Άσαντ παραμένει αγνοούμενος κανείς δεν τον είδε, ποτέ δεν μίλησε από τις 7-8 Δεκέμβρη και μετά..Άλλες πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά το ευφάνταστο σενάριο των δυτικών υπηρεσιών που ήρθε να προστεθεί στο όργιο προπαγάνδας τους..
Λίγες ώρες πριν από την «παραίτησή» του, ο αλ Άσαντ έχει συνάντηση με περίπου τριάντα στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας στην έδρα του Υπουργείου Άμυνας στη Δαμασκό.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Άσαντ τους διαβεβαιώνει ότι η ρωσική βοήθεια είναι καθ’ οδόν και ότι θα φτάσει εγκαίρως για να διατηρηθεί το καθεστώς, όπως το 2015.
Αλλά στην πραγματικότητα, ο αλ Άσαντ είχε ήδη σχεδιάσει σε εκείνο το σημείο το σχέδιό του να διαφύγει στη Μόσχα.
Στην πραγματικότητα, από τις συνομιλίες του με τον Πούτιν στις 29 Νοεμβρίου στο Κρεμλίνο, ο αλ Άσαντ κατάλαβε ότι η Ρωσία δεν θα ερχόταν σε διάσωση Συρίας, πολύ βαλτωμένη όπως ήταν στην Ουκρανία.
Από τότε άρχισε να σκέφτεται την αυτοεξορία του, μετά από περισσότερα από 24 χρόνια στην εξουσία.
Χωρίς τη σύζυγό του, Asmaa, και τα τρία παιδιά του, που είχαν παραμείνει στη Μόσχα, ξεκίνησε ξανά στις 30 Νοεμβρίου για τη Δαμασκό
Πρώτα όμως ήρθε σε επαφή με τα Εμιράτα.
Την 1η Δεκεμβρίου μίλησε στο MBZ στο τηλέφωνο.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι σχέσεις του Άμπου Ντάμπι με τη Δαμασκό ήταν σχετικά καλές τα τελευταία χρόνια, με τα Εμιράτα να διαδραματίζουν ακόμη και βασικό ρόλο στην επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο τον Μάιο του 2023, δεν ήταν καθόλου ούτε πολύ θερμοί για να καλωσορίσουν τον ”επικεφαλή του κράτους που θεωρείται ένοχος για χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του” κατά την προπαγάνδα των χημικών αλά Σαντάμ.
Επομένως, ο Αλ Άσαντ πρέπει να κοιτάξει αλλού.
Η ρωσική εναλλακτική επομένως επανέρχεται στο τραπέζι.
Όπως είδαμε, η οικογένεια του είναι ήδη εκεί, και επιπλέον η Ρωσία δεν έχει τους ίδιους ενδοιασμούς με τα Εμιράτα – είναι έτοιμη να χορηγήσει στον αλ Άσαντ καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.
Ωστόσο, η διείσδυσή του μένει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αυτό πέτυχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Φόρουμ της Ντόχα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Με την ευκαιρία αυτή, η Τουρκία και το Κατάρ, οι κύριοι υποστηρικτές των τρομοκρατών ισλαμιστών HTC, δεσμεύτηκαν να μην εμποδίσουν τη διαφυγή του αλ Άσαντ.
Το σχέδιο είναι το εξής: ο αλ Άσαντ πρέπει να ταξιδέψει με τη μεγαλύτερη μυστικότητα στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ και από εκεί να καταφύγει στα Ουράλια.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργήσει μια εκτροπή.
Εκείνη τη μοιραία νύχτα της 7ης προς 8η Δεκεμβρίου…
Λίγες στιγμές μετά τη συνάντησή του με τον πρώτο, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του, Μοχάμαντ Γκάζι αλ Τζαλάλι, για να τον ενημερώσει ότι πήγαινε σπίτι για να πάρει μια ανάσα.
Ζήτησε επίσης από τη σύμβουλό του για τα μέσα ενημέρωσης, Bouthaina Shaaban, να αρχίσει να εργάζεται σε μια ομιλία που θα μπορούσε να διαβάσει σε Σύριους.
Ακόμη και ο Μαχέρ αλ Άσαντ, ο μικρότερος αδερφός, δεν γνωρίζει.
Ο τελευταίος πρέπει να φτάσει στη Ρωσία με δικά του μέσα, μετά από μια ενδιάμεση στάση με ελικόπτερο στο Ιράκ…όπως κι έγινε.
Τα δύο διάσημα ξαδέρφια του Άσαντ από τη μητέρα του, ο Ehab και ο Eyad Makhlouf, συνελήφθησαν από τους τζιχαντιστές ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τη Δαμασκό, με τον πρώτο να σκοτώνεται ακαριαία.
dimpenews.com