breaking newsΔιεθνή

Η νέα γεωπολιτική στρατηγική του Τραμπ: Αμερικανικό «γεωπολιτικό γεύμα» με Παναμά, Γροιλανδία και Καναδά

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, περιέγραψε τις γεωπολιτικές του επιδιώξεις ως ένα «γεωπολιτικό γεύμα». Ζήτησε από τον Καναδά ένα ορεκτικό, παρήγγειλε τη Γροιλανδία ως κύριο πιάτο και σκοπεύει να ολοκληρώσει το γεύμα με τον Παναμά. Αυτό το νέο στυλ διπλωματίας, στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ενσωματώσουν περιοχές για τις «ανάγκες» τους, φανερώνει την τάση για την προσαρμογή των άλλων χωρών στις επιθυμίες των ΗΠΑ.

Το γεύμα της γεωπολιτικής

Ο Τραμπ φαίνεται να έχει «παραγγείλει» ένα γεωπολιτικό γεύμα, το οποίο αποτελείται από τρία κύρια πιάτα:

  • Ορεκτικό από τον Καναδά: Παρά τη στενή συμμαχία των ΗΠΑ με τον Καναδά, η σχέση των δύο χωρών περιπλέκεται από τις πολιτικές του Τραμπ, ο οποίος είχε επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς, όπως δασμούς στον καναδικό χάλυβα, και συχνά περιφρονούσε τον πρωθυπουργό Τριντό. Παρόλα αυτά, η αναφορά στον Καναδά τονίζει την «πολιτική πολυπλοκότητα» αυτής της σχέσης.
  • Κύριο πιάτο, η Γροιλανδία: Ο Τραμπ φέρεται να επιθυμεί την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, την οποία θεωρεί στρατηγικής σημασίας λόγω της γεωπολιτικής θέσης και των φυσικών πόρων της. Η αντίδραση της Δανίας στην επιθυμία του να αγοράσει τη Γροιλανδία θεωρείται υποκριτική, καθώς οι ΗΠΑ ήδη διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία από τη δεκαετία του 1950.
  • Επιδόρπιο ο Παναμάς: Αν και η χώρα αντιτίθεται φανερά στην ιδέα «πώλησης» του Παναμά, το κείμενο υπογραμμίζει ότι η Αμερική ήδη ασκεί έντονη στρατιωτική και οικονομική επιρροή στην περιοχή, γεγονός που καθιστά την εξαγορά του Παναμά μια σχεδόν τετελεσμένη πράξη.

Αντιδράσεις των Χωρών

Καναδάς: Αν και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, οι πολιτικές του Τραμπ, όπως η επιβολή δασμών στον καναδικό χάλυβα, έχουν προκαλέσει εντάσεις. Το κείμενο τονίζει τη διαρκή πίεση που ασκεί ο Τραμπ στον Καναδά, προσπαθώντας να υπονομεύσει τη χώρα οικονομικά και να την αναγκάσει να ενταχθεί περισσότερο στην αμερικανική επιρροή.

Γροιλανδία και Δανία: Η Δανία αντιδρά έντονα στην πρόταση του Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία, εκφράζοντας την αμέριστη αντίθεσή της. Ωστόσο, το κείμενο υπογραμμίζει την υποκρισία αυτής της αντίστασης, καθώς οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γροιλανδία από τη δεκαετία του 1950.

Παναμάς: Ο Παναμάς, παρά τις διαμαρτυρίες του, βρίσκεται ήδη υπό την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική επιρροή. Η παρουσία στρατιωτικών βάσεων και η συνεχής αμερικανική βοήθεια καθιστούν τη χώρα ουσιαστικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, καθιστώντας την «αγορά» του Παναμά μια εύκολη υπόθεση.

Η ιστορία των ΗΠΑ να αποκτούν εδάφη είναι μακρά, με παραδείγματα όπως η αγορά της Αλάσκας από τη Ρωσία το 1867, η αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία το 1803 και η αγορά των Παρθένων Νήσων από την Ολλανδία το 1917. Αυτές οι αγορές δείχνουν την τάση των ΗΠΑ να επεκτείνουν την επιρροή τους μέσω οικονομικών συμφωνιών.

Τέλος, η επόμενη στόχευση των ΗΠΑ φαίνεται να είναι η Ουκρανία, με στόχο την απόκτηση φυσικών πόρων και εδαφών που θεωρούν στρατηγικής σημασίας για την αμερικανική οικονομία και ανάπτυξη.

Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί μόνο έτσι – και όχι αλλιώς. Άλλωστε, Παναμάς, Γροιλανδίας και Καναδάς θα έχουν την ευτυχία να γίνουν οι 51η, 52η και 53η αμερικανική πολιτεία. Νομικά. Μάλιστα, εδώ και καιρό θεωρούνταν από την Ουάσιγκτον ως απόλυτοι υποτελείς…

Prime News.

Back to top button