Διεθνή

Ο Πούτιν κανόνισε συνάντηση Άσαντ-αρχηγού της Μοσάντ στη Μόσχα όπως τον πίεζε να τα βρει και με Ερντογάν. Τους έστησε ο Άσαντ. Τα βρώμικα ραντεβού με τη ιστορία….!! O Άσαντ δεν υπέκυψε σε Νεοθωμανισμό-Σιωνισμό!

Ο Πούτιν κανόνισε συνάντηση Άσαντ-αρχηγού της Μοσάντ στη Μόσχα όπως τον πίεζε να τα βρει και με Ερντογάν. Τους έστησε ο Άσαντ. Τα βρώμικα ραντεβού με τη ιστορία….!! O Άσαντ δεν υπέκυψε σε Νεοθωμανισμό-Σιωνισμό! ( για Άσαντ με Ερντογάν κι αρχηγό Μοσάντ τα ραντεβού έκλεινε ο υπεράνω υποψίας κ. Πούτιν τo δήθεν αντίπαλο δέος ) Ως λίγο πριν την μυστήρια εξαφάνιση Άσαντ και τη μυστηριώδη παράλυση του στρατού του οι Ισραηλινοί όπως λένε μέσω από διαύλους επικοινωνίας που τους είχαν δώσει οι Ρώσοι ασκούσαν πιέσεις στο περιβάλλον του Άσαντ.. Μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσοχαζαρία έριξε τον Άσαντ δουλεύοντας για το Μεγάλο Ισραήλ.. όποιος έχει επαφές με Μοσάντ παίζει για Μοσάντ.. η Μοσάντ δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Οι Ισραηλινοί δείχνουν τον Πούτιν…Το άρθρο είναι των Times of Israel….

Ο Γιόσι Κοέν/Yossi Cohen το τότε αφεντικό της Μοσάντ, θα συναντούσε τον Άσαντ το 2019 για να προσπαθήσει να διακόψει τις σχέσεις Συρίας-Ιράν αναφέρουν ΜΜΕ.
Ο Άσαντ είχε ακυρώσει τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Μοσάντ στο Κρεμλίνο την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με άρθρο που αναφέρει παλιά μηνύματα WhatsApp που έστειλε στη Δαμασκό ο Ισραηλινός Στρατός.

Το Ισραήλ φέρεται να διατηρούσε εμπιστευτικές επικοινωνίες για χρόνια με το καθεστώς του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ προτού ανατραπεί στις αρχές αυτού του μήνα. Φέρεται να του κανόνισε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον τότε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, με στόχο να αποστασιοποιήσει τη Δαμασκό από την Τεχεράνη και τη λιβανέζικη σιίτικο κόμμα Χεζμπολάχ που όμως ήταν οι φυσικοί του σύμμαχοι επί του πεδίου στον αιματηρό εμφύλιο.

Η εφημερίδα Yedioth Aharonoth ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Άσαντ αποχώρησε την τελευταία στιγμή της συνάντησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη του 2019 και προφανώς κανονίστηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα κίνητρα του Άσαντ δεν ήταν γνωστά. (σσ Προφανώς του ζήτησαν να αλλάξει στρατόπεδο.. Να πάει με σιωνισμό. Αυτό από ιδεολογικής πλευράς και όχι θρησκευτικού φονταμενταλισμού ο Άσαντ δεν μπορούσε να το δεχθεί..Το μόνο που μπορούσε να κανει ήταν μια πολιτική κατευνασμού έναντι Ισραήλ δεν απάντησε ποτέ στους καθημερινούς βομβαρδισμούς που δεχόταν από Ισραήλ και επέτρεπε η Ρωσία.. )

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να ξεκίνησε αλληλογραφία με ανώτερους Σύρους αξιωματούχους μέσω WhatsApp λόγω της αυξανόμενης παρουσίας του Ιράν, της Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011.
Σύμφωνα με το άρθρο, τα μηνύματα στάλθηκαν από μια μονάδα πληροφοριών του IDF – η οποία είχε υιοθετήσει το ψευδώνυμο Moussa για τους σκοπούς αυτών των επικοινωνιών. Ο “Moussa” προειδοποίησε τους Σύρους για την ανάγκη να τερματιστούν οι μεταφορές όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ και τους προειδοποίησε για τα ισραηλινά χτυπήματα εναντίον αυτών των αποστολών. Ο Μούσα είχε γράψει απευθείας σε μέλη του στενού κύκλου του Άσαντ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας του, Αλί Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με τον Yedioth Aharonoth, οι επαφές του Ισραήλ με τον Άσαντ – που δημιουργήθηκαν μέσω της Ρωσίας, η οποία υποστήριξε το καθεστώς του – διήρκεσε «λίγες ημέρες» πριν από την ανατροπή του – μια πτώση που αιφνιδίασε την ενότητα από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του IDF.

Το Ισραήλ φέρεται να προσπάθησε να προσφέρει στον Άσαντ μια συμφωνία που θα χαλάρωνε τις διεθνείς κυρώσεις κατά του καθεστώτος του με αντάλλαγμα να εμποδίσει τις ιρανικές αποστολές όπλων στη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ ήταν εξουσιοδοτημένο να κάνει αυτή την προσφορά. Η άρση των κυρώσεων θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το οποίο πιθανότατα θα αντιτάχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την κίνηση.

Το άρθρο αναφέρει αντίγραφα των μηνυμάτων WhatsApp του Moussa, τα οποία φέρεται να αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από ισλαμιστές αντάρτες που εισέβαλαν στο αρχηγείο πληροφοριών του Άσαντ. Οι τελευταίοι λέγεται ότι ερμήνευσαν αυτά τα μηνύματα ως απόδειξη ισραηλινο-ρωσικής συνωμοσίας κατά του Άσαντ.

Μεταξύ των μηνυμάτων που αναφέρονται στο άρθρο, ο Μούσα ενημερώνει τους Σύρους αξιωματούχους για τα ισραηλινά πλήγματα κατά ιρανικών στόχων στη Συρία και απειλεί να επιβάλει βαρύ τίμημα εάν η Δαμασκός δεν διακόψει τους δεσμούς με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και άλλους περιφερειακούς αντιπροσώπους του ιρανικού άξονα αντίστασης.

«Ο άξονας της αντίστασης» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από Ιρανούς αξιωματούχους για να αναφερθεί στο Ιράν και τους αντι-ισραηλινούς συμμάχους της, όπως η Χεζμπολάχ, οι Χούτι της Υεμένης και άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Έτσι, ο Yedioth Aharonoth αναφέρει ένα μήνυμα με ημερομηνία 29 Μαΐου 2023, στο οποίο ο Moussa προειδοποιεί τον Υπουργό Άμυνας της Συρίας ότι «δεν θα δεχθούμε την παρουσία στη νότια Συρία του Hajj Hashem και του λαού του», χρησιμοποιώντας το nom de guerre του Munir Ali Naim , επικεφαλής των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στα συριακά υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Η συνεργασία με τη Χεζμπολάχ βλάπτει τον συριακό στρατό και τον λαό του και θα πληρώσετε το τίμημα», ανέφερε το μήνυμα.

«Οποιαδήποτε υποστήριξη από εσάς προς τον Άξονα και τη Χεζμπολάχ που θα μπορούσε να βλάψει τη χώρα μου θα αντιμετωπιστεί με αυστηρή απάντηση. »

Σε άλλο μήνυμα, με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2023, ο Moussa απείλησε να αναλάβει δράση κατά των ιρανικών μεταφορών όπλων μετά την προσγείωση οκτώ αεροπλάνων – τα οποία προσδιόρισε με τους σειριακούς αριθμούς τους – σε διάστημα δύο εβδομάδων στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία από το Ιράν.

«Αυτές οι παραδόσεις συντονίζονται ανάμεσα σε εσάς και τους Ιρανούς», κατηγορεί ο Μούσα.

Σε μεταγενέστερο μήνυμα, ο Moussa ισχυρίζεται: «Παρατηρήσαμε ότι από τις 6 Ιουλίου, τα μαχητικά αεροσκάφη Ilyushin 36 της 29ης Ταξιαρχίας της Συριακής Αεροπορίας σταμάτησαν να προσγειώνονται στο Khmeimim» και να παραδίδουν όπλα στη Χεζμπολάχ και στη Δύναμη Quds της Ισλαμικής Επανάστασης Σώμα Φρουρών (IRGC), η ένοπλη πτέρυγα του Ιράν.

«Ως υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πίσω από τη διακοπή αυτών των πτήσεων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε αποτρέψει μια ανεπιθύμητη σύγκρουση, τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Συρία», έγραψε επιδοκιμαστικά ο Μούσα.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας που αναφέρεται στο άρθρο είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξετάσει το “μήνυμά του που ελήφθη και μεταδόθηκε”, αναφέροντας περιπτώσεις όπου “μετά την προειδοποίηση [του Μούσα], μια αποθήκη έκλεισε ή μια τέτοια διαδρομή πτήσης είχε διαγραφεί”.

«Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το έκαναν για να προσπαθήσουν να αποφύγουν την επιτήρησή μας και τις αεροπορικές μας επιδρομές, αλλά ήξεραν ότι είχαν λίγες πιθανότητες επιτυχίας. »

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η αλληλογραφία με τον ισχυρό άνδρα της Συρίας εξυπηρετούσε τέσσερις σκοπούς: να αποδείξει στον στενό κύκλο του Άσαντ ότι το Ισραήλ δεν είχε κανένα πρόβλημα να έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά τους τηλέφωνα. να τους δείξουμε «πόσο αβοήθητοι είναι, ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να μας κρύψουν τίποτα». να τους δείξει ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία δεν ήταν αυθαίρετες, αλλά μάλλον «ακριβείς και ξεκάθαρες»· και να τους απειλήσει με περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με το Yedioth Aharonoth, η Ουάσιγκτον βοήθησε επίσης το Ισραήλ να μεταφέρει μηνύματα στον Άσαντ. Ο αξιωματούχος ασφαλείας που επικαλείται η εφημερίδα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημιουργήσει επικοινωνίες με τον Άσαντ μέσω του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αραβικά έθνη του Κόλπου είχαν κάθε συμφέρον να απομακρύνουν τη Συρία από τη σφαίρα επιρροής του Ιράν..

Το Ισραήλ φέρεται επίσης να επικοινώνησε με Σύρους αξιωματούχους μέσω της Ρωσίας. Ο υποστράτηγος Ronen Gofman, ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, συναντήθηκε με τους Ρώσους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της περιφερειακής σύγκρουσης που πυροδότησε το πογκρόμ που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, όταν περίπου 6.000 κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 3.800 ατόμων υπό την ηγεσία της Χαμάς, εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και απήγαγαν 251 ομήρους, μεταφέροντάς τους βίαια στη Γάζα.

Η Yedioth Aharonoth ανέφερε ότι η προσπάθεια του Γκόφμαν ήταν μια αναφορά στην αποτυχημένη προσπάθεια του 2019 να πείσει τον Άσαντ να συναντηθεί με τον Κοέν, τότε επικεφαλής της Μοσάντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Άσαντ αποχώρησε από τη συνάντηση την τελευταία στιγμή, χωρίς να δώσει λόγο.

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, μιλά σε συνέδριο της εφημερίδας Makor Rishon στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Ιερουσαλήμ, στις 21 Φεβρουαρίου 2022. (Yonatan Sindel/Flash90)
Οι σύμμαχοι του Άσαντ, απασχολημένοι με τις δικές τους συγκρούσεις (βλ. Ρωσία, Ιράν), τον εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό όταν οι ισλαμιστές αντάρτες βάδισαν στη Δαμασκό στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά την πτώση του Άσαντ, το Ισραήλ εισέβαλε με στρατεύματα στη Συρία και χτύπησε τα εναπομείναντα αποθέματα στρατιωτικών και χημικών όπλων του Άσαντ, φοβούμενο ότι θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια ( δηλ. αντιστασιακών κατά αλ Κάιντα).

Η νέα συριακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον ηγέτη της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, Ahmed al-Sharaa, κατηγόρησε το Ιράν για κατάφωρη παρέμβαση στη Συρία και έδειξε ότι φιλοδοξεί να δημιουργήσει εγκάρδιες σχέσεις με το Ισραήλ. ( σσ ικανοποιημένο το Ισραήλ από την αλ Κάιντα)

dimpenews.com

Back to top button