Το Μεγάλο Ισραήλ πετυχαίνει τους στόχους του. Οι πρώτοι χριστιανοί Αρμένιοι φεύγουν από Χαλέπι για Ερεβάν..Το 2011, υπήρχαν 200.000 Αρμένιοι στην περιοχή του Χαλεπίου, και τώρα 10.000.
Η πρώτη ομάδα Αρμενίων από το Χαλέπι θα φτάσει στην Αρμενία στις 14 Δεκεμβρίου μέσω πτήσης Δαμασκού-Ερεβάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου της Διασποράς, Χοχάνες Αλεξανιάν.
Περίπου 10-12.000 Αρμένιοι παραμένουν στο Χαλέπι, κυρίως στο Nor Gyugh, την Aziziyeh και τη Suleimaniye.
Η κατάσταση στο Χαλέπι παραμένει τραγική, με τους Αρμένιους κατοίκους που βρίσκονται παγιδευμένοι υπό πολιορκία να παρακαλούν για επείγουσα βοήθεια. Ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες έχουν εισέλθει σε γειτονιές που κατοικούνται από χριστιανούς Άραβες και Αρμένιους, αφήνοντας τους κατοίκους ουσιαστικά φυλακισμένους και ανίκανους να φύγουν.
«Σιγά σιγά πεθαίνουμε. κάθε λεπτό μετράει», είπε ο Kevork Hovhanes Choslakian, ο οποίος, μαζί με την οικογένειά του, υφίσταται ανηλεείς βομβαρδισμούς, πείνα και οικονομική κατάρρευση. Περιέγραψε τη ζωή στο Χαλέπι ως αφόρητη, με τις τιμές που εκτοξεύονται στα ύψη, την εκτεταμένη ανεργία και την επιδείνωση της έλλειψης ρεύματος. Η κοινότητα έχει απευθύνει έκκληση στην αρμενική κυβέρνηση και στους πνευματικούς ηγέτες για βοήθεια, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη δράση πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Απαντώντας στις εκκλήσεις για εκκένωση, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η Αρμενία δεν έχει την εξουσία να μεταφέρει Σύριους Αρμένιους στην Αρμενία, τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις εμπίπτουν στην κυβέρνηση της Συρίας.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, ο Λόρδος McInnes του Kilwinning έθεσε το ζήτημα της αρμενικής κοινότητας.
«Μία από τις μειονοτικές ομάδες που ανησυχεί πολύ στην περιοχή του Χαλεπίου είναι η αρμενική κοινότητα. Το 2011, υπήρχαν 200.000 Αρμένιοι στην περιοχή του Χαλεπίου, αλλά ο αριθμός αυτός είναι τώρα 10.000. Αν αυτή η κοινότητα φοβόταν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το είδος των γενοκτονικών εκρήξεων που συνέβησαν σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 10 χρόνια, η αρμενική κυβέρνηση προσφέρθηκε να μετεγκαταστήσει όσους Αρμένιους επιθυμούν στην Αρμενία. Θα παρείχε η Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας υποστήριξη στην Αρμενική Κυβέρνηση για να το πράξει και να συνεργαστεί μαζί της εάν προέκυπτε αυτή η κατάσταση;» είπε ο Λόρδος McInnes.
Ο Λόρδος Collins of Highbury, Υπουργός FCDO για την Αφρική, τον ΟΗΕ, την Κοινοπολιτεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απάντησε: «Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση για την Αρμενία, αλλά έλαβα την άποψη του ευγενούς Λόρδου και σίγουρα θα την αναφέρω στο τμήμα. Ως γενική αρχή, μας ενδιαφέρει πολύ να διασφαλίσουμε ότι όσοι εγκαταλείπουν τη σύγκρουση θα υποστηρίζονται κατάλληλα στις γειτονικές χώρες».
Mετά το Αρτσάκχ το Χαλέπι .. πανομοιότυπα..
dimpenews.com