Η Σερβία δήλωσε έτοιμη να ικανοποιήσει οποιεσδήποτε απαιτήσεις της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της εταιρείας NIS (Oil Industry of Serbia), λόγω της ρωσικής συμμετοχής στο κεφάλαιο της. Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vucic, η Σερβία διαθέτει τα μέσα για να εξαγοράσει άμεσα το μερίδιο της Gazprom Neft (56,15% των μετοχών) στην εταιρεία, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε ενεργειακή κρίση που ενδέχεται να προκύψει από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Vucic δήλωσε στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025 ότι αναμένει να λάβει τις απαιτήσεις από τις ΗΠΑ μέχρι τις 10 ή 13 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι οι δύο αβέβαιοι παράγοντες αφορούν το αν οι κυρώσεις ισχύουν για ολόκληρη τη ρωσική συμμετοχή στην NIS ή μόνο για το μερίδιο ελέγχου, καθώς και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις. Ο πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει τα χρήματα για να εξαγοράσει το ρωσικό μερίδιο άμεσα.
Εάν χρειαστεί, η Σερβία είναι έτοιμη να εξαγοράσει το ρωσικό μερίδιο με ίδια έξοδα, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο Vucic είχε αναφέρει προηγουμένως ότι θα ζητήσει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στις 25-27 Ιανουαρίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις κατά της NIS.
Αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ, ο Vucic είχε δηλώσει ότι δεν θα επηρεάσει τη στάση της Σερβίας όσον αφορά τις κυρώσεις, καθώς η χώρα παραμένει αρνητική στη συμμετοχή της σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να σχηματίσει ομάδα εργασίας για να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Gazprom Neft, η οποία είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στη Σερβία και ο μεγαλύτερος μέτοχος της NIS με ποσοστό 56,15%, αναγνωρίζεται για την αποτελεσματικότητά της και τις καινοτόμες δράσεις της. Η NIS δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εμπορία προϊόντων πετρελαίου, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε έργα πετροχημείας. Οι κύριες εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ενώ η σερβική κυβέρνηση κατέχει το 29,87% των μετοχών της εταιρείας.