breaking newsΔιεθνή

Η Σερβία κλιμακώνει τον αγώνα για δικαιοσύνη στο Νόβι Σαντ

Οι φοιτητές στη Σερβία προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους κατά της διαφθοράς, διεκδικώντας διαφάνεια και δικαιοσύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στον σταθμό του Νόβι Σαντ, τον Νοέμβριο του 2024, που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

Στη μάχη αυτή δεν είναι μόνοι τους, καθώς στο πλευρό τους έχουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, αγρότες και γενικότερα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που απαιτεί να αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες.

Από τις 10 το πρωί της Δευτέρας, οι φοιτητές ξεκίνησαν τον αποκλεισμό του σημαντικού οδικού κόμβου στο Βελιγράδι (Autokomanda), με την κινητοποίηση να διαρκεί για 24 ώρες. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντέτεινε ότι το απόγευμα θα υπάρξουν «σημαντικές ειδήσεις για τους πολίτες» και χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις παράνομες.

Οι φοιτητές από τις πανεπιστημιακές σχολές της πρωτεύουσας πραγματοποίησαν πορεία προς τον σημείο του αποκλεισμού, όπου ξεκίνησαν να στήνουν σκηνές και να οργανώνουν πάγκους με τρόφιμα και νερό.

Στο πλευρό τους συμμετέχουν και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου, καθώς και οι καθηγητές τους, ενώ οι φοιτητικές οργανώσεις καλούν και τους πολίτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, προσκαλώντας τους για «τσάι και κουβέντα». Εντυπωσιακή είναι η παρουσία των αγροτών, οι οποίοι με τα τρακτέρ τους έφτασαν από τη Βοϊβοντίνα το βράδυ της Κυριακής, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις.

Τα πλακάτ που κρατούν οι φοιτητές φέρουν το σύμβολο των «ματωμένων χεριών», το οποίο έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της διαφθοράς, ενώ το σύνθημα «Η διαφθορά σκοτώνει» είναι παρόν σε πολλές από αυτές. Παράλληλα, η αλληλεγγύη του κόσμου είναι εντυπωσιακή, καθώς χιλιάδες πολίτες προσφέρουν τρόφιμα, νερό, χυμούς, είδη υγιεινής, κουβέρτες και σκηνές, προκειμένου να στηρίξουν τους φοιτητές, οι οποίοι προγραμματίζουν να παραμείνουν έξω όλη τη νύχτα.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την αρχή των κινητοποιήσεων, η τροχαία εμφανίστηκε για να ρυθμίσει την κυκλοφορία γύρω από το σημείο του αποκλεισμού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη τακτική των αρχών, οι οποίες δεν έπαιρναν μέτρα για να περιορίσουν την κυκλοφορία, ελπίζοντας να προκαλέσουν χάος και δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Οι φοιτητές από τα τέσσερα δημόσια πανεπιστήμια της Σερβίας διαδηλώνουν για πάνω από δύο μήνες, απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Νόβι Σαντ. Απαιτούν, μεταξύ άλλων, τη δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν την ανακαίνιση του σταθμού, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε μόλις τρεις μήνες πριν από το δυστύχημα. Οι κινητοποιήσεις στηρίζονται επίσης από καθηγητές των πανεπιστημίων, με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Βελιγραδίου να έχει ήδη καταρτίσει μια λίστα με έγγραφα που ζητούν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία ανακαίνισης του σταθμού.

Η κυβέρνηση της Σερβίας, παρά την αρχική δήλωση ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για την υπόθεση, ανήρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της νέα έγγραφα σχετικά με την ανακαίνιση του σταθμού του Νόβι Σαντ, για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Prime News.

Back to top button