Την αποστολή 24 αντιαεροπορικών πυραύλων RIM-7 Sea Sparrow από τα ελληνικά αποθέματα στην Ουκρανία πληροφορήθηκε η κοινή γνώμη για μία ακόμη φορά μέσω διαρροών. Και μέσω αυτών μάθαμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον αυτά τα αποθέματα και τα αποδεσμεύει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εθνική άμυνα.
Ενα ακόμη ζήτημα που προκύπτει είναι το εάν οι πύραυλοι αυτοί, αμερικανικής κατασκευής, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους. Πολλοί είναι αυτοί που θέτουν τα εξής ερωτήματα:
Θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε υφιστάμενα συστήματα, όπως άλλωστε θα τους αξιοποιήσουν και οι Ουκρανοί ύστερα από κάποιες μετατροπές, ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας;
Θα μπορούσαν για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη drones ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και δεδομένου ότι οι άλλοι πύραυλοι που υπάρχουν στο απόθεμα είναι ιδιαίτερα δαπανηροί; Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς; Ποιος αποφασίζει γι’ αυτά; Υπάρχει συναίνεση των κομμάτων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;
Αντί ανταλλάγματος
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πύραυλοι Sea Sparrow προσφέρονται στο Κίεβο αντί οικονομικού ανταλλάγματος. Το ποιος το διαπραγματεύτηκε και κάτω από ποιες συνθήκες αλλά και ποιος θα κάνει την είσπραξη είναι ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή.
Η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αποστέλλοντας διάφορα οπλικά συστήματα και εξοπλισμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν σταλεί τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, τα οποία αποσύρθηκαν από τα νησιά του Αιγαίου, αντιαεροπορικοί πύραυλοι FIM-92 Stinger, 20.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, 20.000 τυφέκια Καλάσνικοφ από κατασχέσεις, 815 αντιαρματικοί εκτοξευτές RPG-18, καθώς και 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ101Α1 μέσω συμφωνίας με την Τσεχία.
Παρά την κρισιμότητα του ζητήματος, καθώς φεύγουν από τα αποθεματικά που διατηρούν οι Eνοπλες Δυνάμεις, η πληροφόρηση προέρχεται κυρίως από διαρροές και ξένα δημοσιεύματα, αφήνοντας τους πολίτες στο σκοτάδι. Η έλλειψη διαφάνειας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της στρατιωτικής βοήθειας. Αρκετοί είναι πλέον αυτοί που θέτουν το ερώτημα της διαφάνειας όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και της οικονομικής διαφάνειας, η οποία είναι γκρίζο τοπίο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει με ακρίβεια τι οπλικά συστήματα έχουν φύγει από την Ελλάδα είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων χωρών για την Ουκρανία και τι συμφωνίες και με ποιες χώρες έχει κάνει για ανταλλάγματα.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τη διαχείριση των χρημάτων που λαμβάνονται ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση στρατιωτικού υλικού. Το ζήτημα αυτό ενισχύει τις υποψίες για πιθανές ατασθαλίες ή κακή διαχείριση δημόσιων πόρων.
karditsastakra