Η Νορβηγία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή πολιτική κρίση μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση του κυβερνητικού εταίρου, το Κεντρώο Κόμμα, λόγω της ενεργειακής πολιτικής που προωθεί ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της ΕΕ. Η αποχώρηση αυτή συνέβη έπειτα από την πίεση που άσκησε ο πρωθυπουργός να εφαρμοστούν τρεις σημαντικές ενεργειακές οδηγίες της ΕΕ, οδηγώντας σε κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και αφήνοντας το Εργατικό Κόμμα να κυβερνά μόνο του.
Ο ηγέτης του Κεντρώου Κόμματος, Trygve Slagsvold Vedum, υποστήριξε πως η Νορβηγία δεν πρέπει να παραχωρήσει περισσότερη εξουσία στην ΕΕ και ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα συμφωνήσει με τις νέες ευρωπαϊκές ενεργειακές οδηγίες. Οι τελευταίες εβδομάδες είδαν και τα δύο κόμματα του συνασπισμού να αντιτίθενται στην ανανέωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Δανία, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς θεωρείται ένδειξη ενός αυξανόμενου ενεργειακού εθνικισμού.
Η Νορβηγία, αν και δεν είναι μέλος της ΕΕ, συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και υιοθετεί μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι τρεις οδηγίες της ΕΕ που προκάλεσαν την κρίση αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ενεργειακές επιδόσεις των κτιρίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επικριτές της Νορβηγίας από την πλευρά της ΕΕ εκφράζουν απογοήτευση για την αντίσταση της χώρας στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, καθώς η Νορβηγία αποκομίζει μεγάλα κέρδη από την πώληση φυσικού αερίου στην ΕΕ και δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ανάγκη για περισσότερη ενεργειακή συνεργασία. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Όσλο δήλωσε πρόσφατα πως η Νορβηγία φέρεται εγωιστικά και προσπαθεί να κρατήσει την ηλεκτρική ενέργεια για τον εαυτό της, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει τεράστια οικονομικά οφέλη από την εξαγωγή ενέργειας στην ΕΕ.
Η πολιτική κρίση επιδεινώθηκε όταν ο Donald Trump επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ. Ορισμένα στελέχη του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας εκτιμούν ότι η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την ΕΕ για να αποφύγει τον κίνδυνο απομόνωσης, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στην Ευρώπη. Παρά τις πιέσεις, ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σχέδια να εφαρμόσει τα υπόλοιπα μέρη του ευρωπαϊκού πακέτου καθαρής ενέργειας, που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Νορβηγία προθεσμία έως τον Μάιο για να υιοθετήσει το πλήρες ενεργειακό πακέτο, κάτι που δείχνει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του Όσλο και της ΕΕ είναι αδιάκοπη και σοβαρή. Παράλληλα, η συζήτηση για την ένταξη της Νορβηγίας στην ΕΕ έχει αναθερμανθεί εξαιτίας των ανησυχιών για τις εξελίξεις στη Γροιλανδία και την Αρκτική, μετά τις απειλές του Trump να αποκτήσει την περιοχή από τη Δανία. Ορισμένοι φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και το νορβηγικό νησί Svalbard, όπου η Ρωσία διατηρεί παρουσία.
Η Νορβηγία απέρριψε την ένταξη στην ΕΕ μέσω δημοψηφίσματος το 1994 και παραμένει στο ΕΟΧ. Ωστόσο, η έλλειψη δυνατότητας επιρροής στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών συνεχώς δημιουργεί αντιδράσεις, και κάποιες φωνές στο Όσλο εκφράζουν την άποψη ότι η συμμετοχή στο ΕΟΧ χωρίς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ οδηγεί τη Νορβηγία σε μια κατάσταση υποχρεωτικής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων χωρίς να έχει λόγο στις αποφάσεις.
Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Νορβηγών αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Όμως, ορισμένοι πολιτικοί εκτιμούν ότι μια μεγάλη πολιτική κρίση θα μπορούσε να επαναφέρει τη συζήτηση για την ένταξη, με ένα σοκ ή αλλαγή των διεθνών συνθηκών να ενδέχεται να ανοίξει νέες δυνατότητες για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Νορβηγίας με την ΕΕ.
Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία, οι πολιτικοί αναμένουν ότι το Εργατικό Κόμμα θα προσπαθήσει να διατηρηθεί στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή η πολιτική κατάσταση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα για την ψήφιση νομοσχεδίων, περιλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονται με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.