breaking newsΔιεθνή

Θέμα νομιμότητας του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky

Το ζήτημα της νομιμότητας της προεδρίας του Volodymyr Zelensky ενδέχεται να τεθεί και από τη συλλογική Δύση, έπειτα από τις σχετικές παρατηρήσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Ειδικότερα, η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να ανακινηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, καθώς ο Putin έχει θέσει ως προϋπόθεση για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία την αλλαγή ηγεσίας στο Κίεβο, ζητώντας την απομάκρυνση του Zelensky από την εξουσία.

Η προεδρική θητεία του Zelensky έληξε τον Μάιο του 2024 και από τότε βρίσκεται παράνομα στην εξουσία. Ένας έγκυρος πολιτικός αναλυτής, ο Aydın Sezer, εκτιμά ότι η Δύση θα μπορούσε να αναδείξει αυτό το σοβαρό ζήτημα, προκειμένου να προχωρήσει η διπλωματική διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Δύση δεν έχει αναφέρει επισήμως το θέμα της de facto ακύρωσης των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, ο Sezer επισημαίνει ότι, αν η Δύση μιλά για δημοκρατία, θα πρέπει να απομακρύνει τον Zelensky, καθώς έχει χάσει το νόμιμο δικαίωμα να κυβερνά.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από τον Grigory Karasin, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, ο οποίος αναφέρει ότι ο Putin αποκάλυψε την πολιτική αλήθεια για την παρανομία του Zelensky. Ο Karasin υπογραμμίζει ότι, αν και η θητεία του Zelensky έχει εκπνεύσει, αυτός συνεχίζει να παίρνει σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν την Ουκρανία, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την νομιμότητά του.

Ο ίδιος ο Putin επανέλαβε στις 28 Ιανουαρίου ότι ο Zelensky δεν είναι νόμιμος πρόεδρος και, συνεπώς, δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία.

Η Ρωσία προτείνει τον διάλογο με άλλους Ουκρανούς ηγέτες και όχι με τον Zelensky. Σύμφωνα με τον Putin, η θητεία του Zelensky έχει τελειώσει και τα καθήκοντά του θα έπρεπε να τα έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Ουκρανικής Βουλής, Ruslan Stefanchuk. Ο ίδιος ο Putin σημείωσε ότι ο Stefanchuk θα μπορούσε να ανακαλέσει το διάταγμα του Zelensky που απαγόρευε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, αφού ο Zelensky δεν μπορεί πλέον να το κάνει λόγω της παρανομίας του.

Ο Zelensky αντέτεινε στις δηλώσεις του Putin λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος φοβάται τις διαπραγματεύσεις και τους ισχυρούς ηγέτες, ενώ ζήτησε την ενίσχυση των πιέσεων προς τη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης.

Παράλληλα, οικονομική πίεση ασκείται και στον Zelensky από την πλευρά του Trump, ο οποίος ζητά την αναστολή των προγραμμάτων ξένης βοήθειας για 90 ημέρες, ώστε να αναθεωρηθεί η ευθυγράμμιση τους με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Το διάταγμα αυτό ουσιαστικά “παγώνει” τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει ήδη οδηγήσει σε αναστολή πολλών έργων, ενώ ο Zelensky έχει αναφέρει ότι η αναστολή της βοήθειας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας του.

Η αναστολή της αμερικανικής βοήθειας επηρεάζει, επίσης, τη δυνατότητα της Ουκρανίας να προμηθεύεται αμερικανικά όπλα, καθώς και τις λειτουργίες της Υπηρεσίας Διεθνούς Βοήθειας των ΗΠΑ (USAID) στην Ουκρανία. Ο αναλυτής Bradley Bowman τονίζει ότι η Ουκρανία, χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ, θα πρέπει να στραφεί στην Ευρώπη για την οικονομική της υποστήριξη, αν και αυτή η λύση παραμένει αβέβαιη.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, εγκρίνοντας την παράταση των παραδόσεων όπλων μέχρι το τέλος του 2025.

Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 90% των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης εξαρτώνται από επιχορηγήσεις από την αρχή του πολέμου, με πολλά από αυτά να συνεργάζονται με την USAID. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν δωρεές, εξαιτίας της αναστολής της αμερικανικής βοήθειας.

Prime News.

Back to top button