Η απότομη αύξηση των αποστολών χρυσού προς τις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις στις ράβδους χρυσού στο Λονδίνο, καθώς οι traders μεταφέρουν αποθέματα αξίας 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη, εν μέσω φόβων για την πιθανότητα επιβολής δασμών από την κυβέρνηση του Donald Trump.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βιομηχανία, ο χρόνος αναμονής για την απόσυρση χρυσού από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας έχει αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας από λίγες ημέρες σε τέσσερις έως και οκτώ εβδομάδες, καθώς η κεντρική τράπεζα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Ένας εκτελεστικός παράγοντας του κλάδου ανέφερε: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποκτήσουν χρυσό, καθώς μεγάλες ποσότητες έχουν σταλεί στη Νέα Υόρκη, ενώ το υπόλοιπο παραμένει “κολλημένο” στην ουρά. Η ρευστότητα στην αγορά του Λονδίνου έχει μειωθεί σημαντικά». Από τον Νοέμβριο, μετά τις αμερικανικές εκλογές, traders και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μεταφέρει 393 μετρικούς τόνους χρυσού στα θησαυροφυλάκια του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων Comex στη Νέα Υόρκη, αυξάνοντας τα αποθέματά του κατά 75%, φτάνοντας τους 926 τόνους, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.
Η αγορά ενδέχεται να έχει δεχτεί ακόμα μεγαλύτερες ροές προς τις ΗΠΑ από αυτές που καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία του Comex, καθώς επιπλέον αποστολές έχουν γίνει σε ιδιωτικά θησαυροφυλάκια στη Νέα Υόρκη, όπως αυτά των HSBC και JPMorgan. Οι traders αναφέρουν ότι οι αποστολές γίνονται προληπτικά, με στόχο την αποφυγή ενδεχόμενων δασμών που θα μπορούσαν να επιβληθούν στον χρυσό.
Ο Michael Haigh, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Société Générale, εξήγησε ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών από τον Trump σε πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση αναστάτωσης μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά.
Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες τιμές του χρυσού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε σχέση με την αγορά του Λονδίνου έχουν προσφέρει μια ευκαιρία για αρμπιτράζ, ωθώντας τους traders να στείλουν μεγάλες ποσότητες χρυσού πέρα από τον Ατλαντικό. Αν και ο Trump δεν έχει ξεκαθαρίσει την εμπορική του πολιτική όσον αφορά τον χρυσό, η απειλή επιβολής εκτεταμένων δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ συνεχίζει να ανησυχεί την αγορά.
Το 2024, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 5% και πλησίασε το ιστορικό ρεκόρ των 2.790 δολαρίων ανά ουγγιά, το οποίο είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο. Η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο παραμένουν οι δύο κύριες αγορές χρυσού στον κόσμο, με το Λονδίνο να κυριαρχεί στις φυσικές συναλλαγές και τη Νέα Υόρκη να είναι η έδρα της αγοράς παραγώγων. Στην τρέχουσα κατάσταση, οι συμμετέχοντες στην αγορά συγκρίνουν τη «χρυσοθηρία» των τελευταίων μηνών με εκείνη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όταν οι αβεβαιότητες σχετικά με τις αποστολές χρυσού προκάλεσαν απότομη αύξηση των αποθεμάτων στο Comex.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αποθηκεύει χρυσό για τρίτους, όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κεντρικές τράπεζες, έχει αντιμετωπίσει αυξημένη ζήτηση για απόσυρση χρυσού, με τον διοικητή της, Andrew Bailey, να υποβαθμίζει τη σημασία των αυξημένων χρόνων αναμονής. «Το Λονδίνο παραμένει η μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο. Εάν θέλεις να διαπραγματευτείς ή να χρησιμοποιήσεις χρυσό, πρέπει να τον έχεις στο Λονδίνο», δήλωσε την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα χρυσού στο Comex αυξήθηκαν κατά 36% αυτόν τον μήνα, με 244 μετρικούς τόνους να εισρέουν — οι μεγαλύτερες μηνιαίες εισροές από τον Μάιο του 2020, κατά την κορύφωση της πανδημίας. Ο Joe Cavatoni, αναλυτής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, εξήγησε ότι η ανάγκη για χρυσό προκύπτει από τη συμμόρφωση με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία απαιτούν την παράδοση φυσικού χρυσού. Παρόλο που ο Cavatoni παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι δασμοί πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν τον χρυσό, η αγορά παραμένει σε αναμονή για τις εξελίξεις στη διεθνή εμπορική πολιτική.