breaking newsΔιεθνή

Ρωσικές πηγές αναφέρουν την πιθανότητα ενός «διαστημικού πολέμου» με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας των σχεδίων του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο ονόμασε “Σιδερένιο Θόλο για την Αμερική” (Iron Dome). Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη αναχαιτιστικών πυραύλων στο διάστημα και την ταχεία ανάπτυξη ενός συνόλου υπερσύγχρονων αισθητήρων για την ανίχνευση υπερηχητικών και βαλλιστικών απειλών.

Ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του έκανε αναφορά στη Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία, γνωστή και ως “Πόλεμος των Άστρων”, που είχε προτείνει ο Ρόναλντ Ρίγκαν τη δεκαετία του 1980 και είχε σκοπό την ανάπτυξη ενός διαστημικού συστήματος για την αναχαίτιση πυραύλων. Αν και το σχέδιο είχε συνεχιστεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η κυβέρνηση Κλίντον το 1993-1994 επανεξέτασε το στρατηγικό αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ, μετατοπίζοντας το βάρος στα επίγεια συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και οδηγώντας τελικά στην κατάργηση της πρωτοβουλίας.

Αν και οι ΗΠΑ διαθέτουν την τεχνολογία και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλης κλίμακας, ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στην προστασία ολόκληρης της χώρας. Ο Ιγκόρ Σκομπτάκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ανέφερε ότι κανένα πυραυλικό σύστημα δεν είναι ικανό να αναχαιτίσει πλήρως μια μαζική εκτόξευση πυραύλων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ ίσως είναι περισσότερο μια διαπραγματευτική τακτική και όχι ένα πραγματικό στρατηγικό σχέδιο, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος θα προκαλούσε περαιτέρω εντάσεις.

Επιπλέον, ο Σκομπτάκ επεσήμανε ότι οι δορυφόροι και τα διαστημικά συντρίμμια θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την αποτελεσματικότητα ενός διαστημικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Ντμίτρι Στεφάνοβιτς, εμπειρογνώμονας του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, υποστήριξε ότι η κάλυψη ολόκληρης της αμερικανικής επικράτειας από τέτοια συστήματα είναι πρακτικά αδύνατη. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ανάπτυξη τοπικών αμυντικών συστημάτων που συνδυάζουν διάφορα μέσα όπλων και πληροφοριών είναι μια ρεαλιστική λύση, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων.

Το σχέδιο Τραμπ για την ανάπτυξη ενός διαστημικού αντιπυραυλικού συστήματος, αν προχωρήσει, αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις και ανησυχίες για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και τις πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο Ρώσος αντιστράτηγος εν αποστρατεία Βίκτορ Γέσιν εξέφρασε έντονες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να υλοποιήσει το σχέδιο για τη δημιουργία ενός διαστημικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο Τραμπ φαίνεται να προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα του Ρόναλντ Ρίγκαν με την ανάπτυξη ενός συστήματος ανάλογου με τη Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία (SDI), ωστόσο, εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία του πιθανότατα θα έχει την ίδια τύχη, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή της.

Ο Γέσιν υπογράμμισε ότι, εκτός από το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια στρατηγική, υπάρχει και το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, καθώς σήμερα δεν υπάρχει επαρκής τεχνολογία για την αποτελεσματική αναχαίτιση υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι είναι ικανοί να πραγματοποιούν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτές οι τεχνολογίες είναι απίθανο να αναπτυχθούν σύντομα, και με το χρονικό περιορισμένο πλαίσιο που έχει στη διάθεσή του ο Τραμπ (μόλις τέσσερα χρόνια), το σχέδιο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Η εκτίμηση αυτή αναδεικνύει τις τεχνολογικές και στρατηγικές δυσκολίες που συνδέονται με τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο, όπως φαίνεται, θα απαιτήσει σημαντικές και πολύπλοκες τεχνολογικές εξελίξεις για να καταστεί εφικτό.

Prime News.

Back to top button