
Το μυστήριο της απαγωγής των δύο Αρχιεπισκόπων του Χαλεπίου
Σήμερα, 22 Απριλίου 2025, συμπληρώνονται 12 χρόνια από την απαγωγή των Αρχιεπισκόπων Gregorios Yohanna Ibrahim και Paul Yazigi στη Συρία: ένα στοιχειωμένο ορόσημο που παραμένει τυλιγμένο στο μυστήριο. Αυτοί οι δύο εξέχοντες Χριστιανοί Ιεράρχες απήχθησαν το 2013 και παρά το πέρασμα της δεκαετίας, η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Τα στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο την εμπλοκή ισλαμιστών, τώρα στο τιμόνι της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας. Αυτό το νήμα εμβαθύνει στην ιστορία τους, τα στοιχεία που συνδέουν τον Αλ Σάρα με την εξαφάνισή τους και τις ευρύτερες επιπτώσεις για τις θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας.
Στις 22 Απριλίου 2013, οι επίσκοποι Mor Gregorios Yohanna Ibrahim και Paul Yazigi ταξίδευαν κοντά στο Χαλέπι σε μια ανθρωπιστική αποστολή για να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση δύο απαχθέντων ιερέων, του Michael Kayyal και του Maher Mahfouz, όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε σε ενέδρα στο Kfar Dael, ένα χωριό που ελέγχεται από δυνάμεις ανταρτών. Τέσσερις μασκοφόροι ένοπλοι, που περιγράφεται ότι είχαν «πρόσωπα από την Ανατολή, την Τσετσενία ή την Κιργιζία» και επικοινωνούσαν μόνο με χειρονομίες, ανάγκασαν ανάγκασαν το όχημα να σταματήσει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον οδηγό, τον διάκονο Fathallah Kaboud, του οποίου το σώμα βρέθηκε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά, και απήγαγαν τους επισκόπους. Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι δεν μιλούσαν αραβικά, ευθυγραμμιζόμενοι με την παρουσία ξένων μαχητών, πιθανώς Τσετσένων, στην περιοχή υπό το Μέτωπο Αλ Νούσρα του Τζολάνι. Παρά τις προσπάθειες διεθνών μεσολαβητών, καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη και το κίνητρο, ιδεολογικό ή πολιτικo κινητρο παραμενει ασαφές.
Η υπόθεση, που παρομοιάζεται με την εξαφάνιση του Moussa Sadr, υπογραμμίζει το χάος και την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης στη Συρία, χωρίς πρόοδο στην έρευνα μετά από 12 χρόνια.
Η απαγωγή έλαβε χώρα σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Μέτωπο Αλ Νούσρα του Τζολάνι, μια τζιχαντιστική ομάδα συμμαχική με την Αλ Κάιντα και χαλαρά συνδεδεμένη με το ISIS πριν από τη διάσπασή τους το 2013. Οι αναφορές για μη αραβόφωνους ενόπλους ταιριάζουν με το προφίλ των Τσετσένων μαχητών, οι οποίοι σχημάτισαν (και εξακολουθούν να αποτελούν!) ένα σημαντικό τμήμα των Joralan υπό τις εντολές των Al Nurani. Ενώ κανένα οριστικό στοιχείο δεν συνδέει άμεσα τον Τζολάνι με το έγκλημα, το περιστατικό συνέβη υπό τις τάξεις της αλΝούσρα και υπό τις διαταγές του Τζουλάνι.
Πολλοί προσπάθησαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Άσαντ, ειδικά μετά την κατάρρευση, αλλά τίποτα. Τίποτα δεν το δείχνει, και οι περιστάσεις ακόμη λιγότερο: η κυβέρνηση προστάτευε τους Χριστιανούς και η τοποθεσία της επίθεσης στο έδαφος των ανταρτών εμπλέκει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Καμία απαίτηση για λύτρα δεν υποδεικνύει ιδεολογικό κίνητρο, που ευθυγραμμίζεται με την τζιχαντιστική ατζέντα της Αλ Νούσρα.Ο Ahmed al-Sharaa, γνωστός και ως Abu Mohammad al-Jolani, έχει εξελιχθεί από σκιώδης πολέμαρχος στον ηγέτη της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας μέσω της Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), μιας μετονομαζόμενης Al Nusra. Υπό την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ, οι χριστιανικές κοινότητες της Συρίας απολάμβαναν σχετικής προστασίας και σταθερότητας. Αντίθετα, το καθεστώς του Jolani έχει αντιμετωπίσει τον έλεγχο για τη μεταχείρισή του προς τις θρησκευτικές μειονότητες. Αναφορές για δολοφονίες σε παράκτιες περιοχές όπως η Λατάκεια και η Ταρτούς εμπλέκουν τις δυνάμεις του HTS σε στοχευμένες επιθέσεις κατά μειονοτήτων, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στον κοινωνικό ιστό της Συρίας.
Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από την εξαφάνιση των επισκόπων, ωστόσο το καθεστώς των Τζιχαντιστών της Συρίας δεν έχει δώσει απαντήσεις, διατηρώντας ένα τείχος σιωπής γύρω από τη μοίρα τους. Αυτή η μυστικότητα αντανακλά την ευρύτερη ατιμωρησία που απολαμβάνουν ο Τζολάνι και οι δυνάμεις του, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε νόμιμη κυβέρνηση, ενώ παρακάμπτουν την ευθύνη για ενέργειες του παρελθόντος. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, ζήτησε να διεξαχθούν έρευνες για την απαγωγή και τη μεταχείριση των μειονοτήτων στη Συρία.
dimpenews.com