breaking newsΔιεθνή

Σε διάσκεψη κορυφής για το μεταναστευτικό και την Ουκρανία, παρίστανται η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σερβία

 

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ουγγαρίας, Σερβίας και Σλοβακίας, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, για την οποία οι τρεις συμμετέχοντες, όπως τόνισε, έχουν κοινές απόψεις. «Δεν αναφερόμαστε σε μεγάλες νίκες, αλλά στην ειρήνη ως επείγουσα ανάγκη, όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο», υπογράμμισε ο Αλεξάντρ Βούτσιτς.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης, δήλωσε: «Σέβομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ hotspot μεταναστών».

«Ο αγώνας κατά της παράνομης μετανάστευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απόλυτη προτεραιότητα, και καμία χώρα δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να υποδεχτεί μετανάστες», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σερβίας.

«Ας αναγνωρίσουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πέντε εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι, δεδομένου ότι δεν έχουν λάβει άσυλο, δεν έχουν καμία θέση στην Ένωση. Η παρουσία τους έχει κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συνέπειες. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι ύψιστης σημασίας», δήλωσε.

«Οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται πριν από την είσοδο κάποιου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ουγγαρία είναι το μόνο που αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά της παράνομης μετανάστευσης. Τα κέντρα φιλοξενίας που προτάθηκε να ιδρυθούν πρόσφατα σε ασφαλείς χώρες για τους μετανάστες, όπως στην Αφρική, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μαζική λύση, δήλωσε ο Όρμπαν μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Σλοβακίας και της Σερβίας στη σύνοδο κορυφής.

Prime News.

Back to top button