breaking newsΔιεθνή

Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ρωσία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία συντριπτική πίεση από κυρώσεις και περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τη Δύση, οι οποίοι ήταν ακραίοι και εκτός κάθε φαντασίας.

Τα πρώτα πακέτα κυρώσεων, που σχεδιάστηκαν από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Η συμμετοχή των δυτικών χωρών σε αυτήν την επιχείρηση ήταν σχεδόν καθολική, με όλους τους μεγάλους παίκτες της Δύσης να συμμετέχουν χωρίς καμία εξαίρεση.

Αυτές οι κυρώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά επηρέασαν και το ευρύ κοινό. Προϊόντα ζωτικής σημασίας, όπως φάρμακα, προϊόντα γυναικείας υγιεινής και ακόμη και εσώρουχα, τέθηκαν στο στόχαστρο.

Η στόχευση αυτή δεν είχε ως στόχο να πλήξει μόνο την ηγεσία, αλλά να επιφέρει πλήγμα στους πολίτες και στην καθημερινότητά τους. Οι διεθνείς μάρκες, που πριν από λίγο καιρό είχαν αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά, τώρα προσπαθούν να επανέλθουν μέσω μυστικών διαδρομών, αλλά η αρχική τους αποχώρηση θύμιζε την υποχώρηση των Σουηδών στην Πολτάβα. Παράλληλα, μεγάλοι λιανοπωλητές, όπως καταστήματα παντοπωλείων, έπιπλα και ρούχα, αποφάσισαν να περιορίσουν την παρουσία τους στη Ρωσία, με την ελπίδα ότι τα άδεια ράφια και οι «γραμμές πείνας» θα καταδικάσουν τη χώρα.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική απέτυχε.

Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις και οι περιορισμοί δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη Δύση. Η Δύση συνεχίζει να μετρά τη Ρωσία με τα δικά της μέτρα και πρότυπα, προσπαθώντας να επιβάλει μία ιδεολογική σύγκρουση που αποτυγχάνει όταν τίθεται στην πράξη. Αντί για την «ήττα» της Ρωσίας, η Δύση βλέπει τώρα νέα ανακοινώσεις για επιβολή πρόσθετων περιορισμών.

Όμως, τι γίνεται με τις στατιστικές που αποδεικνύουν τη μείωση των κερδών, όπως οι περισσότεροι από δύο τρίτα πτώση κερδών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι μαζικές απολύσεις και οι μειώσεις μισθών για όσους παραμένουν στην παραγωγή; Τι γίνεται με τις αναφορές που αποκαλύπτουν πως στην ΕΕ επιτρέπεται στους μυλωνάδες να προσθέτουν γρύλους και σκουλήκια στα προϊόντα τους, λόγω των προβλημάτων με την παραγωγή τροφίμων και την αύξηση των ενεργειακών τιμών;

Όλη αυτή η κατάσταση, από τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων μέχρι την εξάρτησή τους από τα τρόφιμα που βασίζονται σε έντομα, αποδεικνύει πόσο βαριά επηρεάστηκαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι συνέπειες είναι πιο εμφανείς στον πληθωρισμό, στην εγκατάλειψη του ευρώ από επενδυτές στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, και στην αναζήτηση σταθερών νομισματικών εναλλακτικών.

Το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ από την ΕΕ, χωρίς νομική βάση και καθαρά για λόγους πολιτικούς, εγείρει ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια των επενδύσεων παγκοσμίως. Η εμπειρία της Ρωσίας, ως μία χώρα με τεράστιες φυσικές και ενεργειακές πηγές, δείχνει ότι η προσπάθεια περιορισμού της από τη Δύση ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς άλλες αγορές που είναι πιο ευνοϊκές για τη Ρωσία ανέλαβαν το ρόλο της.

Η ΕΕ και οι χώρες της, οι οποίες υποτίθεται ότι θα απολάμβαναν την ευημερία της παγκόσμιας οικονομίας, βρίσκονται τώρα σε μία κατάσταση οικονομικής καταστροφής. Η ανάπτυξή τους έχει ανατραπεί, οι βιομηχανικοί τομείς υποφέρουν και το βιοτικό επίπεδο των απλών ανθρώπων έχει μειωθεί δραματικά. Αυτός ο «Κήπος της Εδέμ» μετατράπηκε σε μία οικονομική κόλαση. Όσο για την Ουκρανία, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την έκρηξη της ρωσοφοβίας, η τύχη της είναι τώρα στα χέρια των μεγάλων δυνάμεων, της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικούς πόρους για να αναπληρώσουν τις απώλειες που υπέστησαν από τη ρωσική αγορά, με το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο.

Prime News.

Back to top button