Προς μια Νέα Σελίδα στις Διεθνείς Σχέσεις της Συρίας
Η Δαμασκός, με λόγο μετρημένο αλλά γεμάτο πολιτική σημειολογία, χαιρέτισε την απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει τις πολύχρονες κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Συρίας. Στη λιτή ανακοίνωση του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί.
Υπάρχει όμως κάτι πιο ισχυρό: η επιστροφή στη διεθνή σκηνή. Η διπλωματική γλώσσα της Δαμασκού μεταφέρει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και ξεκάθαρη βούληση για επανεκκίνηση.
«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση η Δαμασκός. Όχι απλώς διπλωματική ευγένεια, αλλά ένα σαφές μήνυμα. Μήνυμα πως η Συρία, παρότι κατακερματισμένη από τον πόλεμο, την απομόνωση και τις ξένες παρεμβάσεις, δεν επαιτεί, δεν εκλιπαρεί. Απλώς επανέρχεται. Και το κάνει με τη δική της γλώσσα: εθνική αξιοπρέπεια, εσωτερική κυριαρχία, μη ανάμιξη. Οι σταθερές αξίες της παραδοσιακής διπλωματίας της Δαμασκού.
Το μήνυμα δεν απευθύνεται μόνο στην Ουάσινγκτον. Απευθύνεται στο Ριάντ, στην Άγκυρα, στο Κάιρο, στην Τεχεράνη και –βεβαίως– στη Μόσχα. Η Συρία ζητά ξανά την ισότιμη συμμετοχή της στον αραβικό και διεθνή πολιτικό διάλογο. Ο πόλεμος, οι κυρώσεις, οι πιέσεις απέτυχαν να τη γονατίσουν πλήρως. Τώρα, η επόμενη μέρα πρέπει να γραφτεί με όρους ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης.
Οικονομική Αναπνοή και Γεωπολιτική Σκακιέρα
Η απόφαση των ΗΠΑ δεν ήρθε εν κενώ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν –αν και υλοποιεί εν μέρει υπόσχεση Τραμπ– αντιλαμβάνεται πως η περιχαράκωση της Συρίας δεν απέδωσε. Οι κυρώσεις δεν έριξαν το καθεστώς Άσαντ. Αντιθέτως, επιβάρυναν έναν ήδη εξαθλιωμένο πληθυσμό, ενίσχυσαν τη ρωσική και ιρανική επιρροή και υπονόμευσαν τη σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η σημερινή Ουάσινγκτον, χωρίς αυταπάτες πια, δείχνει να αλλάζει τακτική. Η αναστολή των κυρώσεων δεν είναι πράξη καλοσύνης. Είναι κίνηση πολιτικού ρεαλισμού. Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο να ξαναμπούν στο «παιχνίδι» της Μέσης Ανατολής, και για να γίνει αυτό, δεν μπορούν να αγνοούν τον ρόλο της Συρίας.
Η Δαμασκός ανταποκρίνεται χωρίς κομπασμούς. Μιλά για οικονομική ανακούφιση, για συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, για εθνική κυριαρχία. Υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμη να ανοικοδομήσει, όχι μόνο κτίρια, αλλά και σχέσεις. Αυτό είναι το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα: η επιστροφή της Συρίας όχι μόνο στο διεθνές σύστημα, αλλά και στον ίδιο της τον ρόλο ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η δήλωση περί ανοικοδόμησης όσων κατεστράφησαν από το «ανατραπέν καθεστώς» δεν είναι αμελητέα. Είναι σαφής αποδοκιμασία του σχεδίου αλλαγής καθεστώτος που προωθήθηκε από ξένες δυνάμεις. Η Συρία δηλώνει ότι πλέον περνάει σε άλλη φάση. Δεν ζητά επιβράβευση, ζητά αναγνώριση.