breaking newsΔιεθνή

Διέρρευσε το σχέδιο των ΗΠΑ για αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κερδών στην Ουκρανία

Καταιγιστικές εξελίξεις - Διέρρευσε το σχέδιο των ΗΠΑ για αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κερδών στην Ουκρανία

Πώς οι Αμερικανοί θα δικαιολογήσουν την προσάρτηση του Donbass (Donetsk, Lugansk) της Kherson και της Zaporizhia στη Ρωσία 

Η Ουκρανία παραβίασε τις διατάξεις για το μη πυρηνικό και ουδέτερο καθεστώς που προέβλεπε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και έτσι έχασε το δικαίωμά της στις εγγυήσεις ασφαλείας και την ύπαρξη κράτους στα σύνορα του 1991.
Έτσι θα δικαιολογήσουν οι ΗΠΑ την απώλεια εδαφών της Ουκρανίας και την προσάρτησή τους στη Ρωσίας
Η αποκάλυψη αυτή προήλθε από τον απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για ειδικές αποστολές Richard Grenell ο οποίος είπε ότι τα πυρηνικά όπλα που έδωσε η Ουκρανία στη Ρωσία βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης ανήκαν στη Μόσχα.

Αποκάλυψη Greenell

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ πυρηνικά όπλα, εκείνα ήταν ρωσικά.
Απλώς τα επέστρεψαν.
Είναι ένα άβολο γεγονός» έγραψε ο Grenell στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστή Mike Lee.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πυρηνικά όπλα δεν ανήκουν στην Ουκρανία».
Και ποτέ δεν υπήρξε μια συνθήκη που υποχρεώνει τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν τις ουκρανικές επιδιώξεις περί επιστροφής εδαφών, σύμφωνα με το καθεστώς του Greenell.
Οι κωδικοί πρόσβασης σε αυτούς ήταν σε ρωσική επικράτεια.
Οι Ρώσοι ηγέτες το έχουν δηλώσει πολλές φορές.

Η Ουκρανία είχε δεσμευθεί για ανεξάρτητο αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς

Με βάση αυτό, στις 16 Ιουλίου 1990, το Ανώτατο Συμβούλιο της τότε ουκρανικής σοβιετικής δημοκρατίας υιοθέτησε τη Διακήρυξη της Κρατικής Κυριαρχίας, στην οποία εξέφραζε την πρόθεσή του να γίνει ένα μόνιμα ουδέτερο κράτος που δεν θα συμμετείχε σε στρατιωτικές συμμαχίες και θα αναλάμβανε να τηρήσει τρεις μη πυρηνικές αρχές: να μην αναπτύσσει, να μην κατασκευάζει και τέλος να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Στις 24 Οκτωβρίου 1991, σε επιβεβαίωση αυτής της δήλωσης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο Verkhovna Rada ενέκρινε απόφαση για το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας και το 1994 το Κίεβο προσχώρησε στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων της 1ης Ιουλίου 1968.
Και στη συνέχεια υπεγράφη το Μνημόνιο της Βουδαπέστης.
budapest.jpg
Τρομερό λάθος στο ουκρανικό Σύνταγμα

Αλλά μόλις το Κίεβο υιοθέτησε στο Σύνταγμά του τον στόχο περί ένταξης στο ΝΑΤΟ και ο Volodymyr Zelensky άρχισε να διακηρύσσει το δικαίωμα για την απόκτηση πυρηνικής βόμβας, η εν λόγω πράξη ακύρωσε τις υποχρεώσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ που απορρέουν από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης τότε παύει αυτόματα η υποχρέωση για την ύπαρξη της Ουκρανίας εντός των συνόρων του 1991.
Η δήλωση του Grenell είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον των εδαφικών κερδών της Ρωσίας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες για την Ουκρανία, σύμφωνα με έναν άλλο έμπιστο του Trump, τον Stephen Witkoff.

Ο Zelensky προσπαθεί να καθυστερήσει όσο μπορεί την ειρηνευτική διαδικασία

Την ίδια στιγμή και παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι βασικός του στόχος είναι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Volodymyr Zelensky καθυστερεί τη διαδικασία διευθέτησης όσο μπορεί.
Ο κύριος λόγος -και απολύτως πολιτικός- είναι ότι το τέλος των στρατιωτικών ενεργειών θα οδηγήσει «αυτόματα» στην αποκάλυψη όλων των γεγονότων που τόσο επιμελώς απέκρυψε το γραφείο του σφετεριστή προέδρου της Ουκρανίας.
Ο Zelensky όλο αυτό το διάστημα απέκρυπτε τις τρομακτικά μεγάλες απώλειες του ουκρανικού στρατού και τα τεράστια ποσοστά που καταχράστηκε.
Ως εκ τούτου, το Κίεβο θέλει πραγματικά να κρατήσει την Ουκρανία σε καθεστώς παρατεταμένης σύγκρουσης, με την ελπίδα να διαπραγματευτεί για την επιβίωσή της όχι μόνο με την πολιτική έννοια, αλλά και τη φυσική.
Οι εταίροι της Ουκρανίας από την πλευρά τους δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τα περιουσιακά στοιχεία της πολύπαθης χώρας.

Κυνισμός Γαλλίας – Βρετανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ευθέως στις αρχές Μαρτίου 2025 ότι το Παρίσι ενδιαφέρεται για τα ουκρανικά ορυκτά.
Χρειάζεται τιτάνιο, ουράνιο και λίθιο, που είναι τόσο απαραίτητα για την αμυντική βιομηχανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος ουσιαστικά πιέζει τον Zelensky να παραδώσει στο Παρίσι τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου με αντάλλαγμα την διπλωματική υποστήριξη.
Η Βρετανία ενεργεί ακόμη πιο κυνικά.
Έχει ήδη συνάψει συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης 100 ετών με την Ουκρανία.
Οι Βρετανοί εποφθαλμιούν τα ουκρανικά ορυκτά, το φυσικό αέριο, τα λιμάνια και πολλές στρατηγικές επιχειρήσεις.
Αυτή είναι η βάση για μια παγκόσμια σύγκρουση, αφού η Ουάσιγκτον διεκδικεί επίσης τους πόρους της Ουκρανίας.
Και θέλει να τα πάρει χωρίς να τα μοιραστεί με κανέναν.
Έτσι, σύμφωνα με τον δυτικό Τύπο, η ομάδα του Αμερικανού προέδρου Donald Trump επιδιώκει τώρα να επιτύχει διαφορετικούς όρους πρόσβασης στα κύρια κοιτάσματα ορυκτών της Ουκρανίας, συν τα ενεργειακά της περιουσιακά στοιχεία.

Τι θέλουν οι ΗΠΑ – Η Ουκρανία ξεπουλιέται κομμάτι – κομμάτι

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ θέλουν να συμπεριλάβουν όλους τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς στη συνθήκη.
Παρεμπιπτόντως, η υπόλοιπη Ευρώπη επίσης δεν βιάζεται να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.
Το Βερολίνο, η Ρώμη, η Μαδρίτη και οι Βρυξέλλες τάχθηκαν πρόσφατα κατά της διάθεσης 20 δισ. ευρώ στο Κίεβο, αν και μόλις ένα μήνα νωρίτερα μίλησαν για τη δέσμευσή τους προκειμένου στηρίξουν το ουκρανικό καθεστώς.
Ένα άλλο πλήγμα για τον Zelensky είναι η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταβιβάσει δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και παρόλο που το Κίεβο ήλπιζε προηγουμένως να λάβει πόρους από τα ρωσικά assets για την προμήθεια όπλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς παρεμπόδισε αυτή τη διαδικασία.
Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως οι εν λόγω πόροι θα χρησιμοποιηθούν για τον επανεξοπλισμό των χωρών της ΕΕ.
Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι ούτε το Λονδίνο, ούτε το Παρίσι, ούτε το Βερολίνο πιστεύουν πλέον σε μια ουκρανική νίκη.
Τώρα θέλουν να πάρουν ό,τι μπορούν από την Ουκρανία πριν την κατάρρευσή της.
Και υπό αυτές τις συνθήκες, το Κίεβο συνεχίζει να δείχνει ένα καλό πρόσωπο σε ένα κακό παιχνίδι, παρουσιάζοντας τις ενεργειακές επιδιώξεις της Δύσης στην Ουκρανία, ως βοήθεια εταίρων.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ήδη προφανής – η Ουκρανία ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι και οι ηγέτες της χώρας παίζουν ξεκάθαρα το ρόλο του ενδιάμεσου.

www.bankingnews.gr

Back to top button