breaking newsΔιεθνή

Αργεντινή: Σχέδιο του προέδρου Μιλέι για ενεργειακή κυριαρχία και καινοτομία

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, παρουσίασε ένα φιλόδοξο και τολμηρό σχέδιο για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε παγκόσμια ενεργειακή δύναμη. Το σχέδιο, γνωστό ως «Πυρηνικό Σχέδιο της Αργεντινής», στοχεύει στην ανάπτυξη και χρήση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), οι οποίοι είναι συμπαγείς και αποτελεσματικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, σχεδιασμένοι για να παρέχουν αξιόπιστη ενέργεια τόσο για εμπορικές όσο και για άλλες μεγάλες βιομηχανικές εφαρμογές.

«Μετά από χρόνια στασιμότητας, η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει με δύναμη και είμαστε αποφασισμένοι να ηγηθούμε, όχι να ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Μιλέι, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες φυσικές δυνατότητες της Αργεντινής, όπως οι πλούσιοι ενεργειακοί πόροι και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, καθώς και το ευνοϊκό ψυχρό κλίμα της Παταγονίας, το οποίο θεωρεί ιδανικό για την εγκατάσταση τεχνολογιών υψηλής ενεργειακής έντασης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. «Η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη πηγή που μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά, άφθονα και γρήγορα τις ενεργειακές απαιτήσεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας», πρόσθεσε.

Το σχέδιο και οι στρατηγικοί στόχοι

Το «Πυρηνικό Σχέδιο της Αργεντινής» θα λάβει την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, να συμμετέχει στην επίσημη παρουσίαση του σχεδίου μαζί με τον βασικό σύμβουλο του Μιλέι, Ντέμιαν Ρέιντελ. Ο Ρέιντελ επισήμανε την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, κυρίως λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας.

Η πρώτη φάση του σχεδίου επικεντρώνεται στην κατασκευή ενός μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR) στον πυρηνικό σταθμό Atucha, ο οποίος αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και να μειώσει τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Ο Ρέιντελ ανέφερε ότι το έργο θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου με την τεχνολογία που αναπτύχθηκε από Αργεντινούς πυρηνικούς μηχανικούς, οι οποίοι θεωρούνται μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο. «Αυτό το σχέδιο θα μας εξασφαλίσει ενεργειακή κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να εξάγουμε την τεχνολογία μας σε άλλες χώρες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «τα μπλακάουτ θα γίνουν απλώς μια κακή ανάμνηση» για την Αργεντινή.

Στη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, η Αργεντινή σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα ανεκμετάλλευτα αποθέματα ουρανίου της για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της και να εδραιωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην εξαγωγή πυρηνικών καυσίμων. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να τοποθετήσει την Αργεντινή στην κορυφή της διεθνούς σκηνής της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ενώ παράλληλα επιδιώκει να καταστήσει τη χώρα κόμβο καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Αργεντινή διαθέτει ήδη τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις—Atucha I, Atucha II και Embalse—οι οποίες συνδυασμένα καλύπτουν περίπου το 9% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2023. Το σχέδιο για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών μονάδων αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία κάλυψης των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της Αργεντινής.

Ανάκαμψη της αργεντινής και οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Η παρουσίαση του «Πυρηνικού Σχεδίου» έρχεται σε μια εποχή που η Αργεντινή έχει αναδυθεί από μια σοβαρή οικονομική ύφεση, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση του Μιλέι και τις τολμηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Αργεντινής, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3,9% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με βασικούς τομείς όπως η γεωργία, η εξόρυξη και οι καταναλωτικές δαπάνες να οδηγούν στην ανάπτυξη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μιλέι προχώρησε στην κατάργηση του φόρου 30% επί των αγορών σε ξένο νόμισμα μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, που είχε επιβάλει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ο φόρος, γνωστός ως «Φόρος για μια Συμπεριλαμβανόμενη και Αλληλεγγύη Αργεντινή» (PAIS), είχε επιβληθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντεζ.

Ο Μιλέι δήλωσε ότι η μείωση των φόρων θα συνεχιστεί και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιστρέψει το δημοσιονομικό πλεόνασμα με τη μορφή ελάφρυνσης για τους φορολογούμενους. «Λιγότεροι φόροι σημαίνουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του για τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης της χώρας.

Το πυρηνικό σχέδιο της Αργεντινής, λοιπόν, δεν είναι μόνο μια στρατηγική ενεργειακής ανεξαρτησίας, αλλά και ένα όραμα για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και στην καινοτομία.

Prime News.

Back to top button