Η υπόθεση των τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτικών στη Λιθουανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία και να εξελίσσεται. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, βρέθηκε το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M88 Hercules (APC) στο οποίο επέβαιναν οι στρατιώτες. Το όχημα εντοπίστηκε σε βάλτο, όπου φέρεται να έχει βυθιστεί κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, σύμφωνα με το ραδιόφωνο LRT.
Ο ειδικός Andrejus Gaidamavičius εξήγησε ότι ο βάλτος, που είναι γνωστός ως «βάλτος cranberry», φαίνεται παραπλανητικός καθώς φαίνεται να είναι ασφαλής για περπάτημα, αλλά ο βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός μπορεί να βυθιστεί στο έδαφος του. Το APC βρέθηκε στον βάλτο, ωστόσο, οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν εντοπίστηκαν μέσα στο όχημα και οι έρευνες συνεχίζονται.
Η απουσία των πτωμάτων ενισχύει την υπόθεση ότι οι στρατιώτες ενδέχεται να έχουν μεταφερθεί από τους δράστες μιας πιθανής επίθεσης εναντίον τους. Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Dovilė Šakalienė, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί τι ακριβώς περιέχει το στρατιωτικό όχημα που βρέθηκε στο υδάτινο σώμα της ελώδους περιοχής.
Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι τα πτώματα μπορεί να βρίσκονται στον βάλτο, αλλά η ανάσυρσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνθηκών του εδάφους. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι προκλήσεις της περιοχής περιλαμβάνουν το νερό, την πυκνή λάσπη και το μαλακό έδαφος, γεγονός που καθιστά την ανάσυρση εξαιρετικά περίπλοκη και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Οι μηχανικοί στο χώρο κατασκευάζουν φράγματα από χώμα και άμμο για να δημιουργήσουν μια περιορισμένη περιοχή από την οποία θα μπορεί να αντληθεί το νερό και να εκκενωθεί η λάσπη, επιτρέποντας έτσι στους διασώστες να αποκτήσουν πρόσβαση στον βάλτο.

Η υπόθεση των τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών στη Λιθουανία, που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, συνεχίζει να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία. Την Τρίτη 25 Μαρτίου 2025, οι τέσσερις στρατιώτες και το όχημα μεταφοράς τους εξαφανίστηκαν ξαφνικά, ενώ την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 26 Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι οι στρατιώτες βρέθηκαν νεκροί, όπως μεταδίδει η Delfi. Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Gintautas Palutskas, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιπλέον πληροφορίες για το περιστατικό, ενώ οι συνθήκες και τα αίτια του θανάτου τους παραμένουν υπό διερεύνηση.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν τακτική εκπαίδευση κοντά στην πρωτεύουσα Βίλνιους, και παραμένει ασαφές πώς βρέθηκαν τόσο κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες ανήκαν στην 1η Ταξιαρχία της 3ης Μεραρχίας Πεζικού και εκτελούσαν προγραμματισμένη εκπαίδευση την ώρα του συμβάντος. Ο Αμερικανός υποστράτηγος Charles Costanza ευχαρίστησε τις Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την ταχεία ανταπόκρισή τους στην επιχείρηση αναζήτησης.
Η επιχείρηση διάσωσης κινητοποιήθηκε άμεσα και από τις λιθουανικές αρχές και την αμερικανική πρεσβεία. Στη διαδικασία εντοπισμού συμμετείχαν στρατιωτικοί από διάφορες χώρες, καθώς και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Συνοριοφυλακής. Το σημείο του συμβάντος ήταν το κέντρο εκπαίδευσης General Silvestras Žukauskas στην Pabradė, κοντά στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το Baltic News Service (BNS), υπήρξαν αναφορές που υποδεικνύουν ότι οι Ρωσικές και Λευκορωσικές ειδικές δυνάμεις ενδέχεται να εμπλέκονται στον θάνατο των τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών. Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της εκδοχής, οι φήμες εξαπλώθηκαν σε λιθουανικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Επίσημες πηγές από τις ΗΠΑ και τη Λιθουανία δεν έχουν σχολιάσει το θέμα, επικεντρωμένες στην έρευνα των αιτίων του θανάτου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι σταθμευμένες στη Λιθουανία από το 2019, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας, και η παρουσία τους είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2025. Ωστόσο, ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα επ’ αόριστον.

Η ένταση στην περιοχή των Βαλτικών Χωρών, που περιλαμβάνει τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, είναι υψηλή, λόγω των τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία και κυρίως τη Λευκορωσία, ειδικά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους το 1990 και την κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία το 2022.