
Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο του Παρισιού για την Ουκρανία απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και συμφώνησαν να τις ενισχύσουν, προκειμένου να εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα.
Στην ατζέντα της Συνόδου, που διήρκεσε τρεις ώρες, ήταν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ανάμεσά τους και η ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, αν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, για την τήρησή της.
«Η Ρωσία δεν θέλει κανένα είδος ειρήνης», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προειδοποίησε ότι η άρση των κυρώσεων τώρα θα ήταν καταστροφική για τη διπλωματία.
Οι σύμμαχοι του Κιέβου ομόφωνα συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και τις ένοπλες δυνάμεις της και πως δεν είναι η ώρα να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης την αποστολή γαλλοβρετανικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για να εργαστεί με τις ουκρανικές δυνάμεις αναφορικά με τον σχεδιασμό του μελλοντικού ουκρανικού στρατού.
Η άρση των κυρώσεων αυτή τη στιγμή θα ήταν σοβαρό σφάλμα, τόνισε ο Όλαφ Σολτς. «Δεν έχει κανένα νόημα ο τερματισμός των κυρώσεων πριν από την επίτευξη της ειρήνης», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος. «Δυστυχώς έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο γι’ αυτό», συμπλήρωσε.
Δεν είναι η ώρα για άρση των κυρώσεων, τόνισε και ο Κιρ Στάρμερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. «Είναι απολύτως σαφές ότι η Ρωσία προσπαθεί να καθυστερήσει, παίζει παιγνίδια, και εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι επ’ αυτού», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στα πλαίσια μιας συμμαχίας προθύμων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εργασίες της Συνόδου.
Συμπλήρωσε ότι αυτή η συζήτηση «ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιαστούμε στο κύριο», το οποίο δεν είναι άλλο από το «πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός».