breaking newsΔιεθνή

Η Ινδία κατηγορείται για σύνδεση με παράνομες ουσίες που σκοτώνουν 54.000 Αμερικανούς ετησίως

Η πρόσφατη έκθεση «Ετήσια αξιολόγηση απειλών της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, 2025», που κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου, φέρνει στην επιφάνεια σοβαρές ανησυχίες για τον ρόλο της Ινδίας στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τις καλές σχέσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, με τον Ινδό πρωθυπουργό, Narendra Modi, η έκθεση κατατάσσει την Ινδία ως μια από τις χώρες που παρέχουν πρόδρομες ουσίες και εξοπλισμό στους εμπόρους ναρκωτικών, ειδικά για την παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών όπως η φαιντανύλη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ινδία, μαζί με την Κίνα, αναφέρεται ως μία από τις κύριες πηγές παράνομων χημικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών που διακινούνται στην αγορά των ΗΠΑ. Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με την διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Tulsi Gabbard, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς τα καρτέλ του Μεξικού είναι υπεύθυνα για την παράνομη διακίνηση αυτών των ουσιών και έχουν επηρεάσει την υγεία και την ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών.

Η έλλειψη αυστηρών ελέγχων από τις χώρες προέλευσης, και η χρήση εσφαλμένων αποστολών και άναρχων χημικών ουσιών διπλής χρήσης, επιτρέπει σε εγκληματικές οργανώσεις να συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητές τους. Ειδικά η παραγωγή φαιντανύλης, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα στους 54.000 θανάτους που καταγράφηκαν στην Αμερική λόγω συνθετικών οπιοειδών, τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις με τη βοήθεια προμηθευτών και μεσαζόντων.

Η αναφορά στην Ινδία ως πηγή πρόδρομων ουσιών για τη φαιντανύλη, την ηρωίνη και τη μεθαμφεταμίνη επισημαίνει ένα σοβαρό ζήτημα διεθνούς παρανομίας που επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις προηγούμενες πολιτικές καλές σχέσεις μεταξύ των ηγετών τους. Το γεγονός ότι η Ινδία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στην τροφοδότηση της παράνομης αγοράς ναρκωτικών στις ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις και να επηρεάσει την πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ σχετικά με την καταπολέμηση της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών.

Η σύμπτωση της επίσκεψης της Tulsi Gabbard στην Ινδία και οι κατηγορίες κατά ινδικών εταιρειών για συμμετοχή στη διακίνηση χημικών ουσιών φαιντανύλης στις ΗΠΑ προσδίδουν μια ειρωνική διάσταση στην κατάσταση. Η Gabbard, που είναι γνωστή για τις θετικές της θέσεις σχετικά με την Ινδία και τις καλές σχέσεις με τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi, αναφέρθηκε στην Ινδία στην έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ ως πηγή για την παράνομη εισαγωγή χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαιντανύλης.

Η αμέσως μετά την επίσκεψη της Gabbard σύλληψη στελεχών δύο ινδικών εταιρειών, της Raxuter Chemicals και της Athos Chemicals, για εγκληματική συνωμοσία με σκοπό τη διανομή και εισαγωγή πρόδρομων ουσιών φαιντανύλης, έχει προκαλέσει αίσθηση και ενίσχυσε τη σχέση της Ινδίας με το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών, παρά τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες. Η σύλληψη αυτών των ινδικών επιχειρηματιών είναι σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που ινδικές εταιρείες και στελέχη τους κατηγορούνται για εμπλοκή σε αυτήν την παράνομη δραστηριότητα.

Η φαιντανύλη, η οποία θεωρείται η πιο θανατηφόρα απειλή ναρκωτικών στις ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει έναν σοβαρό πονοκέφαλο για τις αμερικανικές αρχές, καθώς τα καρτέλ και οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τη διαθεσιμότητα πρόδρομων χημικών ουσιών από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ναρκωτικών στην αμερικανική αγορά.

Η Ινδία, παρόλο που αποτελεί θύμα ναρκοτρομοκρατίας και τρομοκρατίας που χρηματοδοτείται από τη διακίνηση ναρκωτικών, βρίσκεται σε μια περίπλοκη θέση, καθώς ενώ αγωνίζεται να περιορίσει τη διάδοση ναρκωτικών στα εδάφη της, ενδέχεται να εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, στην παράνομη προμήθεια χημικών ουσιών σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, αυτό το πρόβλημα δημιουργεί επιπλοκές στις διπλωματικές σχέσεις της Ινδίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν την Ινδία ως έναν σημαντικό εταίρο, αλλά και ως χώρα που συνεισφέρει στην αυξανόμενη απειλή των ναρκωτικών.

Η αναφορά της Ινδίας στην πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ως σημαντικής πηγής για παράνομες ουσίες και εξοπλισμό φαιντανύλης προκαλεί ερωτήματα, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι η Ινδία, όπως και άλλες χώρες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διακίνηση ναρκωτικών λόγω της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα στη Χρυσή Ημισέληνο και το Χρυσό Τρίγωνο, περιοχές γνωστές για την παραγωγή ναρκωτικών.

Η Ινδία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη θέση: ενώ η ίδια αντιμετωπίζει τη δική της μάχη ενάντια στην ναρκοτρομοκρατία και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ταυτόχρονα διαδραματίζει ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο παράνομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ναρκωτικών. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πολλές από τις χημικές ουσίες που προέρχονται από την Ινδία θεωρούνται «χημικά διπλής χρήσης» και χρησιμοποιούνται σε νόμιμες βιομηχανίες, γεγονός που δημιουργεί ένα θολό τοπίο όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ νόμιμης και παράνομης χρήσης αυτών των ουσιών.

Αυτό το γεγονός ενδέχεται να δημιουργεί τις συνθήκες για σύγχυση ή ακόμη και αδικαιολόγητες κατηγορίες κατά ινδικών εταιρειών και φορέων που ενδέχεται να μην είναι άμεσα υπεύθυνοι για την παράνομη χρήση των προϊόντων τους. Οι τελευταίες σύλληψης ινδικών στελεχών εταιρειών για εμπλοκή σε διακίνηση χημικών ουσιών φαιντανύλης καταδεικνύουν την πολυπλοκότητα του προβλήματος και την αμφιλεγόμενη γραμμή που διαχωρίζει τη νόμιμη παραγωγή από την παράνομη διακίνηση.

Επιπλέον, η φετινή έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στις μη κρατικές εγκληματικές οργανώσεις, όπως οι έμποροι ναρκωτικών και οι τρομοκράτες, αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι ομάδες αποτελούν μεγάλες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ και την ευημερία των πολιτών της. Η εν λόγω αναφορά στην Ινδία προσδίδει μια αντιφατική διάσταση, δεδομένων των γεωπολιτικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας, αλλά και της συνεχιζόμενης συνεργασίας τους σε ζητήματα ασφάλειας και εμπορίου.

Η έκθεση, λοιπόν, αναδεικνύει το γεγονός ότι ενώ η Ινδία θεωρείται ένας στρατηγικός εταίρος στην περιοχή, η διαχείριση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από διασυνοριακές εγκληματικές οργανώσεις παραμένει μια δύσκολη πρόκληση για την ινδική κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια ένταση στην αμερικανική πολιτική, καθώς η Ινδία φαίνεται να βρίσκεται σε μια αμφίδρομη σχέση, όπου είναι ταυτόχρονα εταίρος και αντικείμενο ανησυχίας σε ό,τι αφορά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την τρομοκρατία.

Η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Ινδία, σύμφωνα με πολλούς γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές, συνδέεται άμεσα με την απόφαση του Νέου Δελχί να επιλέξει το ρωσικό μαχητικό Su-57 αντί για το αμερικανικό F-35. Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία, αλλά ταυτόχρονα η Ινδία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις στρατιωτικές της προμήθειες, εξισορροπώντας τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής κοινοπραξίας Rosoboronexport τον Μάρτιο 2025 επισημαίνει την πρόθεση της Ινδίας να ξεκινήσει την παραγωγή του Su-57 υπό άδεια, εκσυγχρονίζοντας τη γραμμή παραγωγής για τα ήδη υπάρχοντα Su-30MKI. Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία της Ινδίας με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία, ιδίως μέσω της παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών.

Η Ινδία έχει ήδη κατασκευάσει πάνω από 200 Su-30MKI υπό άδεια και έχει την τεχνογνωσία και τις υποδομές για να αναλάβει την παραγωγή και άλλων ρωσικών μαχητικών, όπως το Su-57. Το Su-57, ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς, θεωρείται ότι μπορεί να δώσει στην Ινδία στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων της, κυρίως του Πακιστάν, το οποίο σχεδιάζει να εντάξει στο οπλοστάσιό του τα κινεζικής προέλευσης στελθ μαχητικά FC-31 έως το 2029. Αυτό αυξάνει τις πιέσεις για την Ινδία να επενδύσει σε προηγμένα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, προκειμένου να διατηρήσει την ισχύ και την υπεροχή της στον αέρα.

Αυτό το βήμα ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί το F-35 ως την κορυφαία επιλογή για τις χώρες που θέλουν να ενισχύσουν τις δυνατότητες των αεροπορικών τους δυνάμεων με μαχητικά πέμπτης γενιάς. Η απόφαση της Ινδίας να επιλέξει το Su-57, παρά τη στενή στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να έχει γεωπολιτικές συνέπειες για τις αμερικανο-ινδικές σχέσεις, ειδικά αν η Ινδία επιδιώξει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις στρατιωτικές της προμήθειες και ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Η συνεχής πίεση από την Κίνα και το Πακιστάν ενδέχεται να επηρεάσει και τις μελλοντικές στρατηγικές αποφάσεις της Ινδίας σχετικά με τις στρατιωτικές της προμήθειες, αν και η χώρα παραμένει σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ στην περιοχή, ειδικά με το βλέμμα στη στρατηγική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Prime News.

Back to top button