Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε την ιδέα να θέσει την Ουκρανία υπό την εξωτερική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μιας ενδεχόμενης μακροπρόθεσμης συμφωνίας που θα τερμάτιζε τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε υποβρύχια βάση στην αρκτική περιοχή του Μουρμάνσκ, στις 28 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν επανέλαβε τις προηγούμενες θέσεις του ότι η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει νόμιμη εξουσιοδότηση και για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη για την υπογραφή και τήρηση οποιασδήποτε συμφωνίας ειρήνης.
Η αμφισβήτηση της νομιμότητας της Ουκρανικής κυβέρνησης από τον Πούτιν βασίζεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία έχει αναβάλει τις προγραμματισμένες εκλογές της και παραμένει υπό στρατιωτικό νόμο λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της Ουκρανίας, δεν διεξάγονται εκλογές όταν η χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο.
Παρόλο που η αναβολή των εκλογών συνάδει με τους κανονισμούς της Ουκρανίας σε περίπτωση πολέμου, ο Πούτιν υποστήριξε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν αβεβαιότητα για το ποιος θα εκπροσωπεί την Ουκρανία στο μέλλον και ποιος θα είναι σε θέση να τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ανησυχία ότι νέοι ηγέτες μπορεί να αναλάβουν την εξουσία στην Ουκρανία μέσω εκλογών και να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την τρέχουσα κυβέρνηση.
«Δεν είναι σαφές με ποιον να υπογράψουμε τα έγγραφα και ποια θα είναι η ισχύς αυτών των εγγράφων, διότι αύριο μπορεί να προκύψουν νέοι ηγέτες στην Ουκρανία και να δηλώσουν ότι δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση που υπέγραψε αυτές τις συμφωνίες και άρα να τις ακυρώσουν», είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν προσωρινά τη διοίκηση μιας χώρας σε καταστάσεις κρίσης. Ως παράδειγμα, επικαλέστηκε την περίπτωση του Τίμορ-Λέστε, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν την προσωρινή διοίκηση από το 1999 μέχρι το 2002, καθώς και τις μεταβατικές διοικήσεις που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Νέας Γουινέας.
«Όσον αφορά τις αρχές, θα ήταν πράγματι δυνατόν να συζητήσουμε, υπό την αιγίδα των Η.Ε. με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμα και Ευρωπαϊκές χώρες—και σίγουρα με τους εταίρους και συμμάχους μας—την πιθανότητα δημιουργίας μιας προσωρινής διοίκησης στην Ουκρανία,» είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μια τέτοια μεταβατική εξωτερική διοίκηση θα μπορούσε να διαχειρίζεται μια περίοδο δημοκρατικών εκλογών στην Ουκρανία, μετά από τις οποίες η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μια περισσότερο μόνιμη συμφωνία ειρήνης.
«Αυτή είναι μόνο μια επιλογή. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν άλλες,» είπε.
Ένας εκπρόσωπος τύπου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Πούτιν για μια προσωρινή κυβέρνηση, είπε ότι η διακυβέρνηση στην Ουκρανία είχε προσδιοριστεί από το σύνταγμά της και από τον λαό της χώρας.
Ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκυ, ούτε άλλοι αξιωματούχοι εντός της κυβέρνησής του έχουν απαντήσει στην πρόταση του Πούτιν.
Σχολιάζοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ότι η Ρωσική πλευρά πήγαινε εσκεμμένα αργά στις διαπραγματεύσεις αλλά είπε ότι ακόμα πιστεύει πως η Ρωσική πλευρά θέλει να δει ένα τέλος στον πόλεμο.
Ουκρανία και Ρωσία έχουν συμφωνήσει σε μία 30-ήμερη συμφωνία που απαγορεύει επιθέσεις στις ενεργειακές δομές αμφοτέρων. Αμφότερες έχουν υποστηρίξει, θεωρητικά, μια συμφωνία για τον περιορισμό των μαχών στην Μαύρη Θάλασσα. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ είπε πως η κυβέρνησή του εξετάζει «πέντε ή έξι συνθήκες» που έθεσε η Ρωσική πλευρά πριν συμφωνήσει να υπογράψει οποιαδήποτε εκεχειρία στην Μαύρη Θάλασσα.
Κάποιοι Ευρωπαίοι επικεφαλής εξέφρασαν μεγαλύτερες αμφιβολίες για τις προθέσεις της Ρωσίας σε πρόσφατες συνομιλίες ειρήνης.
Μιλώντας σε συνέδριο κορυφής στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Ρωσική πλευρά για απλή υποκρισία στο ενδιαφέρον της για διαπραγματεύσεις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κηρ Στάρμερ, σε δήλωση από το Παρίσι στις 27 Μαρτίου, ανέφερε αναφορές συνεχιζόμενων Ρωσικών επιθέσεων σε Ουκρανικές δομές διαχείρισης ενέργειας παρά την πρόσφατη συμφωνία για παύση αυτών των επιθέσεων.
«Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι θέλουν να το σταματήσουν. Παίζουν παιχνίδια και παίζουν εδώ και καιρό,» είπε ο Στάρμερ. «Είναι μια κλασική κίνηση από το βιβλίο του Πούτιν, αλλά δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το συνεχίσουν αυτό ενώ συνεχίζουν την παράνομη εισβολή τους.»
Ο Μακρόν και ο Στάρμερ έχουν καλέσει για έναν διεθνή συνασπισμό για να βοηθήσει την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Την Πέμπτη, ο Μακρόν είπε ότι μια τέτοια ειρηνευτική δύναμη θα μπορούσε να απαντήσει άμεσα σε ανανεωμένες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.